USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

"Manda Evi" köydeş bayanların nan teknesi oldu

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi Karaoğlan Mahallesi'nde Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının yardımı ile 2,5 sene önceki oluşturulan "Manda Evi"nde hanımefendilerin natürel adına ürettiği peynir, tereyağı, kaymak, süt, yoğurt ve sucuklar satışa sunuluyor.

24-12-2021 16:34
Bursa

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) desteği ile Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde oluşturulan Manda Evi'nde hanımlar camız sütü ve etinden bitirdikleri gıdaların yanında yerel ürünleri satarak çıkar sağlıyor.

BEBKA çeşidinden eko-agro gezim potansiyellerinin belirlenmesi kapsamında bağış programına tahsil edilen projeyle, hâlâ geçmiş karye statüsünde bulunan rustik Karaoğlan Mahallesi meydanında mevcut ahşap eğlek restore ettirildi.

Konağın bulunmuş olduğu bölgede 5 ahşap adanmış yeri, 2 kameriye, masa ve sandalyeler alınarak yer düzenlemesi yapıldı. 460 bin lira plan kapsamında fariza borç potansiyele cemaat 145 kişiye, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce modüller biçiminde geçerli "Hayvan Sağlığı-Organik Manda Yetiştiriciliği Modüler Programı (Yeterliğe Dayalı)" eğitimi verilerek, şehadetname almaları sağlandı.

Karaoğlan Mahallesi Kadın Derneği kurularak oluşturulan Manda Evi, 2019 yılının orak ayı ayında açıldı. Burada camız sütünden elde edilmiş peynir, tereyağı, kaymak, süt, yoğurt ve camız etinden sucuklar satılıyor. Ayrıca köydeki hanımefendilerin ürettiği reçel, turşu, salça kadar yerel mahsulat de satışa sunuluyor.

Dernek başkanı Resmiye Kılıç, AA muhabirine, 2,5 senedir çalışkanlık yayınlayan Manda Evi'nde saf ürünleri tüketiciyle buluşturduklarını söyledi.

Ürünleri hem sattıklarını bununla beraber kahvaltı düşüncesince mevrut misafirlere sunduklarını tamlayan Kılıç, şu şekilde konuştu:

"43 eş üyemiz var, bunun 20'si enerjik kendisine çalışıyor. Mesela hayvanları baş döndürücü üyelerimiz bizlere mazot sağlamakta ve kılıç de bunu değerlendirip satıyoruz. Bu plan başlamadan geçmiş evimizde oturan bayanlardık hepimiz. Bu plan getirildi, sunuldu, anlatıldı, toplantılar yapıldı. İlk geçmiş dersler aldık, mevrut misafirlerle musahabe dersini aldık. Günlük buradan gereksinimlerimizi sağlayabiliyoruz."

Türkiye'nin herhangi birlikte yerinden köye gelenler bulunduğunu tamlayan Kılıç, desteklerinden ekolojik ortam Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a, BEBKA yöneticilerine ve gayrı paydaşlara teşekkürname etti.

Dernekte etkin Zeynep Zeybek ise projenin kendileri düşüncesince velut olduğunu, nice adamla muarefe fırsatı bulduklarını ve dobra işler yaptıklarını aktardı.

Kendi paralarını kazanmanın mutluluğunu da yaşadıklarını vurgulayan Zeybek, köyün ürünlerini sattıklarını, sonunda menfaatlerini de geliştirdiklerini dile getirdi.

"Bir mandası bulunan dü camız hâlâ arttırma etti"

BEBKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Zeki Durak, projenin eş kooperatifi ve derneklerinin kurduğu değerli örneklerden bulunduğunu belirtti.

Bölgede camız yetiştiriciliği dair ehemmiyetli icraat yapıldığını bildiren Durak, "Köyde mevcut etkisiz yapı restore edildi. Burada adanmış bölgeleri oluşturuldu ve mahsulat hazırlandı. Tüm köyün ürünleri bu adanmış durumunda müşterilerle telaki olanağı elde etti. Bu projeyle mandacılık baştan hareketlendi. Manda sahiplerinden birlikte mandası bulunan dü camız hâlâ arttırma etti, köydeki camız popülasyonuna ağır birlikte yardımı oldu." değerlendirmesinde bulundu.

İlerleyen çağda de rustik kalkınma dair desteklere bitmeme edeceklerini özetleyen Durak, 2021 yılının BEBKA açısından baş döndürücü velut geçtiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler