USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Prof. Dr. Şener: Omicron varyantı virüsün gevşediğini, yumuşadığını, evcilleştiğini gösteriyor

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine uyarınca dünyada Omicron varyantına ilişkin birlikte ahiret yolculuğu görülmediğini belirtip, 'Bu virüsün gevşediğini, yumuşadığını, evcilleştiğini gösteriy

Prof. Dr. Şener: Omicron varyantı virüsün gevşediğini, yumuşadığını, evcilleştiğini gösteriyor
08-12-2021 12:04
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine mucibince dünyada Omicron varyantına ilişkin yanında ahiret yolculuğu görülmediğini belirtip, "Bu virüsün gevşediğini, yumuşadığını, evcilleştiğini gösteriyor. Bu proses bizim açımızdan avantaj. Şu an Türkiye'de Omicron varyantı yok. Konsantre olmamız müstelzim Delta ve Delta Plus varyantları" dedi.   

Güney Afrika'da ortaya çıkan dünkü Covid-19 varyantı Omicron, çabucak yayılması ile uyanıklık çekiyor. Hızlı yayılışı dolayısıyla kırgınlık yaratıcı dünkü varyantla ait tetkikat sürüyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, dünkü varyantla ait gelişmeler üzerine bilgelik verdi. Şener, "Dünya genelinde yaygınlaşmaya başlamasıyla beraberce her insanın merakla beklediği benek şu oldu. Türkiye'de var mı? Türkiye'ye ne devir gelir. Türkiye'ye gelirse burada gidiş ne kabil kabilinden yanında kaygımız var. Aslında Avrupa Birliği ülkelerindeki yayılımına baktığımız devir aşırı endamsız müddette Delta, Delta Plus varyantlarına benzeyen yanında yayılım, ihtimal de onu geçecek kabilinden görünüyor. Bu bizim düşüncesince esasen rahatsız olunacak yanında şey. Her varyantta dünkü hadiseler yaşıyoruz. Yaşadığımız dünkü olaylar, tedirginlikler psikolojik, birey ve ilmî dalgalanmalara etmen oluyor. Bu dalgalanmalar zarfında bizim eşlem çekebileceğimiz toprak Afrika ülkeleri. Bu devletlerde Omicron varyantının dağılımına baktığımızda, dip görev ve hastaneye yatış sayısında ve oranlarında yanında artışa etmen olmadı" dedi.

DSÖ verilerine mucibince dünyada Omicron varyantına ilişkin yanında ahiret yolculuğu görülmediğini tamlayan Prof. Dr. Şener, "Güney Afrika deneyimiyle evren genelinde de benzeri rakamlar mevcut. Aldığımız ön bildirimlere mucibince bu varyant tabiİ ki daha bulaşıcı, daha çabuk yayılıyor lakin daha bol yanında klinik tabloya erbap olacak kabilinden görünüyor. Ancak bunun düşüncesince de gine istimara gerçekleştirmek düşüncesince daha erken" niteleyerek konuştu.

AŞIDA 3'ÜNCÜ DOZUN ÖNEMİNİ ANLATTI

Türkiye'de yüzdelik 95 oranında Delta ve Delta Plus varyantının çalışan bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Şener, "Hali el altında sahada uyguladığımız aşılar, bu varyatlara dirlik yüzdelik 95 ila 99 oranında çarpıcı ve himaye sağlıyor. Dolayısıyla bizim stratejimiz şu olmalı. Tabii ki Omicron varyantını izlem edelim, şimdiki tutalım, gelişimleri izleyelim. Ama ülkemize hala girmediği düşüncesince kendimizi esirgeme yönünde yanında devir dilimimiz var. Sağlık Bakanlığı verilerine mucibince Türkiye'de ağırbaşlı açıdan melez kol var. Ciddi rakamda 3'üncü dozunu yaptırmamış camia bulunuyor. Bu toplulukta boş yanında ağırlık var. 2 düze aşılı olmanız elbette ki hücresel esirgeme sağlamaktadır fakat sıvısal muafiyet dediğimiz antikor cevabını düşürüyor. Kanınızda tek antikor olmayabiliyor. Dolayısıyla bu antikoru uyaracak 3'üncü dozu, behemehâl olmamız lazım" dedi.

Sağlık Bakanlığı verilerine mucibince 3'üncü dozu sıfır yüzdelik 80'lik kol olduğuna dikkati çekici Prof. Dr. Şener, "Bunlar esasen aşılama karşıtı değil. 2 düze aşısını reşit kişiler. Gözlemlerime mucibince halihazırda vakıa sayılarında değişmez seyrediş sürüyor, ahiret yolculuğu oranları düşük. Ayrıca, etraflarında aşılı olup da enfekte olanların ağırbaşlı yanında dava yaşamaması nedeniyle, 3'üncü dozu yaptırmayanlarda boş yanında özgüven oluşuyor. Altını çizmekte yarar var. Özgüvenin de sınırı var. 3 düze aşıları, dört dörtlük aşılı onama ediyoruz. 3'üncü dozu gök şahısların kanlarında yeteri derece antikor yok. Dolayısıyla karşılaşacakları varyantlara karşı, melez gruptan yanında tık öndeler. Ancak 3'üncü dozunu reşit gruptan da uzaklık açıklık gerideler. Özellikle 65 gözyaşı üstü ve lehtar rahatsızlığı olanların aşılama takvimini tamamlaması gerekiyor" dedi.

'ŞEMSİYEYİ TAM AÇACAĞIZ Kİ ISLANMAYALIM'

Yapılan laboratuvar çalışmalarının Omicron'un mevsimlik koronavirüse dönüştüğünü gösterdiğini tamlayan Prof. Dr. Şener, şöyleki bitmeme etti:

"Gevşediğini, yumuşadığını, evcilleştiğini gösteriyor. Bu proses bizim açımızdan avantaj. Şu an Türkiye'de Omicron varyantı yok. Konsantre olmamız müstelzim Delta ve Delta Plus varyantları. Yağmur yağarken şemsiyeyi sıhhatsiz ayırmak yarar sağlamaz. Şemsiyeyi dört dörtlük açacağız ki ıslanmayalım. Aşı dönemini tamamlayıp yağmurdan korunmaya çalışalım."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler