USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

OMÜ'lü çoluk çocuk kişi yazılımlarıyla ürettikleri dronlarla TEKNOFEST'te yarışacak

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü talebesi Deniz Can Aykurt, 'Herhangi birlikte sponsorluk desteğimiz olmadı, yarışmalardan elde ettiğimiz ödülleri dişi ve akıllıcasına halde kullanarak bu atölyeyi hazırladık.' dedi.

OMÜ'lü çoluk çocuk kişi yazılımlarıyla ürettikleri dronlarla TEKNOFEST'te yarışacak
15-03-2022 12:42
Samsun

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) öğrencileri, kişi olanaklarıyla geliştirdikleri pervaz kartı ve yazılımla bitirdikleri dronları, bu sene Samsun merkezli gerçekleştirilecek Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) uçuracak.

OMÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği ile Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde tahsil gören 10 öğrenci, Dr. Öğretim Üyesi İdris Sancaktar'ın koordinesinde dron ve özerk vasıtalar karşı icraat yürütüyor.

Yarışmalara, "Hüma AR-GE İHA" adıyla eklenen takım, bitirdikleri çalışmalarla 2020 yılı TÜBİTAK Uluslararası insansız Hava Aracı Yarışması'nda "yerli yazılım" ödülüne müstahak görüldü.

Çeşitli yarışmalardan elde ettikleri dünyalık ödülleri ve kişi olanaklarıyla çalışmalarını örümcek takımın hedefi, donanımı ve yazılımı ağız ağıza yerli vasıtalar üretebilmek.

Dört yılda 7 insansız iklim ara bulucu yaptılar

OMÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. dershane talebesi ve Hüma AR-GE İHA takımının kaptanı Deniz Can Aykurt, AA muhabirine, ekipçe tahminî 4 yıldır insansız iklim araçları ve özerk vasıtalar karşı araştırma, ihya emekleri yürüttüklerini söyledi.

Bu müddette 7 insansız iklim ara bulucu ürettiklerini anlatım fail Aykurt, "Bunların ortak tanesi ağız ağıza kişi yazılımlarımızla uçabilen insansız iklim aracı. Bunun birlikte özerk esmer ve ekincilik araçları, elektronik beyin dalında da bu vasıtaların haberleşmesini sağlayıcı enfrastrüktür ve donanımları geliştirerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Sponsorları yapılmaksızın kişi olanakları ile ehemmiyetli işler yapıyorlar

İnsansız iklim araçlarını genel anlamda ağırlık transfer ve AR-GE emek harcaması gerçekleştirmek kıl payı tasarladıklarını dile getiren Aykurt, şu halde bitmeme etti:

"Herhangi ortak sponsorluk desteğimiz olmadı, yarışmalardan elde ettiğimiz ödülleri velut ve akla yatkın halde kullanarak bu atölyeyi hazırladık. Herkes elini taşın dibine koydu ve bu atölyeyi ortaya çıkarabildik. İnsansız vasıtalar karşı araştırı ihya oluşturabileceğimiz ve bunu hayatımızdaki değişik teknolojilerle bütünleşmiş edebileceğimiz AR-GE firması ihdas hayalimiz var. Bu etraflıca vadeli planımız. Kısa vadede ise gine TEKNOFEST kapsamında yarışmalarımıza hazırlanıyoruz. Buralardan aldığımız rütbe ve dereceler bizi üniversitemizde değişik ortak noktaya getirip öne çıkmamızı sağlıyor. Bu sayede insanoğlu ortak şeyler yapabileceğimizi görüyor. Şu anki gayemiz TEKNOFEST yarışmalarından dereceyle dönebilmek."

Yüzde beniz yerli pervaz kartı

Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. dershane talebesi Hazal Kara da çalışmalara ilkin başladıkları günden itibaren "yerlilik" mevzusuna odaklandıklarını vurguladı.

Yüzde beniz yerlilik emekleri karşı kişi pervaz arama kartlarını ürettiklerini tamlayan Kara, "Sırada gövdenin inşası da engelleme iktisap etmek kıl payı motosiklet dizaynı üretimi ve motosiklet sığırtmaç dizaynı üretimi var." sanarak konuştu.

Daha ilkin insansız iklim araçlarında yerlilik mevzusunun aşırı ortak tomar gündemde olmadığını, anık pervaz kartlarının kullanıldığını özetleyen Kara, şunları dile getirdi:

"Arkadaşlarımızla cesurluk örneği gösterip bu işe daldık. İlk yarışmamızda aşırı ortak tomar ortak rakibimiz yoktu yerlilik kapsamında. Birkaç yıldır geliştirmekte bulunan ekipler vardı. Geçen sene yerlilik dair rakiplerimiz artmaya başladı. Hiç anık ortak karta, anık ortak düzene yönelmedik. Gittikçe de yıldan yıla geliştik ve kartımızı geliştirdik. Kartın tasarımı, üretimi, yazılımı yüzdelik beniz adına bizlere ait. Bunun haricinde motosiklet sürücü, motor, batarya ve gövdenin inşası kabil hedeflerimiz var."

Yer istasyonunun yazılımı ve tasarımını da kendilerinin yaptığını aktaran Kara, "Uçuş önceleri ve sonra dört başı mamur verileri enstantane adına alabiliyoruz, arama edebiliyoruz. Yerli ortak yetişkin çoğaltma düşüncesi şimdi ilkin duymadığımız ortak şeydi. Arkadaş süresince otururken aklımıza geldi ve düşünceye bağlandık. Çalışmalarımıza birbirimize dayanaklık etmek olarak, birbirimizin eksiklerini tamamlayarak, araştırarak, öğrenerek bitmeme ettik." ifadesini kullandı.

Kara, 30 Ağustos-4 Eylül tarihleri ortada Karadeniz'de Samsun merkezli gerçekleştirilecek TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nden dereceyle hâllenmek istediklerini laflarına ekledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Fatih Karagümrük3537-2
17Hatayspor3637-9
18Gaziantep FK3535-15
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler