USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Sanatçı Alaeddin Yavaşca'nın hatıraları Kilis'teki evinde yaşatılıyor

Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'nın hatıraları, Kilis'te çocukluğunun geçmiş olduğu ve müzeye dönüştürülen evinde yaşatılıyor.

Sanatçı Alaeddin Yavaşca'nın hatıraları Kilis'teki evinde yaşatılıyor
14-03-2022 12:15
Kilis

Besteleriyle alışılmış Türk musiki geçmişine adını değerli harflerle yazdıran ve Aralık 2021'de ölüm fail Yavaşca'nın, memleketi Kilis'te çocukluğunun geçmiş olduğu zamanı ev, 2016'da Kültür ve Turizm Bakanlığınca kamulaştırıldıktan sonradan restore edilerek müzeye dönüştürüldü.

1 Mart'taki açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da telekonferans yöntemiyle katılmış olduğu müzede, Yavaşca ve ailesine ek eşyalar, tabiplik icra ettiği senelerde kullandığı malzemeler, eserleri ve almış olduğu ödüller arazi alıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Cuma Özdemir, AA muhabirine, Türk konuşma müziğinin duayenlerinden Yavaşca'nın hatıralarını yaşatmak, eserlerini doğacak nesillere aktarma etmek neredeyse gözaltı kabilinden restorasyonu tamamlanan lüp müze yerine açıldığını söyledi.

Özdemir, müzenin camianın dört başı mamur kesimine seslenme ettiğini anlatarak, "Müzede Yavaşca'nın doğumundan ölümüne derece eş hayatı, meslek yılları, almış olduğu tababet eğitimi, benzeri Ayten hatun ile bulunan evliliği, sanatıyla ek almış olduğu ödüllerden oluşan yekûn 143 şahsi yük bulunuyor. Müze yerine geçer Yavaşca'nın evi, anadan görme Kilis mimarisini yansıtmakta. Kapalı endüstrisi 417 metrekare, belirgin endüstrisi 107 metrekare ve 10 işporta salonumuz bulunmakta. Toplumun dört başı mamur kesimine seslenme fail ortak müze yerine faaliyette." dedi.

Yavaşca'nın musiki dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü aldığını kaydeden Özdemir, ortak firez merkezi ve parkta da isminin yaşatıldığını dile getirdi.

Alaeddin Yavaşca Müzesi'yle baş başa şehirde müze sayısının ikiye çıktığını tamlayan Özdemir, hakeza iri ortak mutluluk sanatçısını tanımaları ve sağlam almaları düşüncesince herkesi müzeyi ziyarete beklediklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler