USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tek koluyla tutunduğu yaşamını yüzme değiştirdi

Bacakları ile sol kolunun dirseğinden aşağısı sıfır 7 yaşındaki beşinci sınıf talebesi Muhammed Ali Biçer, 3 yaşlarında başladığı yüzmeyle bedenî ve toplumsal becerilerini artırdı.

Tek koluyla tutunduğu yaşamını yüzme değiştirdi
13-01-2022 12:02
Bursa

Bursa'da yaşayan, anadan doğma bacakları ve sol kolunun dirseğinden aşağısı sıfır 7 yaşındaki Muhammed Ali Biçer, toplumsal yaşama katılmasını sağlayıcı yüzme sporunda kendisini geliştirmeyi hedefliyor.

Ailesinin yardımı ile 3 yaşlarında yüzmeye süregelen Muhammed Ali, sporla bedenî ve toplumsal becerilerini artırdı.

Tek koluyla evde ve okulda rastgele işini kendisi eden Muhammed Ali, annesinin sebebiyle ayak protezlerini takıp kerhane değneklerinden dayanak noktası alarak okuluna gidiyor.

Şehit Polis Bülent Aslan İlkokulunda müşterek numara sınıfa bitmeme eden Muhammed Ali, rastgele sabahleyin sınıfa girdiğinde arkadaşları kabilinden alkışlarla karşılanıyor.

Nadir tanıdık örgen eksikliğiyle dünyaya mevrut Muhammed Ali, haftanın 4 haset Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Yıldırım Belediyesine ilişkin Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi'nde engelliler düşüncesince parasız planlı yüzme kursuna katılıyor.

Antrenörü Kadir Gül eşliğinde yüzmeye başladığında sudan rahatsız bulunan ve balans oluşturmakta zorluk çeken Muhammed Ali, kendini geliştirdiği bu sporda şampiyonluklar elde edeceği günlerin hayalini kuruyor.

"Turnuvalara katılacağım, müşterek numara peyda etmek istiyorum"

Muhammed Ali Biçer, AA muhabirine, yüzerken kendisini baş döndürücü şen hissettiğini belirterek, şu halde dedi:

"Suya girdiğimde bana elleme müşterek ihtisas geliyor. Sanki o gündüz baş döndürücü elleme yüzeceğim ve bana armağan vereceklermiş kabil hissediyorum. Çok rahatım, suda ilkin 'dolphin' oluşturmaya başlıyorum. Bunu yaparken elden bacaklarımı çalıştırıyorum. Sonra yüzükoyun yüzüyorum, en sonuç da sırtüstü yüzüyorum. Annem beni otomobille götürüyor. Tekerlekli iskemle getiriyor, giydiriyor, sonraları havuza getiriyor. Hocamı baş döndürücü seviyorum, icraat baş döndürücü elleme gidiyor. İnşallah turnuvalara katılacağım, Allah'ın izniyle müşterek numara peyda etmek istiyorum. Kadir hocamı baş döndürücü seviyorum."

"Ben elden dışarıda onun bacakları oluyorum"

Anne Gülay Biçer de ikinci evlatları bulunan ve Mevlid Kandili'nde doğduğu düşüncesince Muhammed Ali ismini verdikleri oğlunun, gebelik çağında görülmeyen engeliyle dünyaya geldiğini anlattı.

"Sürpriz müşterek çocuk şekilde geldi. 'Bunda da olmaktadır müşterek hayır' dedik, bağrımıza bastık." diyen Biçer, doktorunun tavsiyesi ve gittiği eş spor merkezinde müşterek eğitmenin yönlendirmesi dair çalıştırıcı Kadir Gül'e ulaştıklarını aktardı.

Oğlunun, havuzda suyla geçmiş buluştuğunda özgür akıntı edebildiği düşüncesince baş döndürücü bahtiyar bulunduğunu dile getiren Biçer, şu ifadeleri kullandı:

"Onun gelişimi açısından bu baş döndürücü önemli. Doğuştan bu ortopedik durumundan çevre tümseklik olabilirdi, yüzme bunu engelledi. Kolunda ferah müşterek çarpıklık var, ondan etmen doktorumuz yüzme önermişti. Yüzüyoruz, kolu baş döndürücü uzun. Normalde 7 yaşlarında fakat 10 gözyaşı giysileri giyiyor. Sanırım kolunu baş döndürücü kullandığı düşüncesince böyle. Engelli evladı bulunan ailelere tavsiyem, banko eve kapanmasınlar. Ben, Muhammed Ali doğduğundan buyana 'Yarın nereye götüreyim?' niteleyerek bakıyorum. İnsanların tepkilerine bakmasınlar, geçmiş özellikle müşterek reaksiyon veriyorlar fakat füru engelleme muahharen bağırlarına basıyorlar. Büyüdükçe taşımada az buçuk zorlanıyorum, mesuliyet rahatsızlığımdan dolayı. Onun haricinde müşterek zorluğu namevcut zira rastgele işini kendisi yapıyor. Ben elden dışarıda onun bacakları oluyorum. Onun haricinde wcye gitmesi, dişini fırçalaması, lavaboya çıkması, inmesi, kemirmek yemesi ve kanepeye çıkması... Evde rastgele işini kendisi yapıyor."

"1,5-2 sene sonraları yarış hakkını elde edecek"

Yüzme antrenörü Kadir Gül ise tahminî 7 senedir yüzme dalında engelli çocuklarla çalıştığını kaydetti.

Muhammed Ali'nin yüzmeyi öğrendikten sonraları kendini geliştirmeye başladığını vurgulayan Gül, "Şimdi yarış tedarik safhalarına geldik. İnşallah 1,5-2 sene sonraları yaşından çevre yarış hakkını elde edecek. Biz de onu en elleme halde oluşturmaya çalışıyoruz. İleriye çevrik baş döndürücü iri hedeflerimiz, planlarımız var." bilgisini paylaştı.

Gül, engelli insanlara yüzme dair önerilerde bulundu.

Hem engellilerin aynı zamanda dosdoğru bireylerin gelişimlerinde sporun baş döndürücü iri yardımlarının olduğuna dikkati çekici Gül, şu değerlendirmede bulundu:

"Bedensel, psikoloji ve ruh bilimsel anlamda, özgüven ve motosiklet becerilerini kazanmaları yönünde baş döndürücü iri katkıları mevcut sporun. Özellikle engelli kardeşlerimizin gelişimine sporun ve yüzme sporunun baş döndürücü iri katkıları var. Küçük ve iri adale gruplarını çalıştırma konusunda, hikmet otama kapsamında, onların 'Biz de bu toplumda varız' diyebilmeleri namına baş döndürücü iri katkıları var.

Özellikle engelli kardeşlerimizin devletimizin hepsi spor tesislerinden faydalanmaları namına onların kabuklarından, evlerinden çıkmalarını, 'Hayatın süresince tığ de varız' demelerini istiyorum. Çünkü engeller elden ve elden beynimizin içindedir. Bütün engelleri sevgiyle, şefkatle ve merhametle aşabileceğimizi düşünüyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler