USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ölümcül kalp damar rahatsızlıklarından korunmak mümkün

Kalp ve damar hastalıkları, hem Türkiye’de bununla beraber kâffesi dünyada ölümlerin en kalın tanıdık sebebi namına kişilerin karşısına çıkmış olduğu belirtilirken Kardiyolog Prof. Dr. Bengi Başer, “Kalp sağlığını korumanın etraflıca hayatın sırrı bulunduğunu uyar

Ölümcül kalp damar rahatsızlıklarından korunmak mümkün
30-09-2021 17:29

Kalp, topu topu vücuda dem kanalıyla gıda ve müvellidülhumuza pompalayan uzuv bulunduğunu tabir fail Medicana Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Bengi Başer, kanın ait bölgelere denli iletilmesi ise damarlar sebebiyle bulunduğunu söyledi. Dolaşım sisteminin önemi ile ait adına Prof. Dr. Başer, “Kalp doğrusu her insanın bilmiş bulunduğu üzere dirimlik birlikte organ. Bırakın durmasını derneşik adına atmaması, ritminin bozulması bile ince ağırbaşlı neticeler doğuruyor. Damarlar ise hem akıl kalpten bünyenin değişik bölgelerindeki dokulara götürüyor bununla beraber bu dokulardan akıl kalbe arka döndürüyor. Dolaşım sisteminin bu değişik dokularla, organlarla, sistemlerle bulunan birlikteliği canlılığımızın bitmeme edilmesini sağlıyor” dedi.

BU FAKTÖRLERE DİKKAT EDİN

Kalp ve damar sağlığının sağlam aşırı değişik parametreden etkilendiğinin altını çizen Prof. Dr. Başer, “Ne yiyip ne içtiğimiz, ne denli cereyan ettiğimiz, sigara kullanıp kullanmadığımız, dem basıncımız kısaca başka birlikte deyişle tansiyonumuz, dem kolesterin düzeyimiz; topu topu bunlar kalp damar sağlığını yakından ilgilendiriyor. Bu faktörlere uyanıklık edersek; söz gelişi mıhlı beslenirsek, tansiyonumuzu alışılagelen değerlerde tutarsak kalp damar sağlığımızı da korumuş oluruz” halinde konuştu.

KALP DAMAR SAĞLIĞI İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

Kalp damar sağlığı düşüncesince tagaddi önerilerinde mevcut Prof. Dr. Bengi Başer, ‘’Kardiyovasküler sistemin sağlığını dayanaklık etmek olmak düşüncesince tagaddi düzeninde yapılacak önceki ayrım kemirmek porsiyonlarını arama dibine almak. Kişiler yaşına, cinsiyetine, cereyan düzeyine, var ise cemaat bulunduğu rahatsızlıklarına mucibince günde belli oranda ısın almalı. Vücudun gerekseme duyduğu kaloriden fazlasını kabul etmek kalp damar sağlığını menfi etkiliyor. Bu durumun önüne devredilmek düşüncesince porsiyonlarımızı arama altında epilepsi gereğinden birlikte tomar kemirmek yemekten kaçınmamız gerekiyor” dedi ve bilirkişi hekim laflarına şöyle bitmeme etti:

“Sebze ve meyveler, kalp dostu besinler. Bu besinlerin kalorisi az ve besleyiciliği yüksek. Ayrıca aşırı sayıda vitamin ve minerali içinde barındırıyor. Dolayısıyla hem anne bununla beraber açıklık öğünlerde kâr ve göveri bezdirmek gerekiyor. Özellikle çilek, ahududu, al dut üzere al meyveler; içerdikleri antioksidanlarla kalp sağlığını güçlendirmeye dayanaklık etmek olur.”

Kan kolesterin seviyesinin kalp sağlığında belirleyici birlikte sebep bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Başer, “Ne denli yağ yediğimiz, ne cins yağlarla beslendiğimiz de kalp sağlığını etkiliyor. Doymuş yağ dediğimiz et, süt, sadeyağ üzere hayvani besinlerden aldığımız yağlar dem kolesterin düzeyini yükselterek damar tıkanıklığı ve damar sertleşmesi riskini artırıyor. Bu sebeple meşbu yağ tüketimimizi sınırlandırmamız gerekiyor. Öte taraftan zeytinyağı, kanola düşman üzere nebati kaynaklı yağlar ise kalp damar sağlığını esirgeyici ağırlık gösteriyor” açıklamasını yaptı.

DİYABET, HİPERTANSİYON GİBİ HASTALIKLAR KALP DAMAR SAĞLIĞINI ETKİLİYOR MU?

Kalp damar rahatsızlıkları içinde en yoğun adına koroner atardamar rahatsızlığı ile karşılaşıldığını tamlayan Prof. Dr. Başer, “Koroner atardamar rahatsızlığı dediğimiz gidişat kalbi besleyici damarların tıkanması. Bu tıkanma kararında kalp gerekseme duyduğu oksijeni tam oranda alamıyor. Sonuç adına da kalbin bu az sönümsüz bölümlerinde nesiç ölümü gerçekleşiyor. Diyabet, hipertansiyon ve hiperkolesterolemi üzere şikayetler koroner atardamar rahatsızlığı riskini artırıyor” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Başer, “Diyabet, tevettür hastaları behemehâl doktorların verdiği otama planına uymalı. Diyabet hastalarında dem şekerinin, tevettür hastalarında dem basıncının arama altında olması kalp damar sağlığı açısından müspet birlikte durum. Bu sebeple bu hastalar behemehâl ilaçlarını kullanmalı, antrenman yapmalı, beslenmesine uyanıklık etmeli ve derneşik adına hekim kontrolüne gitmeli” sanarak laflarını noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler