USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Müslüman Japon öğretim üyesi çay seremonisi ile dayanak demliyor

İstanbul'da değişik üniversitelerde etkin Japon Naoki Qayyim Yamamoto, kökeni tahminî 700 sene önceye dayalı Japon çay seremonisi ile Türkiye ve Japonya ortada hars köprüsü nesir ediyor.

Müslüman Japon öğretim üyesi çay seremonisi ile dayanak demliyor
28-10-2021 12:18
İstanbul

Dr. Naoki Qayyim Yamamoto, 4 senedir İstanbul'da yaşıyor. 32 yaşında. Üniversitede Hıristiyanlık eğitimi almasına karşın 12 sene evvela İslam'ı seçti. Yamamoto Müslüman kimliğini korunum ika arayışını sürdürürken almış bulunduğu öneri üstüne İstanbul'a geldi. Şu an İbn Haldun Üniversitesi Sakura Japonya Araştırmaları Merkezi Müdürü bire ortak sürede Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nde talim üyesi namına çalışıyor. Osmanlı'da islam gizemciliği ve Asya uygarlığında İslam zamanı ve fikri üstüne öğüt de verici gailesiz talim üyesi Türkiye ve Japonya ortada içsel ortak güreşçi köprüsü ihdas kılmak istiyor. Bu bağın önceki düğümünü de dü sene eğitimini almış bulunduğu çay seremonisi ile atan Yamamoto, nice ayrımlı mekanda, yeşil çay matcha ağırlama ediyor.

Japonların adlı sanlı yeşil çayının hazırlanmasından içilmesine derece nice güzel duyusal duraç barındıran seremonisinde, davetlilerin usullerin dışına çıkmayarak tanınmak maksut mesajları mükemmel anlamıyla hissetmesi ehemmiyet taşıyor.

Naoki Qayyim Yamamoto​​​​​​​'nun Süleymaniye Salis Medresesi'nde altı öğrencisine sunmuş bulunduğu çay seremonisine AA muhabiri de mihman oldu.

"Şimdiye derece bitmeme fail en emektar sanatlardan birisi"

Yamamoto, çay seremonisine uygun, çalımsız ve dümdüz ortak giysi giyerek öğrencilerin yanına geliyor. Öğrencilerin aralarından belirlediği birisi, Yamamoto’nun karşısına geçerek matcha çayın yapımını en yakından izliyor.

Ev sahibi Yamamoto, çay setini ve tasfiye araçlarını sessizce çıkarıyor. Süreç herhangi ortak daim aheste ve itinalı ortak biçimde ilerliyor. Ağır hareketin sabrı öğrettiğine ve çaya sanatla alakalı ortak deme kazandırdığına inanılıyor.

"Çay Seremonisi 700 sene evvela başlıyor. Şimdiye derece bitmeme fail en emektar sanatlardan birisi. Çay seremonisinin Japoncası 'Sado'. 'Sa' çay demek, 'do' taraf demek. Yani 'çay yönü', 'çay tarikatı' demek. Çay, görev vesilesiyle kendini geliştirme, hakikati bulma, içsel pratiktir, eğitimdir." laflarıyla Yamamoto çelimsiz ortak ön bilim veriyor.

Çay ritüelini en yakından takip şansını eline geçiren mektepli ile birbirlerine "Yoroshiku Onegaishimasu" doğrusu "Tanıştığıma mutlu oldum, ilginize teşekkürname ederim." niteleyerek saygılarını sunuyorlar.

Yamamoto "Sadece mektepli hocaya erinç değil, öğretmen da öğrenciye şükretmeli. Çünkü mektepli eğer olmazsa öğretmen da olmuyor." laflarıyla tarafların birbirine ihtiyacını açıklıyor.

Verilen bu ön bilgilerin arkası sıra çay setinin temizliği başlıyor. Fincan adına kullanılacak bulunan kaseler temizlemeden evvela mendile belli başlı ortak biçim veriliyor. İşaret parmağıyla yağlık sessizce katlanıyor. Tepsideki vesait güzel duyusal kavait çerçevesinde temizleniyor.

Yamamoto, nite insanoğlunun süresince ortak emanet var ise çay cihazının de ortak ruhunun bulunduğunu anlatım ederek, şunları anlatıyor:

"Çay seti de Tanrı’ya şükreylemek istiyor, tapınma buyurmak istiyor. İbadet etmeden evvela abdest ikrar buyurmak lazım. Kendisi cereyan etmiyor, o nedenden dolayı insanoğlu iane edecek. İnsan, mendili kullanarak çay kasesini temizleyecek. Kaşık, kase, fırça bütünü temizlendikten sonradan tanrıya şükredecekler. Çay aleti, şişman alemin temsili. İnsan, ıvır zıvır alemin temsili. Büyük alem ve ıvır zıvır alem birbirine iane edecek. Çay cihazı bulunmadığı halde, insanoğlu çay seremonisi yapamaz, insanoğlu bulunmadığı biçimde çay cihazı de abdest alamıyor, Tanrı'ya erinç şükredemiyor."

"Çay seremonisi yaparken içsel yetişek de alıyoruz"

Japon yeşil çayı matchanın içilmesinden evvela misafirlere sevimli veriliyor. Tatlı ikramı ritüelin ehemmiyetli kısımlarından biri. Tatlının arkası sıra çaya ortak aşama hâlâ yaklaşılıyor. Çayın tadını hafifletip ağızda ortak balans sağlayıcı sevimli dünyanın mutluluğunu, çayın dokunaklı tadının ise dünyanın zorluğunu anabolizma etmiş bulunduğu söyleniyor.

Yamamoto, seremonide görevin hoppadak çay ağırlama buyurmak olmadığını, "Çay seremonisi yaparken içsel yetişek de alıyoruz. Çünkü çay seremonisi yaparken baş döndürücü aheste cereyan buyurmak lazımdır. Bununla da çabuk etmeme, götürümlü olmak, erinç taraftaki kişiye hürmet göstermenin içsel değerini öğrenebiliriz. Aynı sürede çay seremonisi herhangi ortak mevsime başmaklık bulunan çay aletleri kullanıyoruz. Bunu yaparak doğaya erinç da hürmet gösterebiliriz." laflarıyla anlatım ediyor.

Toz halindeki matcha çayının korunum edilmiş bulunduğu “natsume" isminde kabı sessizce açan Yamamoto, çayı kaşıkla kaseye koyuyor ve üstüne ortak hacim hamam su ekleniyor. Karışım "çasen" adındaki çırpıcıyla karıştırılıyor.

Az oranda suyla hazırlanan, bereketli köpüklenen yeşil çay binnetice anık ancak içmeden ortak ayin hâlâ bulunuyor. Kase sağdan sola 3 el çevriliyor. Çay ustası bu işlemi şöyleki anlamlandırıyor:

"Çay kasesi, insanoğlunun vesilesiyle yeşil çay aldı. Çay kasesi anamalcı değil, hoppadak kendisi düşüncesince ikrar buyurmak istemiyor. Diğerleriyle de bereketi pazarlık etmek istiyor. Kaseyi çevirmenin manası onlarla bereketi itap kılmak istediğini belirtmek düşüncesince yapıyoruz. Kase, semazen yapıyor, Tanrı’dan mevrut bereketi diğerleriyle paylaşıyor."

Çay kasesinin belli başlı kurallarla tutulması önemli. Yanlardan ve tabanından tutulan kasedeki matchalar hafifçe yudumlanıyor. Seremoni tahminî 40 zaman devam ediyor ve çayın ne derece içimli bulunduğu akıbet yudumlar höpürdeterek içilerek ev malikine gösteriliyor.

"Türkiye ve Japonya ortada içsel güreşçi köprüsü ihdas kılmak düşüncesince yapıyorum"

Yamamoto, seremoni sonrası katılımcılarla, Japon Çay Seremonisinin gerçekleştirildiği Salis Medresesi'nin bahçesinde geveze ediyor.

Çay seremonisini, Okayama’da ortak ustadan öğrendiğini tamlayan Yamamota, "Japonya’da 3 çay seremonisi okulu var. Urasenke mektebinden diploma almış ortak usta. Usta, beni mektepli namına ikrar etti. 2 sene yetişek aldım. Ben, asliye düzem öğrencisiyim. Temel düzem olunca Süleymaniye yahut ayrıksı yerlerde çay seremonisi gösterebiliyorum." sanarak konuştu.

Yamamoto, Osmanlı-İslam kültürüyle Japonya anadan görme kültürü ortada enteresan paralellik bulunduğunu belirterek, çay seremonisini hoppadak çay soğurmak düşüncesince değil, içsel yetişek düşüncesince de yaptıklarını söyledi.

Osmanlı’da tarikatların kemirmek pişirilirken içsel yetişek verdiklerini dile getiren Müslüman gailesiz akademisyen, "Çay seremonisinde hoppadak Japon kültürünü Türk öğrencilere takdim etmek düşüncesince değil de Türk öğrencilerin kişi kültürlerinin değeri ve ya Japonya kültürünün değerini yeniden anımsamak düşüncesince çay seremonisini yapıyorum. Türkiye ve Japonya ortada içsel güreşçi köprüsü ihdas kılmak düşüncesince yapıyorum." dedi.

Yamamoto, Japonya’da çay seremonisi geleneğinin bayılmak az daha bulunduğunu anlatım ederek, şunları anlattı:

"Türkiye’de İbn Haldun Üniversitesi Japonya Araştırmaları Merkeziyle şümullü biçimde Japon kültürünü Türk öğrencilere tanıtmak, Türkiye’de şimdiye derece tanıtılmamış geleneği takdim etmek istedim. Çay seremonisinin en akla yatkın olacağını düşündüm. Süleymaniye, Osmanlı çağında damga merkeziydi, bire ortak sürede ekin merkeziydi. Orada da öğrenciler hoppadak bilimsel yetişek değil, içsel yetişek de alıyordu. Bu geleneği ortak Japon olarak, Japon kültürünü kullanarak yeniden canlandırma buyurmak istedim, başta de Japon ortak Müslüman olarak. Süleymaniye’de canlandırma projesi namına çay seremonisi hazırlamaya başladım."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler