USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Köylerinde kurmuş oldukları kooperatif, hanımefendilerin aş teknesi oldu

Uludağ'ın eteklerindeki rustik Yiğitali Mahallesi'nde birleşke kuran köydeş kadınlar, bitirdikleri gıdaların yanında lokal ürünler ile hazırladıkları kahvaltılarıyla yarar sağlıyor.

Köylerinde kurmuş oldukları kooperatif, hanımefendilerin aş teknesi oldu
30-01-2022 12:16
Bursa

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Büyükşehir ve Osmangazi Belediyesinin destekleriyle tadilatı meydana getirilen emektar karye okulunu birleşke binasına muhavvil kadınlar, köye saf Çongara fasulyesi özellikle edinmek kıl payı erişte, salça, reçel, tarhana çorbası çorbası derece ürünleri hazırlayarak satışa sunuyor ve cins yazar anadan görme ürünler ile hazırladıkları kahvaltı sofralarında misafirlerini ağırlıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) projesi yardımıyla pedagoji bilimi gören birleşke üyesi kadınlar, köyün Uludağ önünde olması dolayısıyla ecnebi turistleri de ikram etmek ve görev verebilmek düşüncesince ecnebi kıstak ve diksiyon eğitimi de almaya hazırlanıyor.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, AA muhabirine, 3 sene ilk Bursa'da elden 3 eş zirai kalkınma kooperatifinin bulunduğunu, çalışmalarla bu sayıyı 16'ya çıkardıklarını söyledi.

Bunlardan birisinin de Uludağ Yigitali Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bulunduğunu dile getiren Aygül, "Bu birleşke 3 sene ilk müşterek dernekken baktık, baş döndürücü beş koşullarda çalışmaya çaba ediyorlar. Bunun üstüne hem Osmangazi bununla beraber Büyükşehir Belediyemiz ile görüştük. Binaları emektar müşterek okuldu. Okulun yerinin tahsisinden sonradan buraya yavaş yavaş iyileştirmeler yaptık, sonradan eş üreticilerimize hijyen, gıda, lokal mahsulat hikayelerinde eğitimler verdik. Geçtiğimiz sene da burayı BM Gıda ve Tarım Örgütü ve Bakanlığımızın kolektif sürdürdüğü plan kapsamında desteklemeye aldık." diyerek konuştu.

Aygül, bu kapsamda da bayanların birtakımı eğitimler aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"İlave şekilde buranın mutfağının onarımı yapıldı. Büyükşehir Belediyemiz buranın aut bostan ve antre çıkışlarına birtakımı icraat yaptı. Osmangazi Belediyemiz içerinin restorasyonu ile ilgilendiren faaliyetleri yaptı. Tam müşterek teşrikimesai örneği sergiledik. Böylece hanımlarımız Türk Gıda Mevzuatı'na makul lokal mahsulat hazırlamaya başladılar, hem mutfaklarında bitirdikleri latifçe kahvaltı hizmetlerini halkımıza sunmaya başladılar bununla beraber bu eğitimler esnasında İŞKUR yardımıyla birtakımı bölümsel destek sunar de sağlamaya çalıştık. Böylece kooperatifimizi ıvır zıvır müşterek dernekken güzel müşterek birleşke biçimine getirdik."

Kentteki 16 kooperatifin 13'ünün deli dolu halde faaliyetlerini sürdürdüğünü özetleyen Aygül, çalışmalarını sürdürerek bayanların toplumda adalet ettikleri yere gelmelerinin önünü açmış olacaklarını anlatım etti.

Köyün Uludağ önünde bulunduğunu tamlayan Aygül, ecnebi turistlerin de buradan görev almasını beklediklerini, bu nedenle birleşke hanımlarına diksiyon ve ecnebi kıstak eğitimi de verileceğini laflarına ekledi.

Kooperatif Başkanı Emel Korkmaz da 2019 senesinde karye hanımları şekilde topluluk kurduklarını ve köyde canlı bulunan okulun müşterek sınıfını tadilattan geçirerek faaliyetlerine başladıklarını söyledi.

Belediyelerin ve İl Tarım Müdürlüğünün yardımıyla okulda değişiklikler yapıldığını dile getiren Korkmaz, "Ürünlerimizi çoğaltmaya başladık. Reçel, tarhana, erişte yapıyoruz. Kahvaltı veriyoruz. Fasulyemiz mevcut kendimize has. Haftanın herhangi müşterek haset çalışıyoruz. 09.00'da başlıyoruz, 17.00'de bitiriyoruz. Üçer nefis gruplar biçiminde çalışıyoruz." dedi.

Korkmaz, dayanıklı baş döndürücü pedagoji bilimi aldıklarını ve 21 hanımla çalışmalarına bitmeme ettiklerini belirterek, güzel bölgelere geleceklerine inandıklarını anlatım etti.

Kooperatif ortaklarından Ayşe Ayın da kooperatifin parçası olmaktan sevinme duyduklarını ve herkesi kooperatiflerine beklediklerini söyledi.

Proje ile 22 eş kooperatifi desteklendi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık da FAO şekilde Tarım ve Orman Bakanlığı ile yaklaşan fiilen baş döndürücü sayıda plan yürüttüklerini söyledi.

Bursa'daki projenin hem mesleksel pedagoji bilimi hem istihdam bununla beraber kooperatiflerin güçlendirilmesini ve bayanların ön plana çıkarılmasını desteklediğini tamlayan Selışık, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 10 ilde yürüttüğümüz müşterek plan var. Bu plan kapsamında da 22 kooperatifi destekledik bugüne kadar. Amacımız, bayanların dirimsel kaynaklarına direkt erişimini sağlayacak bulunan kooperatifleri elan çelimli duruma getirmek. Zaten mevcutta baş döndürücü sayıda zirai kalkınma kooperatifi mevcut ve ya toy kurulanlar mevcut fakat bunların akilane halde yönetilmesi, mali okuyucu yazarlığın güçlendirilmesi bunun yanında imal edilen mamüllerin besin hijyenine makul üretilmesi ve dirimsel kaynaklarının güçlendirilmesi namına da direkt markete, markayla anlaşılan müşterek standarda ulaşmasını sağlamayı amaçladığımız müşterek manken çalışıyoruz."

Selışık, amaçlarının, eş çiftçilerin ürettiği mamüllerin akilane halde tüketiciye ulaşmasını getirmek bulunduğunu vurgulayarak, "Onlara en herşeyden ilk olarak birleşke olmanın gereklilikleri neler onları anlatıyoruz. Markalaşma nelerdir onları anlatıyoruz. Standart verim elbette üretilir onu anlatıyoruz. Bu, Suriye ve Türk vatandaşların desteklendiği izlence altında ölçülü müşterek proje. Avrupa donanması ve Japon hükumeti çeşidinden fonlanan bu program, bugüne derece 22 kooperatifin desteklenmesine ulama sağladı." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler