USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Sahte içki kalıcı hasarlar bırakıp, öldürüyor'

Tekirdağ'da, 12 ferdin hayatını yitirdiği sahte içkiden zehirlenenlerin otama edilmiş olduğu Çorlu Devlet Hastanesi'nin Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, yılbaşı evveliyat uyarıda bulunarak, 'Sahte içki kullanması rüyet bozukluğu, kalıcı

'Sahte içki kalıcı hasarlar bırakıp, öldürüyor'
16-12-2021 13:04
Tekirdağ'da, 12 bireyin yaşamını yitirdiği sahte içkiden zehirlenenlerin otama edilmiş bulunduğu Çorlu Devlet Hastanesi'nin Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, yılbaşı evveliyat uyarıda bulunarak, "Sahte içki kullanması rüyet bozukluğu, kalıcı rüyet fonksiyonlarında kayıp, böbrek, uykuluk ve bilinçsel fonksiyonlarda arıza ile zihin yitirilmesine sebebiyet verebiliyor" dedi.

Çorlu ilçesinde, 24 Haziran'dan itibaren, satın aldıkları gerçek sıfır içkiden içen 32 ad zehirlendi. Pakistan tabiiyetli Ikhlague Hussam ile Emin Kırcaali, Mehmet Pamukçu, Sadık Akın Usal, Altuğ Oktay, Turan Vardı, Remzi Zabınoğlu, Nurcihan Engin ile benzeri Levent Engin, Hasan Nişancı, Vedat Bektaş ile Ahmet Ataman yaşamını yitirdi, 19 ad de tedavileri tamamlanıp taburcu edildi; 1 bireyin tedavisi ise sürüyor.

Yılbaşı evveliyat akıbet günlerde, Türkiye'nin türlü kentlerinde tüketicilere gerçek sıfır içkiler sürülürken, yaşamını kaybedenler oldu. İçişleri Bakanlığı'nın, toy sene evveliyat yurt genelinde tüketicilere gerçek sıfır içki değdirmek talip zeval gruplarına müteveccih başlatmış bulunduğu 'Zehir' operasyonu ise sürüyor.

'ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARICI'

Çorlu'da gerçek sıfır içkiden zehirlenenlerin tedavilerinin yapıldığı Çorlu Devlet Hastanesi'nin Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Doğan, yılbaşı dolayısıyla tahsil edilen içkilere nazarıitibar edilmesi icap ettiğini belirterek, banko gerçek sıfır içki kullanılmaması uyarısında bulundu. Sahte içkinin vücutta kalıcı hasarlar bıraktığını kaydeden Doğan, "Sahte içki kullanımı, arka dönüşü sıfır keyif sorunlarına illet olabilmektedir. Temmuz, haziran aylarında bunun ortak örneğini kılıç zat hastanemizde yaşadık. 12 vatandaşımızı da maatteessüf gerçek sıfır içki kullanımına kurban verdik. Sahte içki kullanması rüyet bozukluğu, kalıcı rüyet fonksiyonlarında kayıp, böbrek fonksiyonlarında bozulma, uykuluk fonksiyonlarında bozulma, bilinçsel fonksiyonlarda arıza ve zihin yitirilmesine sebebiyet verebilmektedir. Vatandaşlarımızın gerçek sıfır içki kullanması dair tetik olmalarını, kullandığı alkolün menşesini sorgulamalarını öneriyoruz. Bu minvalde şüpheleri var ise devir kaybetmeden en endamsız müddette en yaklaşan keyif kuruluşuna başvurmalarını ve gerçek sıfır içki kullanmış olabilecekleri olasılığını hekimleriyle paylaşmalarını istiyoruz. Erken karışma sahn halaskâr olmaktadır" dedi.

'KARACİĞER YETMEZLİĞİNE NEDEN OLUYOR'

Haziran ve orak ayı aylarında Çorlu'da gerçek sıfır içkiden hastaneye 32 bireyin geldiğini ve 12'sinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Doç. Dr. Doğan, "Sahte içki kullanımında ilk önce şurası söyleyeyim; kılıç tiryak tedavisi ve diyaliz tedavisiyle kanda gerçek sıfır alkolün bırakmış bulunduğu tesirleri azaltabilmekteyiz ve kandan gerçek sıfır alkolü temizlemekteyiz. En dinamit tesiri yayıncı ki sahn kaybı. Biz 12 vatandaşımızı gerçek sıfır içki kullanımına kurban verdik. Bunun haricinde kalıcı rüyet yitirilmesine sebebiyet vermektedir. Karaciğer hasarı yapmış olup uykuluk fonksiyonlarında kalıcı bozukluğa, kalıcı uykuluk yetmezliğine illet olmaktadır. Hastalarımızın ortak bölümü diyalize ilişkin bir duruma gelebilmektedir. Maalesef, hastalarımızın ehemmiyetli ortak yönünü kaybettik. Erken başvurmuş olanlarda da uygulamış olduğumuz tiryak ve gayrı diyaliz tedavisiyle güzel neticeler elde ettik, sağlıklarına kavuştular. Normal ortak biçimde hayatlarına bitmeme ediyorlar. Yalnız ortak hastamız hala hastanemizde, maatteessüf alkolün bıraktığı kalıcı akıl hasarı dolayısıyla yatağa bağımlı biçimde tedavisine bitmeme edilmekte. Hayat yitirilmesine sebebiyet verir, insanı ölüme götürebilir. Yaklaşan yılbaşı dolayısıyla ortak defa şimdi topu topu vatandaşlarımızı uyarıyorum. Aldığımız alkolün menşesine nazarıitibar edelim, gerçek sıfır içki kullanımından ırak duralım" niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler