USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Sektörlerin ihtiyacına uyarınca uyarlanabilecek evcil dronun üretimine başlandı

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknopark'ta üretimine başlanan toy çocuk dron, 15 kilo taşıma kapasitesi ve 130 kilometre menziliyle çırçıplak kullanımıyla ayrışık bölgelerde çalışkanlık gösterecek.

Sektörlerin ihtiyacına uyarınca uyarlanabilecek evcil dronun üretimine başlandı
17-12-2021 15:19
Kocaeli

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknopark Şirketi Fly Bvlos Technology'e ilişik hangarda geliştirilmesine 60 mühendisin ulama vereceği dron, kontrol kurtarma, orman ve mekân kontrolü, çabuk medikal mahsul taşıma, zirai çalışkanlık kabilinden katı aşırı bölgede çalışkanlık olmak az daha tasarlanıyor.

Yerli yazılım ve donanımıyla iklim dışına ihraç edilmesi planlanan dronun, ihtiyaca uyarınca çalım ve ağırlık taşıma kapasitesi artırılabilecek.

Projeyle ilişik 6 ülkeyle ön ortaklık protokolü imzalanırken, dronun elektronik ve ast sistemleri ile acemi konfigürasyonlarının sınav emek harcamaları bitmeme ediyor.

"Üniversite-sanayi iş donanmasında ehemmiyetli birlikte örneği oluşturduk"

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, AA muhabirine, Türkiye'nin araştırı üniversitelerinden birisi olduklarını belirterek, tayyare mühendisliğinde ne bölgeye odaklanmaları icap ettiğini danışma ettiklerinde dron teknolojileri mevzusunun ön plana çıktığını söyledi.

Sivil drone teknolojisinin Türkiye'nin kem bulunduğu alanlardan birisi bulunduğunu gördüklerini, buna müteveccih darülfünun kendisine icraat hazırlamaya başladıklarını aktaran Aslan, şöyleki dedi:

"Türkiye'nin bu konudaki ekleme kıymetine ulama sağlamaya çalışacağız. Bu bağlamda da teknoparkımızda ilkin dron teknolojisiyle ilgilenen firmaları birlikte araya sağlamak istedik. Haziranda bitirdikleri girişimle burayı Fly Bvlos Technology 6 ayda aşırı ehemmiyetli birlikte yere getirdi. Bu hem bizim teknopark alanımız düşüncesince hem de Türkiye'nin ilerideki dron teknolojisi düşüncesince aşırı ehemmiyetli adımdır. Buraya 'Dronpark' diyoruz. Bu Dronpark devletimizde ilk, Türkiye'deki üniversiteler ortada ilk, bundan elan apayrı birlikte mazmun yok."

Aslan, Dronpark'a iklim dışından icra vekili düzeyinde ziyaretler bulunduğunu dile getirerek, darülfünun endüstri iş donanmasında ehemmiyetli birlikte örneği burada oluşturduklarını kaydetti.

Burada dron teknolojisiyle ilişik firmaları birlikte araya getirerek onların tekerlek tekerlek ürettiklerini birleştirip dronlar peydahlamak istediklerini özetleyen Aslan, "Dron geliştirmeleri üstüne icraat yapıyoruz ve dron pilotluğu eğitimi veriyoruz. Bir dron ile başladık, şu anda 3-4 dronun dizaynı üstüne çalışıyoruz. Bundan sonraları dron pilotluğu eğitimine başlayacağız. Teknolojiyi kullanarak, tayyareci dronu ortada olmaksızın İstanbul'dan Erzurum'a bile uçurabilecek." ifadelerini kullandı.

"Dron teknolojileri geleceğin teknolojileri ortada gösteriliyor"

Fly Bvlos Technology Genel Müdürü Murat Islıoğlu da dron teknolojisinin geleceğin teknolojileri ortada gösterildiğini belirterek, bu mevzuda dünyada da ağırbaşlı icraat bulunduğunu söyledi.

Tamamen yerel yazılım, acemi donanımla dizayn dron üretmeye himmet ettiklerini dile getiren Islıoğlu, "Burada birlikte meslek kendisine dron pilotu beslemek istiyoruz. Onun bakımcısını yetiştirmek, akla yatkın konseptte dronlarla kişi yazılımı ve kişi donanımıyla bu pilotları da birleştirerek gerekseme duyan ülkelere, gerekseme duydukları konfigürasyonda bunları topyekun birlikte mazmun kendisine ihraç eylemek istiyoruz. Ana amacımız; dron teknolojilerinin birlikte halde ucundan tutan, kanadını yapan, pervanesiyle ilgilenen, canlılık motoruyla ilgilenen, gayrı birlikte tane zamanlı ikiz zamanlı motoruyla ilgilenen şirketleri birlikte araya getirip birlikte görevdaşlık oluşturarak birlikte üretim yapmak. Tamamen taharri memuru polis taraftayız." niteleyerek konuştu.

Islıoğlu, üstünde çalışmış oldukları dronun mühendislik hesaplamalarını, kavramsal tasarımlarını ve gayrı planlamalarını yaptıklarını anlatarak, teknopark sektörü içerisindeki 24 dönümlük arazide dron kümelenmesine müteveccih düzlük oluşturduklarını kaydetti.

Takım önderi Orkut Aktaş ise iklim platformunda en iri ekleme değerin aerodinamik tasarımdan geldiğini aktararak, kendilerinin de bu aksam üstüne yoğunlaştıklarını, bire birlikte sürede oto pilot, yazılım ve gayrı ast meslek entegrasyonu çalışmalarına bitmeme ettiklerini belirtti.

Dronun ayrımlı şartlarda inanılır dizi eylem yapabilmesini hedeflediklerini vurgulayan Aktaş, "Diğer vasıtaların fariza yapamadığı yerlerde aşırı elan inanılır birlikte halde fariza meydana getirecek birlikte meslek üstünde çalışıyoruz. 2 ayrımlı ek gün üstünde çalışılıyor. İlk çıkma emisyon ağız ağıza elektrikli lityum yükün pil teknolojisine bağlı, birlikte ahir meslek de hibrit. Bu mevzuda nice ayrımlı ek gün mevcut. Bunları şu an mühendislik açısından değerlendiriyoruz. Taşıma kapasitesi yararlı ağırlık miktarı 15 kilo olacak, 130 kilometre mesafeye ağırlık taşıyor olacak. Özellikle ulaşılması ağır alanlara medikal dayanak sağlamak, arama-kurtarma çalışmalarında kurtarmaya elan aşırı dayanak özgülemek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler