USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Restorasyonu tamamlanan Acarlar Longozu törenle açıldı

Türkiye'nin yegâne zerre halindeki en şişman subasar ormanı Acarlar Longozu'nun, tamamlanan restorasyonun peşi sıra resmi açılışı yapıldı.

Restorasyonu tamamlanan Acarlar Longozu törenle açıldı
21-07-2022 00:03
Sakarya

Karasu ve Kaynarca ilçelerinin ortasında bulunan, 24 kilometrekarelik alanıyla 200'e benzeyen domestik ve muhacir kuş türünün barındıran ve ayrışık balıklara da ev sahipliği karşılayıcı longoza, reviş yolları, lansman alanları ve toplumsal mekanlar düz yazı edildi.

Yetkili kurumlarca Sakarya Büyükşehir Belediyesine devredilen longoz düşüncesince hazırlanmakta bulunan mimarlık emek vermek tamamlandı. Longozun antre kısmına doğaya ahenkli ahşap tesisler düz yazı edildi başkaca konferans, derinti salonu, lansman ofisleri ve toplumsal kuruluş piyasası yapıldı. Proje içinde kafeterya, lokal mahsulat satı merkezi, hediyelik pırtı işletmesine arazi verildi.

Doğal güzelliğin keşfedilmesi düşüncesince hazırlanmakta bulunan ahşap reviş piyasası onarılarak uzatıldı. 200'den müşterek tomar kuş türü, sert aşırı çandır efsanevi cinsi ve 74 familyadan nebat barındıran, 23 bin metrekare mecmu düzlük ve 7 kilometre uzunluğa eş longoz toy yüzüyle açıldı.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, açılışta icra ettiği konuşmada, longozun düzenlenmesinde alın teri dökenlere teşekkürname etti.

Sakarya'nın doğasını ve çevresini korumakta azimli bulunduğunu anlatım fail Kaldırım, "Bu plan aşırı önemli. Gelen ziyaretçilerin afiyetle gezmesine, bu alanları deneyimlemesine, buradan ayrımlı duygularla ayrılmalarına punt olacak iyi müşterek envestisman oldu. Yürüyüş alanlarıyla lokal mahsul satı alanlarıyla tempo teraslarıyla ve gayrı aktiflik alanlarıyla müşterek numara aşama kendisine aşırı iyi müşterek arazi oldu. İnşallah devamı da gelecektir." diyerek konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ise Acarlar Longozu'nun keşfedilmesi düşüncesince hararetli müşterek emek vermek yürüttüklerini söyledi.

Kilyos düğmesi, sığırkuyruğu, İstanbul kardeleni kabil dünyada himaye dibine gücenmiş bitkilerin büyüdüğü huy harikasının geleceğe aktarılması ve dünyanın gezip, görebileceği gezim merkezine dönüştürülmesi düşüncesince çalıştıklarını vurgulayan Yüce, longozun 1. Derece Doğal Sit Alanı olduğuna dikkati çekti.

Oldukça alıngan bulunan bu ekosistemin keşfedilmesi düşüncesince ehemmiyetli tensikat yaptıklarını ve Acarlar Longozu'nun kapılarının akıbet haliyle dünyaya açıldığını anlatım fail Yüce, "Sakarya Büyükşehir Belediyesi kendisine bu huy harikası şehrimizin kıymetini biliyoruz. Yok olmaması düşüncesince elimizden mevrut gayreti gösteriyor, nesilden nesle aktarılması düşüncesince restorasyon işlemleri gerçekleştiriyoruz. Sakarya'dan ve mevzi illerden sert aşırı ziyaretçiyi ağırladığımız, kent merkezine kısaca 60 km uzaklıkta bulunan Acar Longozu, ülkemizin 2. en şişman su basar ormanıdır." dedi.

Longozun nadide bitkilerin yanında, 74 familya, 187 çeşit ve bu cinslere ilgilendiren 226 taksona ev sahipliği yaptığını tamlayan Yüce, longozun piyasası kısaca 23 bin 200 kilometrekare iken genişliği 1250 metreye derece çıktığını, derinliğin mevsimine uyarınca tahavvül gösterirken 5 metreye derece ulaştığını anlattı.

Acarlar Longozunun Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanları Listesi'nde yiyecek dibine gücenmiş müşterek düzlük olduğuna dikkati çekici Yüce, şunları kaydetti:

"Longoz iyice alıngan müşterek ekosisteme ve tabii kaynaklara eş müşterek bölgedir. Şehrimizin en ehemmiyetli huy harikalarından ve dünyanın önde mevrut subasar ormanlarından birisi kendisine onama ediliyor. Acarlar Longozunu korumak, bakımını gerçekleştirmek ve tamamı hemşerilerimizin hizmetine arz etmek düşüncesince Sakarya Büyükşehir Belediyesi kendisine devraldık ve hararetli müşterek emek vermek başlattık. Acarlar Longozunun yenilenme evresinde bize desteğini fire etmeyen Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişci'ye, Doğa Koruma İstanbul Bölge Müdürümüz Sayın Fahrettin Ulu'ya, Doğa Koruma ve Parklar Genel Müdürlüğüne teşekkürlerimi sunuyorum. Longoz bu haliyle dünyanın menfez bebeği olacak. Kapılarımızı dünyaya açtık. Şehrimizin eş bulunduğu tabii güzelliklerin başlangıcında gelen, ışık sanatçılarının çekicilik merkezi biçimine doğacak bulunan Acarlar Longozunun toy yüzü Sakarya'mıza yararlı kademli olsun."

8 milyon 900 bin lira müşterek envestisman yapıldı

Milli Parklar Bölge Müdürü Fahrettin Ulu da bu projeyle başta doğaseverlere aşırı iyi hizmetler sunabilecek tesisler düz yazı edildiğini belirterek, " 8 milyon 900 bin lira müşterek yatırımı 2021 fiyatlarıyla gerçekleştirdik. 560 nebat şekline ev sahipliği karşılayıcı longoz millî önemi taşıyan sulak düzlük ayrımsız sürede çandır yaşamı ihya sahası. Bu alanda icap vejetasyon ve faunanın nice çeşidini burada bulmanız mümkün. İnşallah bu alanda meydana getirilen bu hizmetle kültürel ve gezim açısından bölgenin büyümesine inşallah yardım sağlayacak." halinde konuştu.

Açılışa, Nijerya'nın başkenti Abuja Valisi Abubakar Sani Bello ile beraberindeki heyet, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı, Sakarya İl Müftüsü Hasan Başiş, Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, Karasu Esnaf Odası Başkanı Cihan Emre, kaza şehremaneti başkanları, AK Parti kaza kurum başkanları katıldı.

Konuşmaların peşi sıra açma kurdelesini kesen tören düzeni üyeleri, longozda inşası tamamlanan kuruluş alanlarını inceledi ve ahşap reviş bölümünü gezdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler