USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

“Sağlıklı bir gebelik için vücut kitle indeksi 18,5 ile 25 arasında olmalı”

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma, “Sağlıklı gebelik için ülküsel vücut kitle indeksi 18,5 ile 25 arasındadır. Herhangi bir iş yaşamamak hesabına gebelik planlayan çiftlerin çok kilolarını arama dibine alması ve metin bir tagaddi türü oluş

“Sağlıklı bir gebelik için vücut kitle indeksi 18,5 ile 25 arasında olmalı”
02-10-2021 13:28

Bahçeci Ankara Tüp Bebek Merkezi'nden Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma, çiftlerin bebek sahibi olmasını kırıcı nice faktörün bulunduğunu söyledi.

Yaş faktörü, fiziki ve kalıtım bilimi problemler ve vakayiname bir grup rahatsızlıkların esas karşılaşılan mesail arasında toprak aldığını tamlayan Doç. Dr. Tohma, “Öncelikle gebelik planlayan çiftlerin geçmiş evrede jinekolojik muayenelerini yaptırması gerekiyor. Çiftlerden hâlâ sonradan sahn şartlarını normale ve dimdik yöne çevirmelerini istiyoruz. Düzenli egzersizlerini yapmaları gerekiyor. İdeal bir kiloya intikal etmeleri gerekiyor. Sigara yahut içki kullanıyorlarsa kesmeleri gerekiyor. Aslında gebelik evveliyat ve sonrasında derneşik yaşama intikal kabil bildirme edebiliriz. Kişi esasen gebelik düşünmeye başladığı andan itibaren doğuma denli ayrıca doğumdan sonradan emzirme zamanında de hayatını derneşik ve dimdik bir sahn çeşidine dönüştürmesi gerekir” niteleyerek konuştu.

"GEBE KALMASI ZORLAŞIYOR"

Doç. Dr. Tohma, gebelik öncesinde ve gebelik zamanında kilonun ehemmiyetli bulunduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

“Biz kilodan artma vücut kitle indeksini önemsiyoruz. Vücut kitle indeksi, ferdin kilosunu mesuliyet karesine bölerek hesaplanıyor. Burada boydaki ehemmiyetli bulunan dönem santim şekilde değil, mt. şekilde hesaplanıyor. Sağlıklı gebelik için ülkü vücut kitle endeksi 18,5 ile 25 arasındadır. 18,5’un altında olması da gebe kalma şansını azaltıyor. Fazla cılız olmaktadır dobra değil. O sebeple ad bir tomar zayıfsa, gebelik organize ettiği dönemden itibaren dimdik halde kilogram almasını istiyoruz. Eğer vücut kitle endeksi 25’in üzerindeyse, dimdik bir halde kilogram vermesini istiyoruz. Fazla zayıflığın ve ya bir tomar kilonun gebe kalma üstünde menfi tesiri var. Gebelik sürecinde eş doğum, düşük, gebelik şekeri ve ya gebelik zehirlenmesi dediğimiz gebelik zamanında tansiyonun yükselmesine illet olabiliyor. Gebelik planlayan çiftlerde ise, hem bağan tıpkı zamanda efdal kilogram hormonal dengeyi bozmuş olduğu için ferdin yumurtlama ile ilişik problemleri oluyor, gebe kalması zorlaşıyor. Son senelerde meydana getirilen çalışmalarda, haya hücresinin içinde fark yağ hücresi gösterilmiş. Bu da o yumurtanın tozlaşma kapasitesini azaltıyor. Bu sebeple gebelik düşünen ferdin kilosunu ülkü aralığa çekmesi gerekiyor. Herhangi bir sıkıntı yaşamamak hesabına gebelik planlayan çiftlerin bir tomar kilolarını arama dibine alması ve dimdik bir tagaddi türü oluşturarak dirim pratiklerini değiştirmesi gerekir.”

"ÇOCUK OLMAMASI BİR ‘ÇİFT HASTALIĞI"

Gebelik planlıyorsa ferdin minimum 6 ay öncesinden egzersizlere başlaması icap ettiğini tamlayan Doç. Dr. Tohma, “Kilomuzu ülkü aralığa getirmemiz gerekiyor. Onun haricinde vitamin takviyeleri mevcut örneğin, folik hamız gebe planlamadan 3 ay ilkin ve gebe kaldıktan 3 ay sonrasına denli tüketilmesi gerekiyor. Kişi vitamin deposunu doldurmuş olduğu devir hem dimdik beslenerek tıpkı zamanda haricen almış olduğu takviyeler ile gebeliğin er zamanında sık sık karşılaştığımız gebelik bulantılarının hâlâ az bulunmasına illet olacak. Kişinin gebelik planladıktan 6 ay öncesinde dimdik bir halde beslenmesini öneriyoruz. Erkeklerde de ayrımsız tavsiyeler var. Hastalarımız genel anlamda eş hastalar ancak tığ ikiz şekilde bildirme ediyoruz. Çünkü bebek olmaması bir ‘çift hastalığı’. Biz gelişigüzel devir görüşmeye ikiz şekilde bildirme ediyoruz. Genelde rical on paralık için alınmıyor ancak erkeklerinde kilogram vermesi gerekiyor. Fazla kilogram spermlerin standardını bozuyor. Onun haricinde alkol, sigara kullanıyorsa onları kesmesi gerekiyor, spermin standardını bozuyor” dedi.

"AKDENİZ DİYETİ ÖNERİYORUM"

Doç. Dr. Tohma, dimdik tagaddi programı oluşturulması icap ettiğini söyleyerek, “Fast food seçimi yemeklerden ırak durmalılar. Trans yağ payı fazla, glisemik indeksi efdal bulunan gıdaları banko tüketmemeliler. Alkol hem yumurtanın tıpkı zamanda spermin standardını bozar. Sigarayı minimum 3 ay öncesinde çoğaltmak gereklidir. Bunların haricinde ego hastalarıma Akdeniz rejimi öneriyorum. Akdeniz rejimi hâlâ aşırı sebze, zeytinyağlı gıdaları içeren bir program. Kırmızı etin hâlâ az tüketildiği bir rejim şekli. Onun haricinde antioksidan tesiri bulunan besinler var. Çinko, E vitamini kabil gıdaları tüketmelerini öneriyoruz. Sağlıklı tahılları tüketmelerini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler