USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Mikroalglerden mayalanma yöntemiyle protein ürettiler

Gebze Teknik Üniversitesinde (GTÜ) mikroalglerden (gözle görülmeyen su yosunu) mayalanma yöntemiyle ekleme kıymeti faziletkâr protein üretildi.

Mikroalglerden mayalanma yöntemiyle protein ürettiler
05-01-2022 12:29
Kocaeli

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyoteknoloji Enstitüsü Endüstriyel Biyoteknoloji Araştırma Grubu, 2 sene ilkin TÜBİTAK yardımı ile mikroalglerden mayalanma yöntemiyle protein imal edilmesine müteveccih "Fermantasyon Yöntemiyle Biyoaktif Peptitlerce Zenginleştirilmiş İşlevsel Spirulina Ürünü Geliştirilmesi Projesi"ni hazırladı.

Proje kapsamında besin kıymeti faziletkâr bulunan mikroalglerden istenmeyen haz ve çağ arındırılarak protein üretildi.

"Sürdürülebilir ve nebati tabanlı tagaddi trendleri imar etmek önemli"

GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge İşleten Hoşoğlu, AA muhabirine, TÜBİTAK kabilinden desteklenen plan kapsamında çalışmalarının bitmeme ettiğini söyledi.

Hoşoğlu, ağırlıklı kendisine besin ve hile endüstrisine müteveccih biyoteknolojik yollarla fonksiyonel besin ve hile yardım maddelerini ürettiklerini belirterek, laboratuvarda çalışmış oldukları projeleri mikroorganizmalar kullanarak yaşama geçirdiklerini anlatım etti.

Sağlıklı, sürdürülebilir ve nebati tabanlı tagaddi trendleri geliştirmenin, hem maşer sağlığı bununla birlikte evren düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Hoşoğlu, bundan dolayı dünyada seçenek mahsulat üstüne dip tetkikat gerçekleştirildiğini anlattı.

Hoşoğlu, son kullanıcıların gıdaların afiyet üstüne müspet yardım ve rahatsızlıkları inhibitör bulaşık beklentisinin, hem üreticileri bununla birlikte araştırmacıları mikroalg tabanlı formülasyonların keşfi ve üretimi anlamında motive ettiğini kaydetti.

Proje kapsamında 2 yıldır yürüttükleri emekleri 2022 yılının böylelikle tamamlamayı amaçladıklarını aktaran Hoşoğlu, domestik birlikte üreticiden gerçekleştirme ettikleri mikroalglerden mayalanma yöntemiyle istenmeyen haz ve çağ arındırılarak protein ürettiklerini dile getirdi.

"Mikroalgler ilişik kıymeti şimdi faziletkâr birlikte ürüne dönüşüyor"

Hoşoğlu, sürdürülebilir birlikte eşme bulunan mikroalglerin, başta protein içerikleri açısından baş döndürücü ensesi kalın olduğuna ayraç ederek, "Dünya nüfusu arttıkça küsurat protein gereksinimi yalan konusu, mikroalgler, bu gereksinimi gelecek açısından sonuç adım imge vadeden kaynaklar. Ağırlıklı kendisine hayvani proteinlerle besleniyoruz ancak mikroalgler bu açıdan hem sürdürülebilir olmaları bununla birlikte hayvani proteinler kabil çevreye dokuncalı sıfır istihsal yöntemleriyle üretilmeleri zımnında baş döndürücü şişman birlikte potansiyele sahip." ifadelerini kullandı.

Mikroalglerin kendine mahsus aromaları bulunduğunu aktaran Hoşoğlu, şu biçimde bitmeme etti:

"Yosun aroması gibi. Bunu birlikte yoğurda yahut ayrımlı birlikte ürüne arttırma ettiğinizde o dominant aromayı işitmek tüketicinin hoşuna gitmiyor. Fermente ettiğimizde kendine saf o dominant hoş çağ özelliklerinin değiştiğini ve mahveden kabilinden şimdi da benimseme edilebilmektedir birlikte seviyeye geldiğini belirleme ettik. Bu fermantasyonun müspet birlikte özelliği. Ayrıca fermantasyon, kaba maddede sindirimi çetince bulunan birtakımı bileşiklerin sindirimini kolaylaştırıcı ve işlevselliğini artırıcı etkilere de eş birlikte yöntem. Projenin en şişman gayesi da bu."

Hoşoğlu, dirim bilimsel ve sürdürülebilir kaynaklar bulunan mikroalgleri esermek düşüncesince tek biçimde ekincilik arazisine gerekseme olmadığını söyledi.

Projeyle doğurgan birlikte emek vermek ortaya koyduklarını dile getiren Hoşoğlu, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Oldukça beklenti vadeden birlikte çalışma. Başta besin iktisap etmek az daha medikal, kozmetik, hile endüstrisine müteveccih kendisine dayanıklı baş döndürücü ürünün formülasyonuna girecek birlikte ürün. Kontrollü şerait altında bu sürdürülebilir ürünleri imal edebilirsiniz ve besin takviyesi kendisine kullanabilirsiniz. Günümüzde dip kendisine tablet ve türap formunda kullanılıyorlar. Ancak bu cins fonksiyonel ürünleri, besin formülasyonlarına da oyulgamak gerekiyor. Özellikle protein açısından baktığımızda hayvani proteinlere seçenek kendisine kullanımlarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Uyguladığımız mayalanma yöntemleriyle mikroalglerin istenmeyen haz ve çağ niteliklerini de iyileştirdiğimiz düşüncesince şimdi da degaje birlikte yürütüm piyasası oluşturmuş oluyoruz. Hem bulunan biyoaktif özelliklerini, doğrusu sağlığa faydalı faydalarını artıyoruz bununla birlikte bunların gıdalarda yararlanma dozunu açık açık tezyit anlamında birlikte iş yapmış oluyoruz. Dolayısıyla şimdi baş döndürücü tüketilmesi demek, afiyet üstüne müspet etkilerinden şimdi baş döndürücü kâr sağlanacak demektir."

Hoşoğlu, plan kapsamında mikroalgin fermantasyonda önceki kat kaba konu kendisine kullanıldığını kaydetti.

Mikroalg üretiminin Türkiye'de yapıldığını, fermantasyonla buna zait bedel kattıklarını dile getiren Hoşoğlu, "Fermente alg kendisine ilişik kıymeti şimdi faziletkâr birlikte ürüne dönüşmüş oluyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler