USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Orman yangınlarını doğasever öğrencilerin "İtfaiyeci Kuşlar"ı söndürecek

Erzurum'da birlikte ekip rüştiye öğrencisinin İtfaiyeci Kuşlar projesi kapsamında kuş evi biçiminde tasarlayıp geliştirdiği sistem, hem mümkün yangınlara aceleten karışma edecek hem yangını itfaiyeye suç duyurusu edecek.

Orman yangınlarını doğasever öğrencilerin
23-09-2021 13:39
Erzurum

Palandöken Gençlik Merkezi'ndeki DENEYAP Atölyesi'nde yetişek gören rüştiye öğrencilerinden İsmail Baykal, Adem Tunahan Bolat, Hüseyin Yuşa Yıldız, Ahmet Tümer Çolak, Rıdvan Yılmaz ve Ömer Eymen Aydın sonuç devirde yurtta çıkan orman yangınlarından etkilenerek, yangınlara aceleten karışma edebilmek düşüncesince proje hazırladı.

Proje danışmanı cazibe ve elektronik mühendisi Enise Sarıbaş'ın desteği ile kısaca 7 maaş düzentileme böylece ahşaptan icra ettikleri kuş evi içerisine yangın itfa tüpü balonu koyan ve karbonmonoksit gazı ile acı algılayan cümle yerleştiren ekip, mümkün yangın yerinde yuvadaki itfa balonunun yere düşmesiyle çevresindeki 200 metrelik bölgeye karışma ederek yangını söndürebilecek.

Aynı sürede kuş evine GSM modülü montajlayıp elektronik bağlantılarını bütünler öğrenciler, bu sayede yangın aceleten düzene yüklenen haberleşme hattına yangın suç duyurusu verip ve olayın konumunu da anlık kendisine itfaiyeye iletebilecek manzume geliştirdi.

Proje TEKNOFEST finalinde yarışacak

Doğasever öğrencilerin tasarlayıp "İtfaiyeci Kuşlar" ismini verdiği proje, İstanbul'da meydana gelen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması branşında finalde yarışacak.

Proje danışmanı mühendis Sarıbaş, AA muhabirine, projede rüçhan hedeflerinin orman yangınlarına aceleten karışma bulunduğunu belirterek, projenin TEKNOFEST yarışlarında finale kalmasından ötürü bahtiyar olduklarını söyledi

Projede öğrencilerin bazılarının tasarım, bazılarının da elektronik programları üstlendiğini anlatım fail Sarıbaş, "Projemizi orman yangınlarına önceki müdahaleyi yaparken hem ormanların görüntüsü bozulmasın hem de doğa ile iç içe durması açısından kuş evi tasarımında yaptık. Kuş evimiz yangını, alevi yahut gazı algıladığında yangına aceleten karışma olanağı sağlıyor." dedi.

Kuş evdeki ateşe ve gaza duygulu sensörler yangını algılayıp suç duyurusu ediyor

Sarıbaş, kuş evi içerisine kurulan cümle sebebiyle ateşe ve gazlara gönül rahatlığı duygulu sensörler bulunduğunu ve elektronik motorlar yerleştirildiğini anlatarak, şöyleki bitmeme etti:

"Kuş evinde doğal doğal taş yağı lambası yahut kıvılcım algılandığında yangın itfa tüpü yere düşerek devreye giriyor kısaca 200 metrelik bölgeye karışma edilmektedir ve ayrımsız sürede çevresindeki en DOĞRU itfaiye aracı aracı birimine yangının haberi gönderiliyor. Bu halde yangına aceleten karışma ve yangının depar belgesi noktasının ne vaziyet üstünde bulunduğu biliniyor. Amacımız orman yangınında itfaiye aracı aracı ekiplerinin fidan karışma etmekte zorlandığı alanlarda kuş evimizle karışma etmek."

TEKNOSEFT'te iyi etap beklediklerini anlatım fail Sarıbaş, kuş evinin doğaya dokunca vermeyecek halde tasarlandığını aktardı.

Gençlik Lideri ve DENEYAP Koordinatörü Bahtiyar Akan da Erzurum'da 7 takımla başvurdukları TEKNOFEST'e ortaöğretim ve rüştiye öğrencilerince hazırlanmakta olan 2 projenin katılmaya doğruluk kazandığını dile getirdi.

TEKNOFEST'e katılanlara muvaffakiyet arzulayan Akan, "İnşallah bu takımımız 23-26 Eylül'de TEKNOFEST'te yerini alacak. Gençlerimizin hakeza iyi projeleriyle bahtiyar oluyoruz. Daha birçok planlar önceki gencelme merkezlerinde yapılacak ve bu planlar doğacak nesillere sağlam oluşum edecek. Bizler de değme sonsuz gençlerimizin birlikte olacağız." dedi.

Öğrencilerden orman yangınlarına duyarlılık çağrısı

Proje sahibi öğrencilerden Adem Tunahan Bolat da orman yangınlarına gönül rahatlığı herkesi duygulu olmaya çağırma ederek, "İllerimizde çıkan orman yangınlarını televizyonlarda görür görmez aşırı üzüldük. Doğadaki ormanlarımız yandı ve vurulan hayvanlarımız kurtarılamadı, o nedenden dolayı yangınlara önceki müdahaleyi kuş evimiz meydana getirecek ve oradaki zooloji da aşırı birlikte tomar dokunca ortada olmaksızın yangından çıkabilecek." diyerek konuştu.

Öğrencilerden İsmail Baykal da kuş evi ile orman yangınlarının büyümeden engellenmesinin hedeflendiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Kuş evini astığımız birlikte ağaçta yangın yahut doğal doğal taş yağı lambası algılandığında lüp içerisindeki motorlar yangın itfa topunu yere bırakıyor ve içerisindeki GSM modülüne ne ölçü yazılmışsa o numaraya çağırma cihazı yapılıyor. Projeyle misyonumuz yangınların aşırı birlikte tomar yayılmadan engellenmesi ve hızlıca önceki müdahalenin yapılması."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler