USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Şırnaklılar pervaz denemeleri Gabar'da meydana getirilen İHA'nın başarısıyla alım çalım duyuyor

Akçay köyü sakinleri, yerel ve ulusal imkanlarla geliştirilen, 15 sene geçmiş kendi kendine gerileyiş kalkış deneyim uçuşları Gabar Dağı'nda meydana getirilen ve terörle savaş operasyonlarında başarıyla beğenilen insansız iklim araçlarının başarısıyla alım çalım duyuyo

Şırnaklılar pervaz denemeleri Gabar'da meydana getirilen İHA'nın başarısıyla alım çalım duyuyor
12-10-2021 13:44
Şırnak

Türkiye'de imal edilen ve evvela denemeleri Gabar Dağı'nda meydana getirilen insansız iklim araçları (İHA), uygulayım bilimi dünyasında bundan sonraları ortak bellik oldu.

İç asayiş operasyonlarında ve son ötesindeki operasyonlarda asayiş güçlerinin en iri yardımcılarından bulunan İHA ve SİHA'lar, operasyonlarda iklim gücü namına ehemmiyetli ulama sağlıyor.

Türkiye'nin gelecek teknolojileri kullanarak ürettiği İHA ve SİHA'lar, terörle mücadelede ve son güvenliğinde çalışan halde kullanılıyor.

Şırnak'ın Gabar Dağı eteklerindeki Akçay köyünün sakinleri için, mini İHA'ların evvela deneyim uçuşlarından birinin 2006 senesinde civarda yapılması alım çalım vesilesi oldu.

Şırnaklılar, Türk defans sanayisinin gökyüzündeki gözbebeği durumuna mevrut ve iklim haricinde da dikkat gören İHA'ların 15 sene esbak pervaz denemelerine dahil bulunan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar'ı baştan köylerinde ikram etmek istiyor.

"Böyle buluş yapmış olup milletimizi rahata kavuşturdukları düşüncesince memnunuz"

Akçay köyünün 24 yaşındaki muhtarı Ramazan Yılmaz, AA muhabirine, Selçuk Bayraktar ve kadrosunun kestirmece 15 sene evvela İHA deneyim uçuşlarını köylerinde yaptığını söyledi.

O devre deneyim uçuşları esnasında bazısı İHA'ların araziye düştüğünü dile getiren Yılmaz, "Düşen İHA'ları alıp nizamiyeye konfirmasyon ediyorduk. Bizi şeker, çikolata ile ödüllendiriyorlardı. Çocuktuk, heyecanlanıyorduk. Sürekli havaya bakıyorduk. Çikolata alalım diyerek düşmesini bekliyorduk." dedi.

Yılmaz, Bayraktar ve kadrosunun o devre kalın pıtrak köylerini görüşme ettiğini belirterek, ülkeye iri yardımı bulunan İHA'ların deneyim uçuşlarının köylerinde tamamlanmasından alım çalım duyduklarını aktardı.

Bölgede kasılma edilen geçim ve inanma ortamına yer veren Yılmaz, "Artık köylere arka devir oldu. Herkes ferah ferah gezebiliyor. O dönemler köyün yukarısına çıktın mı arbede çıkıyordu. Şimdi çobanlar hayvanları ferah ferah otlatabiliyor. İnsanlar bağına, bahçesine ferah ferah gidebiliyor. Böyle ortak buluş yapıp, milletimizi rahata kavuşturdukları düşüncesince memnunuz." diyerek konuştu.

Yılmaz, BAYKAR çeşidinden ulusal ve ibdai namına geliştirilen, evvela pervaz testlerini başarıyla bütünleyen Türkiye'nin evvela uçar otomobili Cezeri'nin Şırnak'ta pervaz yapmasını istediklerini belirtti.

Selçuk Bayraktar'ı köylerine çağırma fail Yılmaz, "Kendisini ve kadrosunu burada ikram etmek istiyoruz. Hatıralarımız canlanır." ifadelerini kullandı.

"İHA ve SİHA'lar bizi gümrük kolcusu kadar koruyor"

Komşu Kayaboyu köyü muhtarı Hakan Vural (31) da İHA'ların dünyada nağme getiren başarısından alım çalım duyduklarını belirtti.

"O devir küçüktük. Bunun ne düşüncesince yapıldığını baş döndürücü bilmiyorduk. Küçük uçaklar uçuruluyordu. Zamanla bunun kıymetini baş döndürücü güzel anladık." diyen Vural, alanda sağlanan huzurdan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Vural, "Eskiden bu dağlara çıkamıyorduk. İHA ve SİHA'lar bizi gümrük kolcusu kadar koruyor. Çobanlarımız sürülerini huzurla otlatıyor. Huzurlu ve mutluyuz. Selçuk Bayraktar'a baş döndürücü teşekkürname ediyoruz. Kendisini de köyümüze çağırma ediyoruz." halinde konuştu.

Akçay köyünde canlı vatandaşlardan 72 yaşındaki Rasim Yılmaz, yıldırı dolayısıyla bölgenin iri teessürat yaşadığını anlatarak, İHA'ların devlete ve millete sağlamış olduğu faydadan ötürü şenlik duyduklarını aktardı.

Hasan İnce de eskiden yaşanmış bulunan yıldırı saldırılarına değinerek, "İHA ve SİHA'lar çıktıktan sonraları biz hakkıyla baş döndürücü rahatladık. Bağımıza, bahçemize gidebiliyoruz." dedi.

Asker Yılmaz (24) ise alım çalım duydukları İHA'ların pervaz denemelerini o devre heyecanla izlediklerini anlattı.

Yılmaz, "Hep alçalma ediyorduk bunlar ne işe yarayacak diye. Şimdi baş döndürücü güzel anladık. Televizyonda görüyoruz. Bunlar evvela Akçay'da uçuruldu denir ve bahtiyar oluyoruz, alım çalım duyuyoruz." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler