USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Prematüre retinopatisi; taranan her 4 bebekten 1’inde görülüyor

Prematüre retinopatisi (ROP), er doğan bebeklerin gözlerinde gelişebilen ve görmeyi gözdağı fail ehemmiyetli keyif problemlerinden biri. Bebek ne derece er doğarsa ROP riskinin o derece artacağına ayraç fail Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, erkendoğan ret

Prematüre retinopatisi; taranan her 4 bebekten 1’inde görülüyor
09-12-2021 09:34

Prematüre retinopatisinin (ROP) er doğan bebeklerin retinalarındaki içki damarlarının düzgün olmayan geliştiği müşterek maraz bulunduğunu ve körlükle sonuçlanabileceğini kail Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, bundan dolayı erkendoğan bebeklerin eskiden ve derneşik menfez muayenelerinin behemehâl yapılması gerektiğine ilgi çekti.

NORMAL DAMARLANMA KESİNTİYE UĞRUYOR

Erken doğan bebeklerin karşılaşmış bulunduğu bu sorunla ilişik açıklamalarda mevcut Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, “Anne karnında tahminî 16. hamilelik haftasında başlamış bulunan ağ tabaka damarlanması, bebeğin alışılagelen veladet tarihi bulunan 40. haftaya denli retinanın ortasından en köşe bölümlerine denli ilerler. Erken veladet durumunda, bebek ağ tabaka damarlanma süreci tamamlanmadan dünyaya gelir. Bebek ne denli er doğmuşsa, o denli serbest müşterek ağ tabaka sektörü damarlanmamıştır. Doğum sonrasında, bebeğin umumi durumu, prematürelik derecesi, koyu ihtimam koşulları ve akciğer gelişimi ile ilişik kimi riziko faktörlerinin özelliğine gereğince damarlanma süreci alışılagelen uğrunda bitmeme yazar tamamlanabilir yahut alışılagelen damarlanma kesintiye uğrar ve düzgün olmayan damarlar gelişerek ROP ortaya çıkar” dedi.

TARAMA, BEBEK 4 HAFTALIKKEN YAPILMALI

Türkiye’de meydana getirilen ve 2018 senesinde British Journal of Ophthalmology dergisinde gösterilen aşırı merkezli müşterek araştırmaya göre, erkendoğan retinopatisi açısından taranan her 4 bebeğin 1’inde erkendoğan retinopatisi (ROP) görüldüğünü vurgulayan Doç. Dr. Yabaş Kızıloğlu, bahis konusu araştırmaya gereğince otama mucip ağır ROP gelişiminin ise yüzdelik 6,7 bulunduğunu belirtti.

“Prematüre retinopatisi açısından riziko altında bulunan kâffesi bebeklerin bu mevzuda pedagoji bilimi almış bulunan menfez doktoru çeşidinden araştırma edilmesi gerekir” diyen Doç. Dr. Kızıloğlu, “Bu muayeneye tarama denir. İlk tarama muayenesi, bebeğin veladet haftasına gereğince değişmekle birlikte, bir fazla aşırı kez bebek 4 haftalık olduğunda yapılmalıdır” sanarak konuştu.

Hangi bebeklerin ROP taramasından geçeceğini belirleyen kriterlerin ülkeden ülkeye değiştiğini dile getiren Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, Türk Neonataloji Derneği ve Türk Oftalmoloji Derneği’nin emek harcamaları kararında gösterilen Türkiye Prematüre Retinopatisi Rehberi doğrultusunda Türkiye’de hamilelik yaşı 34 hafta altında yahut veladet ağırlığı 1700 gr. ve altında bulunan kâffesi bebeklerin ROP gelişimi açısından tarandığını söyledi.

TEDAVİ GEREKİYORSA MÜMKÜN OLAN EN KISA ZAMANDA UYGULANMALI

Bebeklerin bazılarında hoppadak müşterek tarama muayenesinin ehliyetli olabildiğini fakat bir fazla aşırı bebekte retinanın alışılagelen damarlanması tamamlanana kadar, hastalığın şiddetine gereğince mütebeddil sıklıklarla muayeneyi yinelemek gerektiğine ayraç fail Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu şu detayları verdi:

“Örneğin kolay olaylarda 1-2 hafta aralarla araştırma yapılmaktadır ve maraz kendiliğinden gerileyerek alışılagelen damarlanma tamamlanır. Daha hararetli olaylarda ise 1 hafta yahut henüz endamsız aralıklarla araştırma gerekebilir. Çok az otama gerektirecek şiddette maraz oluşur. Bu olgular eskiden tanınıp en endamsız sürede otama edilmiş bulunduğu takdirde rüyet kaybı ve sifilis derece aksi neticeler bir fazla aşırı devir muvaffakiyet ile önlenebilmektedir. En çarpıcı otama lazer ile retinadaki düzgün olmayan içki damarlarının gelişiminin önlenmesidir. Bazı saldırgan maraz durumlarında ise menfez içerisine anti-VEGF ilaçların enjeksiyonu yapılabilir.”

DÜZENLİ GÖZ MUAYENELERİNE DEVAM EDİLMELİ!

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, erkendoğan retinopatisi saptanan bebeklerde, başta ağır ROP dolayısıyla otama olanlarda, erdemli miyop, astigmat, şaşılık, menfez tembelliği, karasu ve ağ tabaka dekolmanı derece menfez problemlerinin görülme olasılığının alışılagelen popülasyona gereğince henüz erdemli bulunduğu hatırlatarak bundan dolayı ahir senelerde da derneşik menfez muayenelerine bitmeme edilmesi gerektiğine ayraç etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler