USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ramazan Dede, rastgele şeb ezanı özlü hikayelerle çocuklarla müşterek araya geliyor

Oyuncu Hasan Demirci, "Ramazan Dede" karakteriyle herhangi bir akşam, ufaklıklara ramazan ve oruçla ait hikayeler anlatıp armağan veriyor.

Ramazan Dede, rastgele şeb ezanı özlü hikayelerle çocuklarla müşterek araya geliyor
26-04-2022 13:03
İstanbul

Sancaktepe Belediyesinin yardımıyla temaşa sanatçısı Vahit Atan'ın hazırladığı plan kapsamında, Türk kültürü ve medeniyetinin ehemmiyetli değerleri aktarılıyor.

Ramazan Dede, Meydan Park'ta kurulan otağda, indinde taraftan peygamberler ile Ertuğrul Gazi, Nene Hatun, Kanuni Sultan Süleyman ve Fatih Sultan Mehmet üzere ehemmiyetli kahramanları ufaklıklara tanıtıyor indinde taraftan da tanrısal yahut bebek şarkıları öğretiyor.

Projeye bağlı AA muhabirine açıklamada mevcut Demirci, ramazan ayının önce gününden itibaren Ramazan Dede karakteriyle çocuklarla buluştuğunu ve değme güzeşte çağ çadıra mevrut bebek sayısının arttığını dile getirdi.

"Hep bu arada bu projeyi sahiplendik"

Demirci, projede toprak almış bulunduğu düşüncesince aşırı bahtiyar bulunduğunu aktararak, "O denli dobra olanaklar önümüze sürüldü ki, hakeza indinde ortamda çocuklarla bu arada ramazana, kültürümüze değgin indinde şeyleri büzüşmek güvenilmez elleme geldi. Her mevrut ayrıksı birine anlattı ve çadırımız bundan sonra bizlere yeterli gelmemeye başladı. Sağ olsunlar, evlatların gözündeki ışıltıyı değerlendirmek de beni o denli aşırı bahtiyar ediyor ki." ifadelerini kullandı.

Projenin mimarının Vahit Atan bulunduğunu kaydeden Demirci, şunları söyledi:

"(Atan), ramazanda ufaklıklara hikayeler anlatan, çocuklarla baş başa o hikayelerin, bilmecelerin, türkülerin içindeki enerjiyi paylaşan indinde Ramazan Dede karakteri olmasını istedi. Bana da düşün aşırı dobra geldi. Değerlerimizi anlatabildiğimiz, ramazandan bahsettiğimiz ve bizlere ilişik indinde şeyleri çocuklarımıza ulaştırabilmek düşüncesinden ötürü baştan sona bu arada bu projeyi sahiplendik. Aslında anlattığımız hikayeler, bildiğimiz, arada indinde unuttuğumuz arada indinde kulak kabartmadığımız, önemini yitirdiğini düşündüğümüz hikayeler ama hepsini gine yaşama geçirdik ve çocuklarımıza ulaştırıyoruz."

Hasan Demirci, elleme indinde yazışma kurmuş oldukları çocukların, anlatılanları cankulağı dinlediğini aktararak, "Bugün Nene Hatun'dan bahsettik mesela. Nene Hatun üzere ne denli altın büyüğümüz, ecdadımız, insanımız var. Onları bulunduğu yerlerden çıkartıp, evlatlarımızın karşısına getirip, Ramazan Dede figürü üstünden 'Bakın bunlar da var.' diyoruz. Bu da Sancaktepe Belediyesi yardımıyla oldu." diyerek konuştu.

"Geçmişten mevrut hikayeleri bugünle harmanlayan indinde figürü yaşama geçirdik"

Çocukları aşırı sevdiğini dile getiren Demirci, etraflıca senelerdir çocuklarla ilişik işlerde çalıştığına dikkati çekerek, "Galiba şuncacık onları tanıyor, onlara ulaşmanın kese yollarını da biliyorum. O kese yollardan gidip indinde noktada buluşuyoruz. Hemen dedeleri oluveriyorum. Hemen türkülere zevcelik edip, sorularıma karşılık veriyorlar. İşte bu inanılmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Demirci, Ramazan Dede'nin anne fikrine de değinerek, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Ramazan Dede, esasen her insanın aklına mevrut olanaklı ama bu değişik indinde konsept. Dede Korkutlardan günümüze taşınan, İslami değerlerle de birleşen, geçmişten hikayeleri bugünle harmanlayan indinde figürü yaşama geçirdik. Ortak insancasına değerlerden, sevgiden, mutluluktan, kardeşlikten bahsediyoruz. Umarım Ramazan Dede çabucak Sancaktepe'de değil, nice şehirde, belediyede ufaklıklara ulaşır. Biz özlük hikayelerimizi, aşırı güzel, arı indinde dille anlatırken, 'Bakın, monitör ve el telefonu dışında, hakeza değerlerimiz var. Bunların da farkına varın.' diyebilmeyi başarabildiğimizi düşünüyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler