USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Mamografi taramasını atlamak hayati risk oluşturabiliyor

Meme kanseri taraması ve er tanısında kıymetli ölçün kendisine yerini esirgeyici mamografinin etkinliği gösterilen ortak araştırmayla ortak kat elan ortaya kondu. Meme kanseri teşhisi düzlük hanımlar üstünde meydana gelen bu araştırmada, mamografi taramasını atlamanın emcek kan

Mamografi taramasını atlamak hayati risk oluşturabiliyor
28-10-2021 10:54

Meme kanseri tedavisinde kalburüstü neticelere ulaşmada hastalığın er aşamada ayırt edilmesinin baş döndürücü şişman önemi bulunduğunu hatırlatan Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Filiz Çelebi, mamografinin atlanmadan ve derneşik yerine yapılmasının emcek kanserinde hayat kaybını azaltmanın da anahtarı olabileceğini söyledi.

Kanser teşhisi konmadan geçmiş elden beraberinde mamografisini atlayan hanımlarda hayat kaybının henüz erdemli bulunduğunun ortaya konduğu araştırmayla ait Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Filiz Çelebi şunları anlattı: “Çalışmada hastalar, teşhis öncesinde akıbet mamografisini yaptıranlar, sondan beraberinde öncekini yaptıranlar, akıbet dü mamografisini derneşik yaptıranlar ve on paralık yaptırmayanlar yerine dört gruba ayrılmış. 1992-2016 yılları ortada kısaca 550 bin eş üstünde meydana gelen bu çalışmaya göre; emcek kanseri teşhisi almadan geçmiş rastgele dü tarama mamografisini yaptıran hanımlarda emcek kanseri mortalitesi (yaşam kaybı oranları) henüz düşük. Aynı grupta 10 sene süresince emcek kanserinden hayat kaybı oranının da yüzdelik 50 azaldığı görülüyor.”

DÜZENSİZ ÇEKTİRENLERDE MORTALİTE ARTMIŞ

Düzenli mamografinin mortalite üstünde etkisiyle ait Doç. Dr. Filiz Çelebi şu detayları verdi:

“Mamografi, başta baş döndürücü er mertebe kanserlerin belirtisi bulunan mikrokalsifikasyonları saptamamızda baş döndürücü çalışan beraberinde görüntüleme yöntemi. Dolayısıyla derneşik yapılması henüz er tanıyı ve er tedaviyi sağlıyor. Bu da hem hastanın mortalitesi, hem de ameliyatın türü açısından da ehemmiyet taşıyor. Daha asgari cerrahilerle hastalanmış sağlığına kavuşabiliyor. Ancak burada açacak sözcük ‘düzenli mamografi’. Şimdi çektirdim, 5 sene sonradan çektireyim kabil beraberinde yaklaşım elbette ki risk oluşturur. Bu çalışmada da ara sıra mamografiyi atlayan ile daima çektiren eşhas arasındaki risk faktörleri araştırılmış. Düzenli yaptıranlarla ya on paralık çektirmeyen ve ya kesintili çektirenlerin hayat kayıpları arasındaki ayırt kemiksiz yerine ortaya konmuş.”

MAMOGRAFİ YAŞAM KAYBINI ÖNLEMEDE DE DEĞERLİ

Bu neticeye ulaşmadaki en ehemmiyetli unsurun emcek kanserinin er aşamada yakalanması bulunduğunun altını çizen Doç. Dr. Filiz Çelebi, “Elde edilen bu istatistikler derneşik meydana getirilen mamografinin önemini ortaya koyuyor. Son dü mamografisine katılanlarda emcek kanserinden hayat kaybı ehemmiyetli seviyede düşüyor. Bu ince ehemmiyetli beraberinde sonuç.”

Meme kanseri mamografi taramasında devletlere uyarınca değişik stratejiler bulunduğunu hatırlatan Doç. Dr. Filiz Çelebi laflarına şu şekilde bitmeme etti:

“Örneğin İngiltere, Amerika kabil kimi devletlerde mamografi çekimleri 50 yaşından sonradan başlıyor ve 2 yılda beraberinde yapılıyor. Anca devletimizde henüz gailesiz beraberinde popülasyona erbap olduğumuz düşüncesince mamografi taramaları 40 yaşlarında başlıyor. Kişinin ferdî beraberinde riski olmadan 40 yaşından sonradan yılda beraberinde kat yaptırmalarını öneriyoruz.”

AİLEDE 40 YAŞ ALTI MEME KANSERİ TANISI ALAN VARSA…

40 yaşından itibaren yılda 1 kat derneşik yerine mamografi yapılması baş döndürücü önemli. Ancak beraberinde bireyin ailesinde başta de beraberinde numara aşama yakınlarında, 40 yaşın altında emcek kanseri teşhisi meydan var ise taramaya henüz er başlamaları gerektiğine ayraç fail Doç. Dr. Filiz Çelebi: “Örneğin annesinde 40 yaşından geçmiş emcek kanseri belirleme edilen beraberinde kişi, taramaya annesinin teşhis almış bulunduğu yaştan 10 sene geçmiş doğrusu 30 yaşlarında başlamalı. Bu eşhas hususi beraberinde grubu oluşturduğu düşüncesince takiplerinde bire beraberinde sürede emcek MR’ını da kullanıyoruz. Tercihen mamografiden 6 ay sonradan emcek MR’ı yapmayı öneriyorum. Ancak bire beraberinde anda rastgele ikisi ansızın de yapılabilir.”

MAMOGRAFİYLE İLGİLİ HALA falsolu BİLGİLER VAR!

Son zamanlarda devletimizde de sosyal farkındalığı artırmaya müteveccih çalışmalarla baş başa kişilerin baş döndürücü henüz şuurlu duruma geldiğini kail Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Filiz Çelebi, beraberinde ekip kadının da mamografi mevzusundaki akıllıca zannettiği kusur bilgilere erbap bulunduğunu belirterek laflarını şu şekilde tamamladı: “Mamografi çektirerek alınacak ışınım dozunun da kansere tarz açabileceğini düşünülüyor. Aslında gidişat hakeza değil. Çünkü bu açıdan uygulayım bilimi ince ilerledi. Özellikle tomosentez içeren mamografi sistemleri de karışma kazanmak üzere, mamografiyle tahsil edilen ışınım dozunun tanıda benimseme edilebilmekte bulunduğu ve kendisinin emcek kanserine tarz açmadığı da nice ilmî data ile ispatlanan durumda. Bir de işlemin ağrılı olduğuna değgin kusur beraberinde inanış var. Sonuçta bu beraberinde teşhis yöntemi ve elden biraz çağ sürüyor. Ağrı, bireyin dert eşiğine uyarınca değişebilen bağıl beraberinde kavram. Ancak neticede kaçınmayı mucip ve korkulan beraberinde dert olmadığını banko anlatmak mümkün. Dolayısıyla da 40 yaşından sonradan kâffesi bayanların yılda beraberinde yaptırmalarını öneriyorum.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler