USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Prof. Dr. Akova: Turkovac aşısı Sinovac kadar etkili olacaktır

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Akova, Turkovac ile Sinovac'ın eş bedel müşterek aşı bulunduğunu söyledi. Akova, 'Turkovac aşısı da inaktif müşterek aşı. İnaktif aşılar mRNA aşılarına göre, örneğin Biontech aşıs

Prof. Dr. Akova: Turkovac aşısı Sinovac kadar etkili olacaktır
26-09-2021 13:00
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Akova, Turkovac ile Sinovac'ın eş bedel müşterek aşı bulunduğunu söyledi. Akova, "Turkovac aşısı da inaktif müşterek aşı. İnaktif aşılar mRNA aşılarına göre, örneğin Biontech aşısına mucibince önceleri hâlâ az oranda antikor üretiyorlar. Ama virüsün ayrı ayrı kesimlerine dirlik hâlâ münteşir antikor üretiyorlar. Turkovac aşısının Sinovac aşısı kadar etkili olacağını kestirim ediyorum" dedi.

Hacettepe Üniversitesi koordinatörlüğünde ölçülü evcil aşı Turkovac'ın Faz-3 çalışmalarında müşterek müddet fariza yapmış olup ayrılan Prof. Dr. Murat Akova, hâlâ ilk Faz-3 çalışmalarında toprak almış bulunduğu Sinovac ile Turkovac'ı kıyasladı. Prof. Dr. Akova, Turkovac'ta Faz-3 çalışmasının şu anda 5 merkezde binin üstünde fahri üstünde bitmeme ettiğini söyledi. Akova "Şu anne kadar bilgilerime nazaran Turkovac aşısında rastgele müşterek taraf etkiyle karşılaşılmadı" dedi.

'ÇALIŞMA DAHA KISA SÜREDE BİTEBİLİR'

Akova, aşının kullanılabilir vaziyete gelmesi düşüncesince Faz-3 çalışmasının müspet neticelenmesi gerektiğine ilgi çekerek, "Eğer Sinovac aşısı kadar etkili bulunduğu gösterilirse, ondan hâlâ az etkili bulunmadığı kanıtlanırsa o devir elbette ki Turkovac aşısı diploma alır. O devir da istihsal safhasına geçilecek. İnaktif aşıları çıkmak aşırı bedava değil. Bunlar emekli işler. Büyük oranda virüsle uğraşıyorsunuz. Buradaki en ehemmiyetli aşama bu ilmî çalışmanın aşı lehine sonuçlanması, aşının kalburüstü bulunduğu gösterilmesidir. Eğer maksut kurda gönüllüye ulaşılırsa, emek vermek hâlâ endamsız müddette bitebilir" dedi.

'VİRÜSÜN DEĞİŞİK KESİMLERİNE KARŞI ANTİKOR ÜRETİYOR'

Akova, Turkovac aşısının Sinovac'la eş bedel müşterek aşı olduğuna aksan yaparak "Turkovac aşısı en dobra şöyleki kıyaslanabilir; Türkiye’de münteşir uygulanan Sinovac aşısıyla eş bedel müşterek aşıdır. Aynı yöntemle hazırlanıyor. Sinovac aşısında Çin'deki müşterek hastadan izole edilmiş virüs. Buradaki bizim zat hastalarımızdan elde edilmiş müşterek virüs. Ama bu virüs hâlâ başlarken tek mutasyona uğramamış otantik virüs. İlk müstevli başladığında Vuhan'da ortaya çıkan asal virüs. Turkovac aşısının içindeki virüs de o. Turkovac aşısı da inaktif müşterek aşı. İnaktif aşıların şöyleki nitelikleri var; bunlar mRNA aşılarına göre, söz gelişi Biontech aşısına mucibince önceleri hâlâ az oranda antikor üretiyorlar. Ama virüsün ayrı ayrı kesimlerine dirlik hâlâ münteşir antikor üretiyorlar. Genellikle bu aşıların tesirleri hâlâ endamsız kesiksiz oluyor. Sinovac'ta da gördüğümüz kabil ikinci dozdan 3-4 ay sonradan kandaki antikor kuru azalıp acemi müşterek anımsatma dozu gerekebiliyor. Sinovac aşısı düşüncesince söylenen şeylerin bütünü Turkovac aşısı düşüncesince de mahsus hazırlanması, etkisi, tesirinin süresi açısından söylenebilecek durumlardır. Benzer neticeler çıkacağını kestirim ediyorum. Turkovac aşısının Sinovac aşısı kadar etkili olacağını kestirim ediyorum" sanarak konuştu.

'ANTİKOR AZALIYOR AMA KORUYUCULUĞU DEVAM EDİYOR'

Akova, şu anda Delta varyantına dirlik yüzdelik 100 koruyan aşı olmadığını belirterek "Sinovac'ta da müşterek müddet sonradan antikor azalıyor fakat gine de koruyuculuğu bitmeme ettiriyor. Şimdi bire müşterek durumun Turkovac aşısı düşüncesince de olması beklenebilir. Aslında bu ilmî çalışmanın neticelenmesi bu manada da ehemmiyetli zira şu anda Türkiye'de bilgili bulunan virüs Delta varyantı. Dolayısıyla değme dü aşının Sinovac ve Turkovac aşısının Delta varyantına dirlik koruyan bulunduğu gösterilirse kalburüstü olabileceği kararına varabiliriz. Tabii o kararı durmak lazım" ifadelerini kullandı.

'AŞI YAŞININ 2 YAŞA KADAR İNDİĞİNİ GÖREBİLECEĞİZ'

Akova, evlatların aşılanması tartışmaları düşüncesince de "Şu anda dünyanın muaddel vatanlarında meydana getirilen icraat var. Bunlardan müşterek tanesi Pfizer/BionTech firmasının 5-12 gözyaşı arasındaki küçüklere aşı uygulanmasını havi çalışma. Henüz yayımlanmadı, o veriler Amerikan Sağlık Otoritesi'ne sunuldu. Sonuçları görmedik. Gerek Amerikan Sağlık Otoritesi gerekse ilmî müşterek dergide yayımlanıp yargıcı eleştirisinden geçtikten sonradan bu mevzuda hâlâ kesme müşterek yargıya ulaşmak mümkün. Ön imaj anca ki, bu gözyaşı grubunda aşı etkili ve strateji süresi içindeki elbette endamsız kesiksiz takip, düzenlilik ve taraf etki açısından ağırbaşlı müşterek dava yokmuş kabil gözüküyor. Eğer bu kanıtlanırsa, benzeşim aşılarla misalen Çin'de meydana getirilen icraat var. Oradaki çalışmalarda aşı yaşlarının 2 hoşnutluk kadar indiğini görüyoruz. Eğer bunlar da ilmî namına kanıtlanır, ayrıksı bilgelik adamlarının tenkit süzgecinden makbul ve akıllıca bulunduğu onama edilirse, o devir anca anlaşılıyor ki endamsız müşterek müddet sonradan aşı yaşlarının 2 hoşnutluk kadar indiğini görebileceğiz. Eğer aşı yaşı hâlâ da dun iner ve toplumda münteşir müşterek vaziyete gelirse o devir pandemi kontrolünde ehemmiyetli müşterek hamle atık olacaktır" sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler