USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Makine mühendisinin geliştirdiği 'nemden elektrik üreten cihaz' arsıulusal patentle tesc

Makine mühendisi Hasan Ayartürk çeşidinden geliştirilen ve havadaki nem değiştirmek esnasında açığa çıkan enerjiyi, elektrik enerjisine yöneltme prensibiyle etkin maşa arsıulusal patentle tescillendi.

Makine mühendisinin geliştirdiği 'nemden elektrik üreten cihaz' arsıulusal patentle tesc
22-12-2021 19:17
Bursa

Ayartürk'ün senelerdir üstünde fiilen geliştirdiği cihaz, elden "gizli ısı" ve "düşük atılan ısı" kaynaklarından faydalanarak kullanılmamış karbon emisyonlu, ak pak erke üretilebiliyor.

Neme doymamış havanın erke deposu adına kullanılmasıyla elde edilmiş akın gücünün türbin yahut elektrik üreteci yapılmaksızın direkt elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlayıcı bu teknoloji, taşınabilen ve hazırlop kurulabilen birlikte cihazla sunuluyor.

Cihazın arsıulusal buluş belgesi tescilini meydan firma, dünya dışından mevrut geçmiş siparişler doğrultusunda bu ay sonu veya toy senenin geçmiş günlerinde sevkiyat düşüncesince tedarik yapıyor.

RePG Enerji firmasının kurucusu ve umumi müdürü Hasan Ayartürk, AA muhabirine, projesine 2015'te İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent bünyesindeki İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi'nde birlikte adım adına başladığını söyledi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) yardımı ile 2016'da şirketleştiklerini tamlayan Ayartürk, "Prototipi 2017'de üreterek, aşırı ortaklı iştirak olduk ve geçmiş ticari siparişi aldık. İlk ticari ürünü 2018'de imal ederek faaliyetlere başladık. Bugün 2 teknokent, AR-GE merkezi ve istihsal merkezi edinmek neredeyse 4 lokasyonda 32 personelle, kişi buluş belgesi ve lisanslarımızla, bağan sıcaklıklı atılan ısılar, gizli ısı ve görece neme alakadar yenilenebilir erke sistemleri üretimi, kurulumu ve devreye katılması sahalarında çalışkanlık gösteriyoruz." diyerek konuştu.

Gizli ısının elektrik enerjisine dönüştürülmesi, görece neme alakadar yenilenebilir erke sistemi projesi düşüncesince 1992'den buyana zatî adına çalıştığını aktaran Ayartürk, 20 sene süresince araştırı ve nazari düzentileme icra ettiği bilgisini verdi.

Yaklaşık 25 sene bireysel, akıbet 6 senedir da RePG Enerji kadrosu ile geliştirdiği ürünün dünyada toy gıcır birlikte uygulayım bilimi durumuna dönüştüğünü bildiren Ayartürk, şunları kaydetti:

"Ürünlerimiz, görece neme alakadar yenilenebilir erke sistemi adına tanım ettiğimiz, gizli ısının öbür erke formlarına dönüştürülmesinden oluşan elektriği mekanik sıtma ve soğutma enerjilerine dönüştürerek, bunların kullanılabilir erke biçiminde sunulmasını sağlıyor. Günümüzdeki teknolojiyle elektrik enerjisine dönüştürülemeyecek denli bağan sıcaklıkta atılan ısıları ve havadaki başıboş su buharını kullanarak elektrik enerjisi üreten, bunu ister şebekeye verici ister direkt kullanıma sunan mahsulat üretiyoruz. Bizim ürünlerimizle kıyaslanabilecek birlikte ürün, Türkiye'de de dünyada da bulunmuyor. Ürünlerimiz, yüzdelik 95 seviyesinde domestik üretim. Sadece umumi ağ bağlantısını sağlayıcı biraz elektronik zerre ithal. Bu sebeple maliyetlerimiz ucuz, fiyatlarımız kıyaslanamayacak derecede farklı."

Ayartürk, ürettiği hızla gelişen teknolojinin patentli bulunduğunu belirterek, "Geçen ay bakımından arsıulusal buluş belgesi tescili adına tescillendi. Bunun beraberinde 30 buluş belgesi başvurumuz oldu. Bunlardan 6'sının buluş belgesi süreci tamamlandı ve tescillendi. Diğer 24 patentin tescil süreci bitmeme ediyor." dedi.

Çoğunlukla üretimevi ve otellerde kullanılıyor

Ticari adına satışını bitirdikleri ürünlerde 40 derecelik ısıları elektrik enerjisine dönüştürebildiklerini özetleyen Ayartürk, görece neme alakadar yenilenebilir erke sisteminde, rastgele birlikte ateşlilik farkına ister duyulmaksızın hissedilemeyen sıcaklıkların oluşturduğu ısıyı kullandıklarını anlattı.

Gizli ısının oluşumuna bağlı bilgelik verici Ayartürk, şu şekilde bitmeme etti:

"Su buharının buharlaşması sırasında birlikte ısı değiştirmek olmamasına karşın şişman birlikte erke dönüşümü kullanılıyor. Havanın sıcaklığı 30 dereceyken yere su döküldüğünde su 100 derecede buharlaşmasına karşın bu suyun buharlaştığını görüyoruz. Buna 'gizli ısı' diyoruz. Buharlaşma sırasında çektiğimiz efdal miktardaki ısıyı kullanıyoruz. Burada aşırı buğulu birlikte ortamla az buğulu birlikte ortama gerekseme var. Gün içerisindeki nem değişikliklerini kullanabiliyoruz. Sabah saatlerinde havadaki nem aşırı fazla, meridyen düzlemi elan az olur. Bu ikisi arasındaki farkı kullanarak da erke üretimi gerçekleştirebiliyoruz."

"Ürettiğiniz elektrik, seneler süresince bedavadan geliyor"

Ayartürk, güneş, rüzgar, jeotermal kabilinden öbür yenilenebilir erke kaynaklarına uyarınca art ifa sürelerinin elan çelimsiz bulunduğunu ve 1-2 sene ortada değişiğini dile getirerek, "En birlikte tomar 2,5 yılda kurulum maliyetlerini karşılayabilen birlikte yarar sağlıyor. Bu kazancı, lisans elektrik satışı kapsamında, elektrik satışı yaparak veya tüketilen elektrikten tasarrufla sağlayabiliyorsunuz. Bu, elan da birlikte tomar kar sağlıyor, elektrik satışına göre. Verdiğiniz paraları art kazandıktan sonraları bundan sonraları ürettiğiniz elektrik, seneler süresince bedavadan geliyor." ifadesini kullandı.

Farklı kapasitelerde 4 kimse sınai ürünleri olduğunu, bunları elan aşırı fabrikalara, otellere ve uğraşı ölçeğindeki işletmelere sattıklarını kaydeden Ayartürk, dış satım düşüncesince Pakistan merkezli, Orta Doğu ve Avrupa'da çalışkanlık yayınlayan şişman birlikte erke firmasıyla anlaştıklarını belirtti.

Bu kuruluşa dış satım düşüncesince mukteza işlemleri başlattıklarını, siparişleri istihzar sürecinde olduklarını dile getiren Ayartürk, "Bu ayın böylece veya önümüzdeki senenin başlarında geçmiş sevkiyatımızı yapacağız. Avrupalı birlikte firmayla ve Rusya ile de görüşmelerimiz bitmeme ediyor. İhracatımız artacak." açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler