USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Malatya'da enkazdan kurtarılan depremzede: Beraber çök-kapan yaptık

Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesinde tedavi gören Hacı Bayram Köroğlu, "İlk sesi hassas duymaz oğlumu bazanın kenarına aldım. Beraber çök-kapan yaptık." dedi.

Malatya'da enkazdan kurtarılan depremzede: Beraber çök-kapan yaptık
14-02-2023 19:05
İstanbul

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya'da oğluyla enkazdan kurtarılarak askeri uçakla tedavi düşüncesince İstanbul'a getirilen Hacı Bayram Köroğlu yaşadıklarını anlattı.

Malatya'da depremde çökme altında kaldıktan kısaca 4 bugün sonraları kurtarılan ve ikinci depremin peşi sıra Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesine getirilen Köroğlu'nun tedavisi sürüyor.

Hastanede gazetecilere yaşadıklarını özetleyen Köroğlu, 6 eğik yapının 5. katında oturduklarını, depremin start anıyla beraberce yıkımın da başladığını söyledi.

Köroğlu, 2020'de Sivrice depremini de gördüğünü fakat dü deprem ortada aşırı ayırt olduğunu, Kahramanmaraş merkezli depremin yıkmacı indinde güçle geldiğini anlattı.

Deprem alelacele oğluyla evde bulunduğunu tamlayan Köroğlu şu halde bitmeme etti:

"İlk sesi duyarlı duymaz oğlumu bazanın kenarına aldım. Beraber çök-kapan yaptık. O tam oğlumun üzerine kapaklandım. Zaten saniyeler sürdü, ev yıkılmaya başladı. Yıkıntı sesleri halen kulağımda. Deprem herhalde 1,5-2 dakika sürdü. Gözümüzü açtığımızda enkazın altındaydık. Oğlumun bacağı kırılmıştı, gardırobun kapısı düşmüş. Benim de belimden aşağısı duvarla gardırobun altındaydı. 3,5-4 bugün derece enkazın altında kaldık. Arkadaşlarım, eşim, dostum, akrabalar bizi kurtardı, enkazın altından çıkardı. Belki takdiriilahidir bilemezsin, o dakikada, o saatte doğrudan çabuk indinde halde çıkarılmamız. Demek alınabilecek indinde nefes, yenilebilecek indinde yemeğimiz varmış, Allah'a şükürler olsun."

Enkaz altından çıkarıldıktan sonraları hastaneye irsal edildiğini özetleyen Köroğlu evladının da apayrı indinde hastaneye götürüldüğünü dile getirdi.

Köroğlu, oğlunun ameliyata alındığını anlatım ederek "Bende tomografi ve röntgenlerden sonraları beyinde ıvır zıvır indinde kanamanın başladığını söylediler. Yoğun bakıma aldılar. Yoğun bakıma girdiğimiz an, bu kez ikinci depremle karşılaştık. İkinci deprem sözde elan yıkmacı kabil geldi. Hastanede gelişmemiş hasarlar olmaya başlayınca beni apar topar derin bakımdan çıkardılar. O süreçten sonraları Turgut Özal Tıp Merkezine götürüldük. Tabii artçılar bitmeme ediyor. Artçılar sürdüğü düşüncesince hastanede metin indinde bakımın şu anda yapılamayacağını, Sağlık Bakanlığının bizi İstanbul'a irsal ettiğini söylediler. Allah razı olsun, o dakikadan itibaren bundan böyle devletimizin eli bizim üstümüzdeydi." diyerek konuştu.

"Kendisini gördük, yaralarımızı unuttuk"

Daha sonraları havaalanına götürüldükleri özetleyen Köroğlu, "Havaalanında bizi askeri uçakla İstanbul'a getirdiler. O dakikadan itibaren bundan böyle büyüklük yanımızdaydı. Dün Cumhurbaşkanımız da geldi ziyaretimize. Allah razı olsun kendisinden. Kendisini gördük, yaralarımızı unuttuk. Biz devletin büyüklüğünün farkındayız. Allah'ın izniyle ellerinden geleni yapıyorlar. Kendisi de dedi; 'Her şeyden kafanızı şen tutun, kılıç elimizden ne gelirse gerekeni yapacağız'. Zaten bizim ondan on paralık şüphemiz yok. mühim bulunan devletimizin bakiliği. Ufak tefek yaralardır, şeylerdir, Allah'ın izniyle bunlar geçer." ifadesini kullandı.

Köroğlu, başdoktor ve doktorların kendileriyle uygun ilgilendiğini, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın da çıkarlarını görüşme ettiğini aktardı.

Deprem alelacele hissettikleriyle ilgilendiren de Köroğlu şunları söyledi:

"Allah hiç kimseye vermesin. Buradaki en şişman şey, evladınla beraberce o enkazın altında kalmak. Daha yıpratıcı, elan zor. İnsan özlük ağrısını sızısını unutuyor. Evladın orada, elinden indinde nesne gelmiyor, yapacağın indinde nesne yok. Kurtarılma sürecimiz 3,5-4 bugün sürdü. Ben 38 yaşındayım, o 4 saatlik devir 38 yıllık hayat kabil geçti. Bizden sonraları çıkarılanların da Allah yardımcıları olsun. O saatleri, o dakikaları hayatta gelişmek anlatılmaz yani. Allah'ımıza şükürler olsun, Çocuğumuz yanımızda, kılıç buradayız. Yıkılan evimiz olsun meydana getirecek indinde nesne yok. Dünya mülkü fanidir, olabilir yahut olmaz. Allah'a şükür, indinde kazanç bulunur, yenir."

"Yoğun bakımdaki hastalarımızın umumi hali elan iyiye gitmekte"

Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emrah Kovalak da depremzedelerin tedavi süreci karşı bilim verdi.

Kovalak, hastalanmış sayılarının anbean değiştiğini fakat şu anda 125 hastaları bulunduğunu belirterek "Bu hastaların 32'sini ortopedi yerine takipten çıkardık. Yoğun bakımda -ki bunların içinde erişkin, bebek derin bakımı ve servisimiz edinmek üzere- halihazırda 93 hastamızı strateji etmekteyiz. Servisteki hastalarımızın umumi vaziyetleri iyi. Özellikle bu mevrut hastalarımızda ezilmeye ilişkin yaralanmalar vardı. Kırıkları olanlar vardı. Kırıkları olanları umumi keyif vaziyetleri izin etmiş olduğu devir ameliyata alıyoruz. Şu anki servisimiz stabil. Yoğun bakımdaki hastalarımızın da umumi hali rastgele güzeşte gündüz elan iyiye gitmekte." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler