USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Prof. Dr. Sipahi: Omicron varyantının salgını bitirebilecek bir mutasyon olma olasılığı düşük

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, Omicron varyantının salgını bitirebilecek bir mutasyon olma olasılığının ince düşük bulunduğunu söyledi. Sipahi, 'Bu virüsü tahminî 25 bin modüler

Prof. Dr. Sipahi: Omicron varyantının salgını bitirebilecek bir mutasyon olma olasılığı düşük
03-12-2021 12:34
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, Omicron varyantının salgını bitirebilecek bir mutasyon olma olasılığının enikonu düşük bulunduğunu söyledi. Sipahi, "Bu virüsü kestirmece 25 bin modüler bir yapboz namına düşünün. Omicron ile enfekte olduğunuzda bile virüs mutasyon geçirmeye bitmeme ediyor" dedi.

Her varyanttan salgını bitirmesinin beklendiğini kail Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, Omicron varyantıyla ilişik de bire bir beklentinin yayılmış bulunduğunu dile getirdi. Bu beklentinin yanıt bulup bulmayacağının devir süresince ortaya çıkacağını kaydeden Sipahi, "Pandeminin aslında itibaren bir mutasyon doğacak ve salgını bitirecek beklentisi var. Bu daha gerçekleşmedi. Beşinci piki yaşıyoruz. Her dünkü varyant bir öncekine mucibince şimdi aceleci bulaşıcı oldu. Daha aşırı cellat çıkmadı fakat proses süresince şimdi aceleci bulaşanlar oldu. Eldeki datalar şimdi bir tomar öldürmediğini söylüyor. Standart cani hızının üzerinde değil. Birkaç ay sonradan Omicron'dan ölenlerin ne denli bulunduğunu şimdi şen söyleyebileceğiz" dedi. Omicron varyantının aşıdan savuşma durumuyla ilişik kemiksiz verilerin bir dü ay sonradan ortaya çıkacağını tamlayan Sipahi, Sinovac ve Biontech ile alengir tipte aşılananların bu denli varyantlara erinç şimdi avantajlı olabileceğini söyledi.

'ENFEKTE OLAN HASTA SAYISI DAHA AZ'

Omicron'un salgını bitirebilecek bir mutasyon olma olasılığının enikonu düşük bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Sipahi şöyleki bitmeme etti:

"Kişisel görüşüm, salgının ağız ağıza zayi olasılığının az bulunduğu yönünde. Bu virüsü kestirmece 25 bin modüler bir yapboz namına düşünün. Omicron ile enfekte olduğunuzda bile virüs mutasyon geçirmeye bitmeme ediyor. Bu yapbozun etraflı parçaları belirleme edilerek dünkü varyantların tanımlanmasını sağlanıyor. Ne denli korkmamız icap ettiğini devir süresince öğreniyoruz. Alfa'dan sonradan Delta geldi. Omicron düşüncesince de aşırı bir tomar istifham var. Aşıdan savuşma olasılığını devir gösterecek. Bu varyant tanımlanalı 1,5- 2 ay oldu. Omicron varyantı ile enfekte bulunan parasız sayısı şimdi az. Büyük oranda data gelmeli. Ama şu anne denli mevrut veriler şimdi bir tomar öldürdüğünü söylemiyor."

'HEDEF, ÇİFT DOZ AŞI ORANINI YÜZDE 90'IN ÜZERİNE ÇIKARMAK'

Ülke genelinde çalışan eş düze aşılıların oranının artarak çoğalması icap ettiğini özetleyen Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, yegâne düze aşılama olanların sayısının enikonu yükselse de dü düze aşılama olanların sayısının daha yüzdelik 60 yöresinde olmadığını tabir etti. Çift düze aşılıların İzmir'de az buçuk şimdi bir tomar bulunduğunu tamlayan Sipahi, "İdeal bulunan eş aşılıların oranını yüzdelik 90'ın hesabına çıkarmak. Bunu başardığımızda Covid-19'un yaşamımıza tesiri şimdi az olacaktır. İzmir'in şansı havaların iyi gitmesi oldu. Önümüzdeki günlerde havaların soğumasıyla beraberce bağlı ortamlarda kalma sıklığı artacağı düşüncesince bunun sayılara yansıması faziletkâr olacak. Aşı haricinde bizi kurtaracak bir tomar bir nesne yok. Verilerimiz fevk akıllıcasına gitmiyor fakat alçak akıllıcasına da gitmiyor. Şu an bir yayla çiziyor denli duruyor" dedi.

'TÜM DÜNYADA ETKİN AŞILANMAYLA SALGINDAN KURTULABİRİZ'

Mart ayında pandeminin dü yılı dolduracağını hatırlatan Sipahi, şunları anlattı:

"İzmir'de güzeşte yıl 30 Ekim depreminde kaybettiğimiz insanoğlu sayısının az şimdi dü katını değme güneş pandemi zımnında kaybediyoruz. Sorun bu ahiret yolculuğu sayısının kanıksanmış olması. Bizim bir güneş maskesiz yada mesafeye ilgi etmeden yaşayabilme ihtimalimiz virüsün dolaşımının minimalize edilmesiyle ilgilidir. Virüsün dolaşımı topu topu dünyada azalmadıkça varyantlar olmaya bitmeme edecek. Tüm canlılar ki bunlara virüsler de engelleme soylarını bitmeme yol açmak isterler. Ne denli aşırı aşılama topu topu dünyada olursa dolaşan virüs ve oluşan varyantların sayısı da azalacak. Virüsün kendini bulunmayan etmesinden aşırı topu topu dünyanın çalışan aşılanmasıyla bu salgından kurtulabiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler