USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Prof. Dr. Akdoğan'dan yerli aşı açıklaması

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, yerli aşıda gelinen sonuç yeri açıkladı.

Prof. Dr. Akdoğan'dan yerli aşı açıklaması
23-10-2021 11:59

Prof. Dr. Akdoğan, geçtiğimiz hafta başlatılan Turkovac'ın üçüncü düze adına aktiflik ve düzenlilik açısından Sinovac ile karşılaştırılacağı Faz 3 klinik araştırmasının Türkiye tarihinde hesaplı en iri klinik araştırı bulunduğunu söyledi.

Akdoğan, "Çalışma halihazırda 28 ilimizde 41 merkezde yürütülüyor. Yaklaşık 3 bin gönüllüye ulaşılması hedefleniyor. Daha evvela dü düze inaktif aşı ergin ve üçüncü dozunu hâlâ yaptırmamış 18-59 gözyaşı arası hepsi vatandaşlarımız, çalışmaya e-Nabız üstünden termin oluşturarak kendilerine en benzeyen merkezde fahri adına katılabilirler. Açık etiketli ortak emek vermek bulunduğu düşüncesince üçüncü dozda Sinovac yada Turkovac ortada seçme yapabilirler" dedi.

Sağlık Bakanlığı içerisinde 2014 senesinde esenlik bilgelik ve teknolojilerinin geliştirilmesi üzere kurulan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB), Kovid-19 pandemisinin başlamasıyla bu arada desteklediği aşı çalışmalarıyla öne çıktı. TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, kurumun ıssız hazırda, 7 yerli aşı çalışmasını desteklediğini söyleyerek bilgiler verdi. Prof. Dr. Akdoğan, bu icraat ortamında en önde revan yerli aşı emek vermesi Turkovac ile ait sonuç gündeş hali da paylaştı. TÜSEB içerisinde 9 skor enstitü bulunduğunu özetleyen Prof. Dr. Akdoğan, "Türkiye'de konusu sağlığın bilgelik ve teknolojisi bulunan yegane kuruluştur TÜSEB. Yani bizim mevzumuz elden sağlık. Özellikle aşı, ilaç, tıbbi aygıt ve tanılama kiti üstüne ayrışık icraat yapılmaktadır. Biyoteknoloji, kanser, anadan görme ve tamamlayan tıp, sağlıkta bileşimli zeka ve data araştırmaları, ana bebek ve akil baliğ sağlığı, süreğen emraz ve esenlik müesseselerinin akreditasyonu hikayelerinde ayrı enstitülerimiz var" dedi.


"PANDEMİDE TÜSEB ÖNEMLİ ROLLER ÜSTLENDİ"

Salgınla bu arada Mart 2020'den itibaren esenlik dalında dünyada iri ortak inkisar yaşandığına ayraç fail Prof. Dr. Akdoğan, "Tüm dünyada esenlik bilimi ve teknolojileri açısından ortak kırılmanın yaşandığı çevrim adına tanımlayabiliriz. TÜSEB de senkronik adına esenlik bilgelik ve teknolojileri üstüne pandemide aşırı ehemmiyetli katkılarda bulundu. Hem vermiş bulunduğu plan destekleri, hem içerisinde yaptığı AR-GE emek harcamaları ve ilkin yerli tanılama kitimizin ve ventilatörümüzün ticarileştirilmesi ve yaygınlaştırılması noktasında ağır vazifeler üstlendi" sanarak konuştu.


TURKOVAC İLE İLGİLİ İKİ FARKLI ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Aşı emek harcamaları ortamında şu anda sonuç evreye en yakın çalışmanın Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve kadrosu çeşidinden geliştirilen inaktif Kovid aşısı Turkovac bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Akdoğan, yerli aşıda toy başlatılan Faz 3 emek vermesi kendince da şunları söyledi: "Faz 1, Faz 2 çalışmalarını TÜSEB destekledi ama Faz 3 emek harcamaları ağız ağıza TÜSEB çeşidinden gerçekleştiriliyor. Turkovac ile ait dü kıta Faz 3 emek vermesi yürütülüyor şu anda. Biri, 'primer Faz 3' dediğimiz, tek aşı olgunlaşmamış fahri vatandaşlara Turkovac uygulanması biçiminde yapılıyor. Bu senenin Haziran ayında Faz 3 başlatıldı. Toplamda 8 bine benzeyen gönüllüye ulaşılması hedefleniyor. Diğer emek vermek ise geçtiğimiz hafta başlatılan dü düze Sinovac aşısı ergin vatandaşlara üçüncü düze adına Turkovac yahut Sinovac yapılması biçiminde tasarım edilen ortak Faz 3 çalışması. Bunda da gayrı inaktif aşı ile Turkovac aşısının aktiflik kıyaslamasına değgin sonuçar elde edilecek. Bu emek vermek düşüncesince ise 3 bine benzeyen gönüllüye ulaşılması hedefleniyor. Bu emek vermek açık etiketli ortak çalışmadır. Yani dü düze Sinovac olup üçüncü düze düşüncesince bu çalışmaya fahri iktisap etmek isteyenlere, ne aşıyı ayırmak istediği sorulur ve buna gereğince yeğleme şansı verilir. Bunun altını ilkin resmetmek istiyorum"


"TÜRKİYE'NİN HER SATHINA YAYILAN BİR ÇALIŞMA"

Üçüncü düze doğrusu anımsatma dozu adına Turkovac ile Sinovac'ın kıyaslanacağı bu Faz 3 çalışmasının 28 il ve 41 merkezde bitmeme fail ortak emek vermek bulunduğunu ve bunun da Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en iri klinik araştırı adına tarihe geçeceğini vurgulayan Prof. Dr. Akdoğan, "Ülkemizin az hâlâ hepsi sathına yaygın durumda. Gönüllü iktisap etmek talip vatandaşlarımız, özlük ilinde emek vermek olmasa bile gerçekli benzeyen ortak ilde bu çalışmaya iltihak olanağı bulabilir. e-Nabız ve Alo 184 üstünden fahri olma taleplerini oluşturabilir, randevularını alabilirler. Vatandaşlarımızın 18-59 gözyaşı aralığında olması, hâlâ evvela Kovid geçirmemiş olması, 2 düze Sinovac aşısının üstünden asgari 90 gün, azami 270 gündüz esbak olması gerekiyor. Diğer Faz 3 çalışmamız ise doğrusu primer Faz 3 dediğimiz tek aşı olmayanların Turkovac ile aşılandığı klinik araştırmamız, Türkiye'de 8 merkezde bitmeme ediyor şu anda" biçiminde konuştu.


NAZAL SPREY AŞISI BAŞKA SALGINLAR İÇİN DE UMUT OLABİLİR

TÜSEB destekli bütün 7 aşı emek vermesi bulunduğunu da kail Prof. Dr. Akdoğan, laflarını şöyleki noktaladı: "2 tanesinde efsanevi deneyleri etabı bitirilmek üzere. Bir de intranazal pülverizatör aşısı çalışmamız (burun spreyi) vardı. O da aşırı hakkıyla inovatif ortak emek vermek ve ar-ge emek vermesi bitmeme ediyor. Biz o çalışmaya TÜSEB adına ilkin ortak önem veriyoruz. Çünkü elden Kovid kullanması ile sınırlanmış olmayacak. Birçok avantajı, hem istihsal açısından hem kullanma açısından nice pozitif yanları olabileceği için, karşılaşabileceğimiz apayrı salgınlar düşüncesince o çalışmaya da ayrı ortak önem veriyoruz"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler