USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Muhabirliği bırakıp KOSGEB yardımıyla hayalindeki işe kavuştu

Bursa'da evladı olunca matbuat sektöründeki işini bırakan ve uğraşı gayeli seramik kurslarına dahil olan Özden Dalkılıç, açmış olduğu atölyede seramikten debbağ ve bardak ilkin kazanmak gibi türlü mahsulat yapıyor, sanata özen duyanlara yetişek veriyor.

Muhabirliği bırakıp KOSGEB yardımıyla hayalindeki işe kavuştu
09-12-2021 11:35
Bursa

Bursa'da canlı Özden Dalkılıç, bir sene ilkin KOSGEB yardımıyla açmış olduğu atölyede hem familya ekonomisine ulama sağlamakta bununla beraber seramiğe nazarıitibar duyan hanımlara terbiye veriyor.

Yaklaşık 10 sene matbuat sektöründe muhabirlik yaptıktan sonraları 5 sene ilkin evladı olunca mesleği bırakan 42 yaşındaki Dalkılıç, uğraşı gayeli seramik kurslarına gitti.

Zamanla hobisini mesleğe tahvil etmek düşüncesince harekete sabık Dalkılıç, KOSGEB'in girişimcilik kursunu tamamlayarak almış olduğu bağış yardımıyla fırın ve çömlekçi tornası edinerek seramik atölyesi açtı.

Atölyesine oğlunun adını sağlayan avrat girişimci, hem ilkin debbağ ve bardak peyda etmek kıl payı türlü seramik mahsulat yaparak satıyor bununla beraber bu sanata nazarıitibar duyanlara terbiye veriyor.

Özden Dalkılıç, AA muhabirine, hâlâ ilkin monitör muhabirliği yaptığını, çocuğuyla alakadar peyda etmek istediği düşüncesince sektörden ayrıldığını anlattı.

Ahşap boyama, hulliyat dizayn derece hobileri denediğini fakat seramiğin yerinin kendisi düşüncesince ayrı bulunduğunu tamlayan Dalkılıç, "Seramikle mücadele etmek daima içimde vardı. Bebeğim 1-2 yaşına ulaştığında seramik kurslarını araştırmaya başladım. Belediyelerin verdiği kurslara bitmeme ettim. hususi hocalardan seramik derslerimizi aldım. İstanbul'da birtakımı atölye çalışmalarına, eğitimlere katıldım. Kendimi beklenir olduğunca geliştirmeye, eğitmeye çalıştım." sanarak konuştu.

Dalkılıç, aklında daima bir atölye açım düşüncesi bulunduğunu dile getirdi.

Kovid-19 salgınının evvel günlerinde atölyesini hazırladıklarını vurgulayan Dalkılıç, şöyleki bitmeme etti:

"İnşaatından dekoruna, boyasına derece rastgele şeyini eşimle yaptık. Çıkma bir kapıdan masa, ağaçtan raflar yaptık. Hepimizin evde kalmış olduğu günlerde atölyenin dekorasyonunu ve ön hazırlığını yapmış olduk. Seramik atölyesinde en ehemmiyetli materyal fırındır. Fırın borç param yoktu. Ne yapabileceğimi araştırmaya başladım. KOSGEB düşüncesi aklıma geldi. Kadın girişimcilere sunulan destekleri araştırdım ve başvurdum. Bunun düşüncesince bir tedbir süreci oldu, müşavir atandı. KOSGEB eğitimleri aldım. Çok şükür projem ve hibem onaylandı. Fırın ve çömlekçi tornası aldım."

"En baş döndürücü istediğim şey, iklim dışına açılmak"

Dalkılıç, lansman ve satı amacıyla içtimai iletişim araçları hesabı açmasının peşi sıra ürünlerine ilginin arttığını vurguladı.

Sosyal medyanın bu konudaki etkisine dikkati çekici Dalkılıç, şunları kaydetti:

"Kuveyt'ten fark mevrut müşterilerim oldu. Başka şehirlerden siparişler almaya başladım. En iri destekçim, içtimai medya. Zamanla 'bize de öğret' diyenler oldu. Her sabık güneş bu arzu arttı. İlk başlangıçta tek mevrut revan yoktu. Tanındıkça, akıbet 4-5 aydır bu atölye, rastgele güneş dolu, rastgele güneş kesinlikle bazıları geliyor. Öğrenmek, boyamak düşüncesince gelenler, evde yapmış olup fırınlatmaya gelenler var. Hayatıma bir güruh acemi insanoğlu girdi. Belki bir güruh acemi seramikçi doğuyor. Çok sevinçli gidiyor. İşimi bayıla bayıla yapıyorum. En baş döndürücü istediğim şey, iklim dışına açılmak. İnternet sitelerinden iklim dışına marketing ve satı hazırlamaya başladım. Bu sitelere verim yüklüyorum. Yavaş ağır iklim dışına satı da olacak inşallah."

Özden Dalkılıç, istihsal düşüncesince en herşeyden ilk olarak kil ve sudan oluşan balçığa elleriyle biçim verdiğini, 950-980 derecelik fırında kısaca 24 saatlik pişirme süresinin peşi sıra ürünün "bisküvi" durumuna geldiğini aktardı.

Desenleme, boyama, sırlama yaptıktan sonraları ürünü gene 24 zaman fırınlayarak süreci tamamladığını bildiren Dalkılıç, "Meşakkatli bir şey. Kesinlikle gıdaya akla yatkın esrar kullanıyorum. Bulaşık makinesinde yıkanabiliyor fakat yararlanma ömrünün derinlemesine olması düşüncesince elde yıkama kaynak ediyoruz. En baş döndürücü ürettiğim şeyler, debbağ ve bardak. Bunların formu görüntü gücünüze kalmış. Sınırı yok." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler