USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Teknoloji dünyası 2021'i yeniliklerle geride bıraktı

Teknoloji dünyası, 2021 yılını "metaverse"den NFT'ye nice yenilikle geride bıraktı.

Teknoloji dünyası 2021'i yeniliklerle geride bıraktı
31-12-2021 12:02
İstanbul

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, değme güzeşte devir çabucak gelişen ve yaşamın değme dalında toprak düzlük teknoloji, gelişimini bu sene da sürdürdü. Geçen zamanlarda duyurulan teknolojilerin geliştirilmesinin yanı esna yeni teknolojik mahsulat de kullanıma sunuldu.

Metaverse'de 'sanal gerçeklik' ne denli gerçek?

2021'de teknoloji dünyasında öne çıkan gelişmelerden birileri şunlar oldu:

Metaverse

Dünyanın öne çıkan toplumsal iletişim araçları platformlarından Facebook'un, ortaklık adını "Meta" yerine değiştirmesi ve yeni beraberinde ortam projesini açıklamasıyla birlikte, metaverse 2021'de en baş döndürücü konuşulan teknolojilerin başlangıcında toprak aldı. İnternet deneyimini beraberinde fevk noktaya transfer maksadı haiz bu teknoloji, Meta'nın Kurucusu Mark Zuckerberg kabilinden "fizikselleştirilmiş internet" yerine tanımlandı. Kullanıcıların, mevhum realite ve artırılmış realite teknolojilerini kullanarak 3 boyutlu biçimde toprak alabileceği bu mevhum evrenin, iş toplantılarından eğlenceye muhtelif amaçlarla kullanılması hedefleniyor. Yılın akıbet günlerinde mekân satışıyla da gündeme mevrut metaverse'de, Sandbox denli nice metaverse platformunda milyon dolarlık mekân alımları gerçekleştirildi. 2021'e aceleci beraberinde antre özne teknolojinin, doğacak zamanlarda şimdi çalışan olması bekleniyor.

NFT

Blokzincir teknolojisini kullanarak sayısal mamüllerin mülkiyet yapısına yeni beraberinde hal sunan NFT'ler, sayısal zanaat çalışmalarıyla gündeme geldi. Dijital sanatçılar, ürettikleri çalışmalarını muhtelif NFT platformlarında satışa çıkararak, sayısal zanaat koleksiyonerlerinin zevkine sunuyor. 2021 senesinde gündeme mevrut ve derin dikkat gören NFT'lerden birileri fiyatlarıyla öne çıkıyor. 2021'de Beeple müstear adlı sayısal sanatçının "Everydays: the First 5000 Days" adlı NFT'si açık artırma kararında 69,3 milyon dolara müşteri buldu.

Sanal ve artırılmış realite teknolojileri

Önceki zamanlarda yaşamımıza giren mevhum realite ve artırılmış realite uygulamaları, bu sene da gelişimini sürdürdü. Salgın çağında açıktan düzentileme ve açıktan eğitimin artmasıyla baş başa bu teknolojilere müteveccih geliştirmeler de himmet kazandı. Bu teknolojiler, metaverse'ün de ehemmiyetli beraberinde ayağını oluşturuyor. Bu kapsamda, Meta şirketinin içerisinde toprak düzlük Oculus firması, 2021'de niteliklerini şimdi da geliştirdiği mevhum realite ekipmanlarını kullanıcılara sunuyor.

Kullanıcı verilerini mevhum monitörle koruyucu gözlük

Dünyanın öne çıkan teknoloji markalarından Lenovo, 2021'in geçmiş haftalarında 3 boyutlu görselleme sağlayıcı çokbilmiş gözene ThinkReailty A3'ü tanıttı. Uluslararası beraberinde yapı kabilinden dizayn ödülüne müstahak tanıdık gözene sebebiyle kullanıcılar, işlerini mevhum beraberinde mönitörde gerçekleştirerek verilerini çevresindekilerden koruyabiliyor.

Tüm parçaları değiştirilebilen dizüstü bilgisayar bilgisayar bilgisayar

Piyasadaki dizüstü bilgisayar bilgisayar bilgisayarların bir çok aşırı parçası kullanıcılar kabilinden değiştirilemiyor. 2021'in başlarında gündeme mevrut ve ABD'li beraberinde firma kabilinden geliştirilen Framework Laptop, parçalı yapısı sebebiyle kullanıcılara anakart engelleme edinmek az daha kâffesi parçaları tağyir ve yükselme olanağı sağlıyor.

Görme bozukluğu olanlar düşüncesince bileşimli zekalı okuyucu

Görme bozukluğu denli muhtelif sebeplerden çevre kıraat güçlüğü çekenler düşüncesince geliştirilen OrCam Read, güzeşte zamanlarda tanıtılsa da bu sene da özellikleriyle öne çıkan teknolojik ürünlerden oldu. Kullanıcılar, OrCam Read'in bileşimli zekayı kullanan çokbilmiş kamerası ve lazerini rastgele beraberinde yazıya yönelterek, sesli harf beraberinde biçimde makaleleri dinleyebiliyor.

Pizza teslimatı özne özerk araç

ABD'li teknoloji şirketi Nuro'nun geliştirdiği R2 adlı özerk araç, dünyanın adlı sanlı pizza şirketlerinden birisi kabilinden pizza teslimatı düşüncesince kullanılıyor. ABD'nin uçucu bölgelerinde devreye tahsil edilen uygulamanın testleri sürüyor.

Katlanan çokbilmiş telefonlar

Akıllı telefon üreticileri modellerini değme sene geliştirse de hazımlı telefonlar öbür telefonlardan ayrışarak kullananların takdirini çekiyor. Çeşitli markaların ürünlerinin bulunmuş olduğu bu alanda, Samsung'un Galaxy Z Flip3 modeli geliştirilmiş özellikleriyle 2021'de kullanıcılara sunuldu. Geçen yıllara nazaran bu sene satışların arttığı dayanabilir çokbilmiş telefon pazarının, 2023'e denli 10 büküm büyümesi bekleniyor.

Uzaya gezi rekabeti

2021'de uzaya gezi dair da rakiplik yaşandı. İngiliz iş kadını Sir Richard Bronson, şirketi Virgin Galactic'in geliştirdiği gök uzlaştırıcı ile uzayın başladığı derece yerine onama edilen yerden 100 kilometre yüksekliğe gezi etti. Bronson'un arkası esna ABD'li e-ticaret devi Amazon'un kurucusu Jeff Bezos da şirketi Blue Origin'in geliştirdiği araç ile gök seyahati gerçekleştirdi. "Uzay turizmi"ne müteveccih bu adımların, hızla gelişen teknolojinin gelişmesiyle baş başa doğacak zamanlarda çoğalması kestirim ediliyor.

James Webb gök teleskopu

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 2021'in akıbet günlerinde dünyanın en iri ve en ümranlı gök teleskopu James Webb'i uzaya fırlattı. James Webb'in, Dünya'dan tahminî 1,6 milyon kilometre mesafedeki yörüngeye 1 ay sonraları yerleşmesi, 2022'de geçmiş data ve görüntüleri toplamaya başlaması bekleniyor. Teleskop, 6,5 mt. uzayabilen aynası sebebiyle baş döndürücü beraberinde tomar erke toplayabilecek ve bu sayede şimdi beraberinde tomar detay gözlemlenebilecek.

Yüksek kapasiteli çipler

Kovid-19 salgınıyla baş başa otomotiv özellikle edinmek az daha nice sektörde yonga krizi yaşansa da firmalar şimdi efdal kapasiteli çipler üretmeye bitmeme ediyor. Yapay zeka ve 5G odaklı yonga üretiminin yanı sıra, dünyanın öne çıkan teknoloji devleri üretmiş oldukları yeni yonga modellerini 2021'de tanıtmayı sürdürdü. Bu kapsamda Apple, bu sene M1 Pro ve M1 Max çiplerini tanıttı. Önceki zamanlarda Intel'in çiplerine ürünlerinde toprak sağlayan şirket, akıbet zamanlarda şimdi beraberinde tomar başarım sağlayıcı öz ürettiği çipleri yeğleme ediyor.

Türksat 5A ve 5B

2021, yerel teknolojilerde de gelişmelerin yaşandığı beraberinde sene oldu. Otomobilden defans sanayiine denli değişik bölgelerde nice yerel teknoloji ürününün geliştirilme süreci bitmeme etti. Uydu teknolojilerinde de gelişmelerin yaşandığı 2021 yılının geçmiş günlerinde, ABD'nin Florida eyaletinde mevcut Cape Canaveral Üssü'nden Türkiye'nin Türksat 5A uydusu uzaya fırlatıldı. 2021'in akıbet günlerinde ise yararlı ağırlık kapasitesi ve kuvvet değerleriyle Türksat peyk filosunun en güçlüsü bulunan Türksat 5B, Space X firmasına ilgilendiren Falcon 9 roketiyle Cape Canaveral Üssü'nden uzaya gönderildi. Türksat 5B uydusunun sağlayacağı efdal data kapasitesiyle Türkiye'nin berri altyapıyla erişilemeyen yerlerine ulaşılabilecek ve genel ağ altyapısı kurulabilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler