USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Meme kanseri genetik testlerle önlenebilir

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, emcek kanseri 2021 nedeni ile evren çapında en yayılmış tanıdık kanser biçimine geldi. Dünya çapındaki hepsi acemi kanser vakalarının salname kendisine tahminî yüzdelik 12'sini de emcek kanseri oluşturuyor. Meme kanserinin tahminî yüzdelik 10??

Meme kanseri genetik testlerle önlenebilir
14-10-2021 18:18

Biruni Üniversite Hastanesi Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Seyhan, “Meme kanseri, emcek dokusunu meydana getiren hücrelerden birinin/bir kısmının değişime uğraması ve kontrolsüz müşterek biçimde artarak artması kararı ortaya çıkmaktadır. Meme kanseri hanımlarda en kalın tanıdık kanser türüdür ve 8 hanımdan 1 tanesi hayatının müşterek çağında emcek kanseri ile karşılaşabilmektedir. Meme kanseri baylarda de görülebilmekte; gücün hanımlara gereğince baş döndürücü elan bulunmaz ortaya çıkmaktadır.

DNA’DAKİ DEĞİŞİMLER RİSK ARTIŞINA NEDEN OLABİLMEKTEDİR

Sıklığı iyice müşterek tomar bulunan emcek kanserinin kestirmece yüzdelik 10’unun kalıtımsal müteaddi bulunduğunu kail Seyhan, “Kalıtsal müteaddi bulunan emcek kanserinde genetik materyalimizin (DNA) birtakım bölgelerinde kansere meleke oluşturabilecek tadilat vardır. Bilindiği az daha DNA’mız anneden ve babadan tahsil edilen birer ipliğin birleşmesiyle dü iplikten oluşmaktadır. Kalıtsal müteaddi emcek kanserindeki DNA değişimleri de anneden ve/veya babadan dökme DNA ile alınabildiği kabil evvel el kişinin öz DNA’sında da meydana gelebilir ve bu değişimler doğduğumuzdan bu yana çoğu kez bizimle beraberdir. Bu değişimler hücrelerimizde mevcut olmalarına rağmen behemehâl emcek kanserine yakalanacağımızı ayraç etmez; gücün değişikliğin namına gereğince ağır müşterek riziko artışına sebep olabilir. Meme kanseri düşüncesince ağır riziko artışına sebep bulunan genlerden doğrusu DNA bölümlerinden birileri BRCA1, BRCA2, CDH1, PALB2, PTEN, TP53’dür. BRCA1, BRCA2 ve TP53 genlerindeki emcek kanserine sebep olabilecek müşterek değişikliğin avlu boyu emcek kanseri tekvin riski yüzdelik 60’ın üzerindedir. Bu miktar gene gereğince değişmekle beraberce CDH1, PALB2 ve PTEN düşüncesince gene %60’lara derece çıkabilmektedir. Bunların haricinde da emcek kanseri riskini zait apayrı genler de mevcuttur. Görüldüğü az daha kalıtımsal emcek kanseri düşüncesince bakılan DNA’daki değişimler ağır müşterek riziko artışına sebep olabilmektedir.

“Genetik testi her insana hazırlamaya icap yoktur” diyen Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Seyhan şu detayları verdi:

“Uluslararası belirlenen klavuza gereğince (NCCN Guidelines) 45 gözyaşı altında emcek kanseri teşhisi düzlük gelişigüzel bireye, yaştan serbest adına tetkikat kararı triple menfi emcek kanseri bulunduğu mahsus her insana ve gene yaştan serbest adına emcek kanserine düçar eş bireylerin tamamına genetik inceleme yapılması önerilmektedir. Bunların dışındaki ailede apayrı kanser olayı bulunan erler ve apayrı endikasyonlar düşüncesince de Tıbbi Genetik Uzmanı değerlendirmesi ile teste icap olup olmadığına değişmeyen verilebilir. Yapılan genetik testler kararında emcek kanseri açısından riziko artışı bulunan erler düşüncesince riskin düzeyine gereğince erler er fasıl esirgeyici operasyona, benzeyen takibe yönlendirilebilmekte; gelişigüzel kişinin riziko arışı kişinin öz şartlarıyla değerlendirilip istişare verilmektedir.”

GENETİK TEST TARAMASI İLE GELECEK KUŞAKLAR KORUNABİLİR

Genetik test taraması ile doğacak kuşakların korunabileceğini kail Seyhan, “DNA’da belirleme edilen tadilat emcek kanseri dışındaki yumurtalık, pankreas, kestanecik kanserleri kabil türlü kanserler düşüncesince de meleke oluşturabilir; bu halde da gene bireye saf vurmak ve istişare özgülemek gerekmektedir. Yapılan genetik araştırmalar kararında şayet kişinin DNA’sında emcek kanseri düşüncesince riziko artışına sebep olabilecek müşterek fark varsa; DNA’yı ebeveynlerden aldığımız ve baki kardeşlerimizde de benzeşim DNA görülebileceği düşüncesince familya taraması yapılması önerilmektedir. Bireylerin kendisi ve ailesi ile ilgilendiren bulunan riskler ve hastalıklardan sonradan DNA’daki tadilat ahir kuşaklara da aktarılabileceği düşüncesince elan doğmamış bulunan doğacak kuşaklara geçmesini engel olmak amacıyla kişilere Preimplantasyon Genetik Test (PGT) yahut bireye gereğince seçenek analizör sunulabilmektedir. Görülebileceği kabil genetik materyalimizin (DNA) ilgilendiren bölümlerine yapılacak genetik testlerle kalıtımsal emcek kanseri riski belirleme edilebilmekte, riskli grupta olanlara seçenekli analizör gösterilmekte ve riskli kişinin bu riski ahir kuşaklara aktarması engellenebilmektedir” açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler