USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Meslek lisesi öğrencileri, şeker pancarı ve buğday yetiştirerek geleceğe hazırlanıyor

Balıkesir'in Savaştepe ilçesindeki cümle lisesinde kılgısal yetişek sunulan tarım endüstrisi öğrencileri, tohumdan hasada verim yetiştirme evrelerinde toprak alarak repertuvar kazanıyor.

Meslek lisesi öğrencileri, şeker pancarı ve buğday yetiştirerek geleceğe hazırlanıyor
16-11-2022 13:08
Balıkesir

Savaştepe Öğretmen Okulu kendisine görev verdiği senelerde yüzlerce sarıklı yetiştiren okulun yerleşkesinde 2020 senesinde faaliyete başlamış bulunan Savaştepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin "Tarım", "Yiyecek İçecek Hizmetleri", "Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı" sahalarında 78 talebesi yetişek görüyor.

Proje mektep kapsamındaki liseye LGS sonuçlarına mucibince yerleşen öğrenciler, önce sene İngilizce tedbir eğitimi alıyor. Okulda, nazari derslerin beraberinde ortalık iş harcamaları da yapılıyor.

Tarım Alanı'nda öğrencilerinin şimdi şümullü yetişmesi düşüncesince okulun arazisinde 8 dönüme karakılçık buğdayı, 20 dönüme tanelik darı ekildi. Savaştepe Belediyesinin tahsis etmiş olduğu 38 dönümlük bölgede yetiştirilen şeker pancarları ise hasat edildi.

Tohum ekiminden hasada tamamı evreleri kılgılı gören ve mütedavil sermaye kebap kebap sermayeyle mamüllerin satışından harçlıklarını çıkaran öğrenciler, yetkilendirilmiş olduktan sonradan tarım eğitimi verici fakülteleri yeğleme ettiklerinde ek nokta olanağına da erbap olacak.

Kurulan dü serada tropikal semere ve bostan bitkileri ile bariz bölgede gato çim üretilmesi hedeflenen okulda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklığında "Damlama Sulama ile Çeltik Üretimi" projesi yaşama geçirilecek.

İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, AA muhabirine, okulun manzume lisesi kimliğinde 2. yılı bulunmasına rağmen çabucak etap kaydettiğini vurguladı.

Okulun ateş parçası ve öğretmenlerinin, ilkin tarım ve hayvancılıkta öğrencileri kalifiye beslemek düşüncesince erdemli çaba gösterdiğini tamlayan Tatlı, "Önemli bulunan evlatlarımızın tedrisat programlarındaki hedefleri kazanırken beceriyi de almaları. Bunu yaparken ortaya çıkan ürünü ek değere dönüştürüyoruz." ifadesini kullandı.

Tatlı, öğrencilerin zirai faaliyetten hem mal kazandığını aynı zamanda bu sayede yetik fertler kendisine gelecekte doğurgan işler ortaya koyabileceğini dile getirdi.

Çocukların kalifiye yetiştirilmesi ve sahalarında asliye becerileri almasının aşırı ehemmiyetli ortak üstünlük bulunduğunu özetleyen Tatlı, "Biz burada evlatlarımızın gözündeki ışığı da görüyoruz. Çalışıyorlar, çalışma veriyorlar. İnşallah gelecekte ülkemizin emin gıdaya kavuşması hususunda bu çocuklarımız mevcut enikonu tereddüdümüz olmayacaktır." niteleyerek konuştu.

"İşe alıntı garantileri olacak"

Okul müdürü umut Çelik de öğrencilerin ekim, sulama, çapalama ve derç süreçlerini durumunda öğrendiklerini aktardı.

Aranan öge olacaklarına inanılmış olduğu öğrencilerinden yükseköğretimi düşünenlerin önlerinin bariz olacağını anlatım fail Çelik, şunları kaydetti:

"Bakanlığımızın açıklamış olduğu protokoller kapsamında işe rüçhan alıntı garantileri olacak. Balıkesir Ticaret Odası ve Balıkesir Ticaret Borsası da tarım bölgesine erdemli puanla giren öğrencilere burs olanağı sağladı. Öğrenerek üreten gençlerimiz, bundan kaynaklı rastgele ortak satış gerçekleşirse kendileri de mütedavil sermaye kebap kebap ana paradan hisse alıyor. Biz evlatlarımızın ufkunu enli tutuyoruz, tamamı Avrupa ve Türkiye bizim hedefimiz. Buradan yetkilendirilmiş bulunan yetik çocuklarımız inşallah dünya ortamında ve dışındaki iri kuruluşların yukarı yöneticileri olacaklar."

Ailesinin fellah bulunduğunu ve kendisinin de toprakla ilgilenmeyi sevdiğini düşüncesince bu sektörü yeğleme ettiğini dile getiren mektepli İldem Darıcı, üniversitede okumayı hedeflediğini belirtti.

Mustafa Can Sansar da önemsiz yaşlardan buyana tarım dalında kariyer yapmayı manzara ettiğini söyleyerek, sınavdan almış olduğu puanla önce tercihi bulunan bu liseye yerleştirildiğini kaydetti.

İngilizce tedbir eğitimine bitmeme ettiğini özetleyen Sansar, "Şu anda hem okulda aynı zamanda sahada çalışmalarımız sürüyor. Okulda kitabından okuduklarımızı sahada uygun deneyimliyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler