USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Su altının ormanları' biyoçeşitliliğin devamı düşüncesince haritalandırılacak

Adana'da, Karataş Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile Akdeniz Koruma Derneği iş donanmasında dalışlar özne 8 yabanlık ekip, deniz çayırlarının haritasını boşaltmak düşüncesince düzentileme yürütüyor.

'Su altının ormanları' biyoçeşitliliğin devamı düşüncesince haritalandırılacak
11-10-2021 12:00
Adana

Adana'nın Karataş ilçesi açıklarında, ekolojik dengeyi koruyucu ve "su altının ormanları" adına aşina deniz çayırlarının haritasının çıkarılmasına müteveccih plan yürütülüyor.

Karataş Belediyesinin, Akdeniz'in gökçe sularındaki deniz çayırları ve biyoçeşitliliğe müteveccih projesi kapsamında, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile Akdeniz Koruma Derneği yetkililerinden oluşan 8 şahsiyet balık adam kadro ilçede dalışlara başladı.

Proje kapsamında, alanda birlikte müddet plonjon meydana getirecek ekiplerin sunmuş olacağı raporla Karataş ilçesi açıklarındaki deniz çayırlarının haritası oluşturulacak.

Balıkların su altındaki yaşamı, biyoçeşitlilik ve sudaki oksijen seviyesi düşüncesince ehemmiyetli bulunan deniz çayırları, haritalarının çıkarılmasıyla himaye dibine alınacak.

Haritanın elde edilmesiyle bölgedeki balıkçıların uyarılması ve deniz trafiğinin bu yörelerde en örgen indirilmesi düşüncesince bilgilendirmeler yapılacak.

"Deniz çayırlarının yurt ve faunaya yararları var"

Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz, AA muhabirine, Doğu Akdeniz'in korunması ve biyoçeşitliliğinin arttırılması düşüncesince çalışmalara bitmeme ettiklerini söyledi.

Dalgıç ekiplere su altında zevcelik fail Topuz, deniz biyoçeşitliliğinin birlikte kalıt bulunduğunu belirterek, şöyleki konuştu:

"Karataş'ımızdaki deniz çayırlarına müteveccih birlikte projemiz var. Bu projeyle mevcud deniz çayırlarının ve deniz bitkilerinin haritalarını çıkaracağız, popülasyonlarına bakacağız. Deniz çayırlarını ne koruyabiliriz, ne arttırabiliriz, bununla ilişik çalışacağız. Deniz çayırları 'Akdeniz'in akciğerleri' diyerek adlandırılıyor. Hem yurt hem direy yönünde emniyetsiz derecede yararları var, bu nedenle elimizden geleni yapacağız."

"Deniz çayırları, deniz ve dünyamız düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli ekosistemlerdir"

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Barış Akçalı, belediyenin projesi dair düzentileme yürüttüklerini dile getirdi.

Akçalı, deniz çayırlarının önemini vurgulayarak, "Deniz çayırlarının, şu anda da toptan birlikte dava bulunan toptan hava değişikliğiyle ilişik karbonu tutmakta baş döndürücü ehemmiyetli rolü var. Oksijen üretirler, gayrı canlılar düşüncesince sığınak ve hizmetçi endüstrisi sağlarlar, kıyısal erozyonu engellerler ve suyun ışıklı kalmasını sağlarlar. Deniz çayırları, deniz ve dünyamız düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli ekosistemlerdir." diyerek konuştu.

Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Vahit Alan da denizlerin korunması ve biyoçeşitliliğinin araştırılması dair icraat yürüttüklerini aktardı.

Alan, Karataş kazasının deniz canlılığı düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli konumda bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Adana'nın Karataş ilçesi baş döndürücü giranbaha birlikte ekosisteme ehil ve bura Adana'nın denize oluşturulan penceresi. Çok dobra birlikte hava ve baş döndürücü dobra birlikte ekosistem. İki tarafı da nehirlerle ve dalyanlarla çevrilmiş birlikte ekosistem fakat topu topu evren bilgi insanlarının düşkünlük etmiş olduğu lakin baş döndürücü az çalışmanın yürütülmüş olduğu birlikte ekosistem. Burada biyoçeşitlilikle ilişik düzentileme yapmış olup data toplamaya başlayacağız. Bu açıdan Karataş kıyıları düşüncesince birlikte geçmiş olacak. Burada hedeflediğimiz türlerden birlikte tanesi de deniz çayırı türlerini anmak zira bu enva ekosistem düşüncesince baş döndürücü değerli, balıkların yuvası, tagaddi ve gizlenme alanı. Küresel hava değişim işlemi düşüncesince belirleyici enva olup karbon depolayabilen türler. Bu türlerin Karataş'ta mevcut olup olmadığını icat etmek istiyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler