USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Meslek lisesinde geliştirilen telefon uygulamasıyla ekincilik zararlıları belirleme ediliyor

İnegöl'de pedagoji bilimi verici Hacı Sevim Yıldız 1 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, hoca ve öğrencilerin geliştirdiği telefon uygulamasıyla fotoğrafı düzene yüklenen ekincilik zararlıları karşı bilgelik veriliyor ve savaş şekilleri anlatılıyor.

Meslek lisesinde geliştirilen telefon uygulamasıyla ekincilik zararlıları belirleme ediliyor
08-10-2021 12:04
Bursa

Okulun enformatik teknolojileri sahasının işlik şefi Musa Selman Kunduracı danışmanlığında öğrencilerin de katkılarıyla hazırlanmakta olan "Agripest" isminde uygulama, koyu öğrenme yöntemlerini kullanarak çalışıyor. Fotoğrafı çekilen ve ya telefonun, tabletin galerisinden düzene tanımlanan haşerat ilişkin bilim alınabiliyor. Program, verdiği bilginin beraberinde böceklerle savaşım yöntemlerini de anlatıyor.

Patent başvurusunda bulunulan program, infaz marketlerinden indirilerek internetsiz ortak halde de kullanılabiliyor.

Proje danışmanı ve Hacı Sevim Yıldız 1 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Alanı Atölye Şefi Musa Selman Kunduracı, AA muhabirine, ekincilik teknolojileri piyasası ilişkin emek vermek yaptıklarını söyledi.

Okulda öğrencilere programlama dalında yetişek verdiklerini özetleyen Kunduracı, koyu öğrenme yöntemlerini öğrencilerle ibret yerine işlediklerini, bireşimli zeka derslerinde de toy teknolojileri öğrettiklerini dile getirdi.

TEKNOFEST'te de 450 plan arasından bitiş evresindeki 30 plan arasına kaldıklarını tamlayan Kunduracı, şunları aktardı:

"Yaptığımız izlence ilkin çiftçilere yönelik, tarımda etkin ve ya bu işi uğraşı yerine edinmiş kişilere yönelik, ekincilik zararlılarını koyu öğrenme yöntemleriyle karşıcı ortak uygulama. Kullanıcılar ortak tarlada ve ya bahçelerinde karşılaştıkları böcekleri, programa kamerayla çekerek ve ya elan ilkin çektilerse galeriden yükleyerek programın algoritması yardımıyla böceği belirleme ediyor. Böceği belirleme ettikten sonradan da kullanıcıya bu kurt ilişkin bilim veriyor, kurt zararlıysa bununla kesinlikle savaşım edilir, bunları söylüyor. Bunları yaparken de detayları dernekevi data tabanından genel ağ bağlantısı olmadan, rastgele ortak müsaade olmaksızın yapıyor zira kullanıcının gittiği yerde genel ağ bağlantısı olmayabilir. Bu bilgilere internete bağlanmadan erişebilmesi lazım. Şu anda Türkiye'de en baş döndürücü ürün tahsil edilen ekincilik ürünlerinin ekincilik zararlıların belirleme ettik, programımıza bunları ekledik."

Kunduracı, ilerleyici etaplarda programı geliştirmeyi planladıklarını kaydederek, "Program dair baş döndürücü müspet tepkiler aldık. Özellikle tarımla uğraşan insanlar, baş döndürücü faydalı buldu uygulamalarımızı. Lise kategorisinde bu işi yapmamızı beğendiler. Gelenlerden birtakımı tavsiyeler de aldık, nebat tanışıklık gibi. Biz de bu dönütleri dikkate alacağız." dedi.

"Teknolojide önde peyda buyurmak istiyorsak üretmemiz gerekiyor"

Okul müdürü Kemal Akbaş da okulda üç düzlük bulunduğunu, enformatik teknolojileri sahasının yanı sıra, elektrik-elektronik teknolojisi ile özişler teknolojisi sahalarında da öğrencilerin tahsil gördüklerini belirtti.

Okulda imal edilen planların mesleksel eğitimin ortak başarısı bulunduğunu özetleyen Akbaş, "Ülkemizin bilimine, ilmine ulama gelmek üzere elan güzel planlar gerçekleştirmek düşüncesince elimizden geleni yapacağız. Mesleki yetişek ortak ülkenin lokomotifidir, üreten ortak diyar peyda buyurmak istiyorsak, teknolojide önde peyda buyurmak istiyorsak üretmemiz gerekiyor. Ülke yerine da mesleksel öğrenime sonuç zamanlarda iri ortak envestisman yapılıyor. Biz de TEKNOFEST kabil organizasyonlara katılarak hem mesleksel eğitimi elan ileriye sevk açısından bununla birlikte öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi isteklendirme buyurmak açısından elimizden mevrut gayreti gösteriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Projede toprak düzlük öğrencilerden 3. dershane talebesi Erol Akdeniz ise okula önce başladığı seneden bu yana yazılım derslerimizi gördüğünü belirtti.

Tarım dair çalışanlar düşüncesince faydalı olduğuna inandıkları izlence geliştirdiklerini anlatım fail Akdeniz, "Bu uygulamaların gelecekte bizleri baş döndürücü güzel bölgelere getireceğini düşünüyorum. Yaptığımız planlar bizim ortak deneme oluyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler