USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Sosyal medyada bebek fotoğraflarını konum bilgisiyle öldürmek riski artırıyor

Ebeveynlerin devir içi ortamlarda evlatlarının fotoğraf, videoteyp ve konum bilgisiyle icra ettikleri paylaşımların, onların sayısal düzenlilik ve mahremiyetini iri riske attığı uyarısında bulunuldu.

Sosyal medyada bebek fotoğraflarını konum bilgisiyle öldürmek riski artırıyor
22-10-2021 12:04
Eskişehir

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin, ebeveynlerin devir içi ortamlarda evlatlarının fotoğraf, videoteyp ve konum bilgisiyle bitirdikleri paylaşımların, onların sayısal asayiş ve mahremiyetini şişman riske attığı uyarısında bulundu.

Şahin, AA muhabirine, sosyal medyanın günce yaşamda yaygınlaşmasıyla toy nice kavramla karşılaşıldığını söyledi.

Hayatı şişman seviyede muhavvil bu yatak zımnında birtakımı halleri tarif etmek düşüncesince toy kavramlara gerekseme duyulduğunu tamlayan Şahin, bunlardan birinin "sharenting" bulunduğunu aktardı.

Şahin, bu kavramın, İngilizcede "paylaşım" ve "ebeveyn" anlamlarına mevrut "share" ile "parent"ten türetildiğini aktardı.

Sharenting olgusuyla ilişik bilgi verici Şahin şu biçimde konuştu:

"Bunun ortaya çıkmasının sebebi, sosyal medyanın rastgele durumumuzu paylaştığımız ortak ortam biçimine gelmesidir. İyi niyetlerle caba olsa hâlâ mütekâmil sıfır evlatlarımızın fotoğraflarını ve ya videolarını paylaşma dair da şişman ortak motivasyona sahibiz. Bu tutum evren çapında bulunan ortak eğilim. SODİGEM araştırı kadrosundan İrem Ebru Yıldırım neşeli ve Elif Elumar öncülüğünde bu mevzuda ortak gökçe yazın emek vermesi yaptık. İstatistiklere bakılınca ortak bebek hâlâ 13 yaşına gelmeden önceki sosyal medya platformlarında kendisiyle ilişik sayı farkı 1300 ışık ve videoteyp paylaşıyor. Burada çocuğun inisiyatifinin haricinde onunla ilişik sayısal fut izi bırakılıyor. Söz konusu fut izi de ortak şimdi art alınamaz ortak izdir. Bu iz, çocuğun yetişkinlik yıllarında iş oluşturabilir."

- "Tanımadığınız insanlara çocuğunuzla ilişik verileri sağlamaktadır olabilirsiniz"

Doç. Dr. Şahin, sosyal medya uygulamalarının parasız fariza sunduğunu fakat bunu, verileri yorum karşılığında yaptığını anlattı.

Farklı platformlarda paylaşılan ortak fotoğrafın "silindi" kendisine işaretlenmesine karşın data tabanlarından kaldırılmadığını dile getiren Şahin, paylaşılan rastgele şeyin sayısal platformda ortak şimdi silinmemek neredeyse mihman bir duruma geldiğini vurguladı.

Kim olursa olsun birisinin fotoğrafını ve ya videosunu müsaadesiz paylaşmanın gizlilik ihlali bulunduğunu bildiren Şahin, bu kişioğlu mahsus ortak yaşın altındaki çocuksa şimdi tetik davranılması gerektiğine dikkati çekti.

Sosyal medyada paylaşılan ışık ve videoları her insanın görebildiğini kaydeden Şahin, "Paylaştığınız fotoğraflara ve ya videolara rastgele muhtelif insanoğlu ulaşabiliyor. Paylaşımınıza konum kabil bilgiler de eklediyseniz bu esasta fotoğrafa vasıl insanların sonra evladınıza dokunca ita gayeli kullanılabilecek biçimde verileri sunmanız anlamına gelir." dedi.

Şahin, birtakımı ebeveynlerin "Benim hesabım kapalı. Sadece çevremdeki insanoğlu bunu görüyor." düşüncesinde bulunduğunu fakat kilitlenmiş ve ya dışarıya açıkça sıfır hesaplardaki ışık ve ya videolara ulaşmanın aşırı hazırlop bulunduğunu belirtti.

Bunun düşüncesince geliştirilmiş platformların bulunduğunu aktaran Şahin, "Tanımadığınız insanlara çocuğunuzla ilişik verileri sağlamaktadır olabilirsiniz. Her ortak paylaşım, çocuğa dokunca ita olasılığı bulunan bireylere bebek kendisince bilgi hasretmek demektir. En ideali, çocuğun ışık ve ya videolarını sosyal medyada paylaşmamaktır. İlla ki paylaşım yapacaksak da bebek kendisince beklenen olduğunca az data sunarak, en azından ortak konum işaretlenmesi yapmadan gerçekleştirmeliyiz." uyarısını yaptı.

Şahin, "sharenting"e dikkati döşemek düşüncesince SODİGEM çalışanı Hilal Şimşek'in canlandırma hazırladığını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler