USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Savunma Sanayii Başkanı Demir'den S-400 ve F-35 açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, S-400'ün ikinci sistemi ile ilgilendiren belli bölgelerde konkre gelişmeler bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Demir, Türkiye'nin çıkartıldığı F-35 programı düşüncesince de 'Programa paydaşlık bedeli yahut uçak

Savunma Sanayii Başkanı Demir'den S-400 ve F-35 açıklaması
05-12-2021 14:03
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, S-400'ün ikinci sistemi ile ait açık başlı bölgelerde konkre gelişmeler bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Demir, Türkiye'nin çıkartıldığı F-35 programı düşüncesince de "Programa katılma bedeli yahut uçakların bedeliyle ait ne müşterek hal, kez bulunmaktadır bunun görüşmeleri yapılıyor" dedi.

Antalya'da planlı Savunma ve Havacılık Sanayinde Küresel Stratejiler Konferansı'nda Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Naki Polat, matbuat mensuplarıyla buluştu. Prof. Dr. Demir, Türkiye'nin defans ve havacılık sanayine bağlı nice mevzuda soruları cevapladı. Savunma ve havacılık piyasası ihracatının teşrinisani kocaoğlan bakımından yüzdelik 41 artışla 2,8 bilyon dolara ulaştığını, sene böylece 3 bilyon doları aşmayı beklediklerini tamlayan Prof. Dr. Demir, 170 ülkeye 122 tarz verim ihraç edildiğini ve ilişik kıymeti en efdal mahsulat bulunduğunu anlattı.

S-400 PARÇALARININ TÜRKİYE'DE ÜRETİMİ

Rusya'dan S-400 ikinci sevkiyatıyla ait suali cevap veren Prof. Demir "S-400 dair dü manzume düşüncesince masaya oturuldu, anlaşmanın tamamı parametreleri dü manzume içindi, müşterek numara manzume oradan tedarik, ikinci manzume açık başlı bölgelerde iş birliğini öneriyor. Bu teşrikimesai hikayelerinde adımlar atıldı, bilgileri çalışılıyor. Bu mevzuda konkre gelişmeler oldu" dedi.

Rusya askeri dış satım şirketi umumi direktörünün S-400'ün kimi parçalarının Türkiye'deki üretimiyle ait sürece müteveccih açıklamalarına bağlı istifham üstünde Prof. Demir "İkinci sistemin ana unsurlarından bir tanesi buydu. Oldukça etraflıca müşterek aşama. Ama ölçüm ederseniz ki bu tarz izlemsel sistemler ve yeteneklerle ait gelişigüzel diyar kendisiyle ait gizliliği destek edinmek ister. Türkiye kendisine da burada şimdi ağzı sıkı edinmek icap ettiğini düşünüyoruz. İnşallah sistemler üretildiği, meydana çıktığında bunları şimdi kesin açıklama pozisyonunda oluruz, ama bu noktada müşterek açıklama yapmamayı yeğliyoruz" sanarak konuştu.

F-35 GÖRÜŞMELERİ

F-16 ve F-35 görüşmeleriyle ait de bilgelik verici Prof. Dr. Demir, Savunma Sanayi Başkanlığı kendisine CAATSA yaptırımlarına yayımcı olduklarını, Amerika makamlarının SSB, şahsı yahut başka yaptırıma verilen küsurat kişilerle görüşmediğini, tek halde denklemde olmadıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Demir, şöyleki konuştu:

"Görüşmelerimiz Milli Savunma Bakanlığı marifetiyle yürütülüyor. F-35 dair ABD'nin aşırı kesin açıklamaları var, Türkiye'nin programdan çıkarıldığı konusunda. Genelde izlence ortaklıklarında Türkiye'nin açık başlı menfaatleri vardı. Bunun açık başlı müşterek bölümü gerçekleşti, programa katılma bedeli yahut uçakların bedeliyle ait ne müşterek hal, kez bulunmaktadır bunun görüşmeleri yapılıyor. Görüşmenin kapsamı bu. F-16 modernizasyonu dair da Türkiye'nin aşırı ehemmiyetli yetkinlikleri bulunduğunu da açıklamak isteriz."

HİNDİSTAN'A S-400 SATIŞI VE UKRAYNA'YA SİHA SATIŞI

Prof. Dr. Demir, Hindistan'ın S-400 satın alması ve Ukrayna'ya SİHA satışıyla ait ikinci tümen mevzularına bağlı suali ise şöyleki yanıtladı:

"Hindistan'ın girişimlerini biliyorduk, bizim musahabe yaptığımız yıllarda da Hindistan'ın bu alımları gır konusuydu. Hindistan dair müşterek ayrıklık tanınmakla ait inisiyatifi var ABD'nin, bunu görüyoruz. Bu da bilmem aşırı şaşırtan evet mu, herhalde şaşırtan olmaz. Ukrayna'ya müşterek tümen SİHA sattık, ikinci partiyi de inatla satıyoruz kabil müşterek obje değil. Bu müşterek süreçti, tümen anlaşmaları vardı ve Ukrayna'da istihsal ve envestisman kabil müşterek plan vardı. Ta yeniden global projenin ilerlemesi bu, sonuç gelişmelerle alakası yok. Firma ile Ukrayna tarafının hassaten oturup, masada anlaştığı konuların yavaş yavaş yaşama geçmesi, şimdi eski anlaşmaların gereği kendisine onun devamı."

ANADOLU GEMİSİ 2022'DE HİZMETTE

Anadolu gemisinin 2022 senesinde hizmete gireceğini kaydeden Prof. Dr. Demir "Hatta 2022'nin er zamanlarında olması düşüncesince çalışıyoruz. Geminin kimi ayrıntı donanımları fariza esnasında evet sanarak düşündük. O sebeple az buçuk şimdi er evet mi sanarak bastırıyoruz. Ama yayımcı gemiye İHA, SİHA, konuşlandırılmasıyla ait plan de müşterek taraftan bitmeme ediyor. Gemimizi özgün dizaynında bulunduğu kabil evvela hizmete verip, TB-3'ün çalışmalarını olgunlaştırıp apiko olduğunda esasen geçmiş fırsatta onları gemiye bütünleşmiş kılmak kabil müşterek imkanımız var" dedi.

Hürkuş'un Azerbaycan'da pervaz denemeleri yapmasına bağlı bilgelik verici Prof Dr. Demir, Azerbaycan'ın Hürkuş'a uyanıklık gösterdiğini belirterek "Orada da inşallah ehemmiyetli gelişimleri geçenlerde göreceğiz" ifadelerini kullandı.

DÖVİZ KURUNUN SEKTÖRE ETKİSİ

Son fasıl döviz kurundaki yükselişin defans piyasasının gayrimenkul dışından alıntı icra ettiği mahsulat ve ihracatına etkilerini de değerlendiren Prof. Dr. Demir, şunları söyledi:

"Dövize endeksli olma mevzusuna hazırlıklıydık. Firmalarımız hassaten halis muhlis ihaleler ve projelerimizde istisnai kendisine SSB'nin döviz köklü geçim ve kontrat ika yetkisi vardı. Buna karşın firmalarımızdan aldığımız tekliflerde zorunlu kendisine döviz bazlı alıntı yapmaları müstelzim kalemleri sıralamalarını, başka kısımları da TL kendisine sıralamalarını istedik ve gelişigüzel projeyi hakeza 2 takım şeklinde ayrıştırdık. Bunun müşterek nedeni de döviz bulunan kısımları şimdi kesin görüp, yerlileştirme çalışmalarımızda da bu kalemlerde mücahede vermekti. Bunun yararını gördük ve bizlere aşırı zorunlu kalemlerde dövize kullanmak kabil müşterek kez oluştu. Yine bu noktada döviz endeksli olanlardan oluşacak maliyetlerle bu arada yerlileşme dair firmalarımızın şimdi iştiha göstereceğini, madun müteahhit arayacağını söylüyorduk. Bu manada müspet katkısını vurgulayabiliriz. Tabii menfi yönde dövize endeksli bulunan kalemlerde zorunlu kendisine onlardaki artma mahsus halde olacak ama bunun yerliyi tetiklemesi mevzusundaki yararını da boşlama etmemek lazım. Oluşacak etkiyi de inşallah göğüsleyecek kapasiteye sahibiz."

MİLLİ JET MOTORU

Milli savaşçı uçağı ve F-110 motoruyla ait de bilgelik verici Prof. Dr. İsmail Demir "F-110 motoruyla başlayacağız, geçmiş uçağımızı onla çıkaracağız dedik, bu mevzuda müşterek başkalık yok. Motor tedariği dair da müşterek sıkıntımız yok. Bizim yayınladığımız çağrı; dokümanı da esasen Türkiye'de yerel motoru içeren müşterek çalışma. Tabii bu teklife davet cihazı dokümanımız, alışılmış teklife davet cihazı dokümanlarından az buçuk ayrımlı olacak. Bu Türkiye'nin ulusal tepkili uçak motoru yolculuğunda beklenen oyunculara gösterildi ve onların müşterek araya gelip bu teklifi, esasen gözden geçirmeleri ve yerel motosiklet üretimiyle ait müşterek kez haritası oluşturup Türkiye'deki bulunan tamamı kabiliyetlerin masada bulunduğu müşterek kez haritasında daima bu arada volta stratejisi oluşturacak. Çünkü Türkiye'nin bu mevzuda aşırı koyu müşterek geçmişi yok. Bu mevzuda sınama ve tasarımcımız aşırı müşterek tomar yok, o sebepten dolayı 3-4 bölüme ayırma kabil lüksümüz olmadığı için onları birleştirip, müşterek arada koordineli halde çalışmamız gerekiyor. İmalatlar dair ehemmiyetli yeteneğimiz var, şimdi da gelecek materyal muayeneleri ve imalatı araştırılıyor ama teklife çağrı, ulusal motorumuzu ihya sürecimizin dünkü müşterek adımı."

'PANDEMİ SÜRECİNDE İHRACAT YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ'

Ülkemiz açısından dehşet müşterek fasıl yaşandığını ve ihracatın pandemi sürecinde yüzleri güldürdüğünü tamlayan TİM Başkanı İsmail Gülle "Türkiye, 2010'da tedbir zincirini koparmadığı düşüncesince zaman başarıyı elde etti ve tedbir zincirinin kopmamasından çevre Türkiye'ye kestirmece 25 bilyon dolarlık arttırma sipariş, dünkü alıcı geldi. Bunun 2022'de artarak bitmeme edeceğini görüyoruz" dedi.

Sektör ihracatının aşırı ehemmiyetli ivme yakaladığını ve bu ivmenin bitmeme edeceğini kaydeden Naki Polat ise ihracatın 3 bilyon dolarla kalmayıp şimdi yukarılara çıkacağına inandıklarını, lojistikle ait fırsatları da değerlendirip ihracatta klasman atlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

SON 10 YILIN İHRACAT ÖDÜLLERİ

Konferansta, 2011 senesinde kurulan Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği'nin 10'uncu yapılış sene dönümü kapsamında sonuç 10 yılda en müşterek tomar dış satım özne şirketler ödüllendirildi. Törende ödüller TİM Başkanı İsmail Gülle, SSİ Başkanı Naki Polat ile baş başa Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay kabilinden arz edildi.

Savunma ve havacılık endüstri sektöründe sonuç 10 yılda en müşterek tomar dış satım özne şirket ödülünü Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) aldı. İkincilik ödülünün sahibi TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş. olurken, FNSS şirketi üçüncülük ödülünü kazandı. dışsatım kategorilerine mucibince Akıncı'nın mimarı Baykar, 10 yılda en müşterek tomar dış satım artışı sağlayıcı şirket ödülünü aldı.

Bahtiyar Av Malzemeleri firmasına sonuç 10 yılda ülkeye en müşterek tomar dış satım ve avcılık ve uydurmacılık ürünleri kategorisinde dü ihsanıhümayun verildi. Simülatörler kategorisinde HAVELSAN, roket ve roket sistemleri kategorisinde Roketsan, namlulu silahlar kategorisinde Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Tic. A.Ş. ihsanıhümayun aldı. Elektronik sistemleri ve tabanca kuleleri kendisine dü kategoride ASELSAN'a dış satım ödülü verildi. Deniz araçları kategorisinde Yontech-Onur ortaklığı, yağız araçları kategorisinde FNSS, iklim araçları kategorisinde de TUSAŞ ödüllendirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler