USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Koronavirüs hayvanları da etkiledi; karma aşıda ‘Kovid-19’ krizi  

Kedi ve kapik besleyenler, şu günlerde petleri 5 hastalığa dirlik koruyucu karma aşı bulmada zorlanıyor. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, koronavirüsle bu arada hayvanat düşüncesince imal edilen karma aşı istihsal kapasitesinin şişman ortak kısmı

Koronavirüs hayvanları da etkiledi; karma aşıda ‘Kovid-19’ krizi  
16-10-2021 12:38

Kedi ve köpeklerde çabucak müşterek tomar ayrımlı hastalığın oluşumunu engel edinmek düşüncesince meydana getirilen karma aşılarda derinliğine zamandır istif derdi yaşandığını tamlayan İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, mevzuyla ait açıklamalarda bulundu. Stok sıkıntısının hem dünyada aynı zamanda Türkiye’de bulunduğunu tabir fail Prof. Dr. Arslan, “En ehemmiyetli sebeplerinden bir tanesi kişilerin baş döndürücü sayıda hayvan sahiplenmesi. Evde bekâr küsurat insanoğlu hayvanları sahiplenmeye başladılar bu da talebi artırdı. Sadece karma aşılara değil, başka eksiksiz aşılara ve eşyalara gerekseme arttı. Geçmişte kedilerde 1,5 milyon aşı yapıldığını biliyoruz çağımızda bu 2 milyonu geçti” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM KAPASİTELERİ KORONAVİRÜS AŞILARINA AYRILDI

Pandemiyle beraberce başka aşılara bulunan alakanın de arttığını tabir fail Prof. Dr. Arslan, “Dünyada bilhassa koronavirüsle bu arada aşı istihsal kapasitesinin müşterek bölümü koronavirüs aşılarına ayrıldı. Bu noktada da kimi mesail yaşanıyor. Geçmişte iri müşterek potansiyelle stoklu kendisine etkin aşı istihsal merkezleri, şu anda müşterek devre kapasitelerini koronavirüs aşısı üretimine ayırdılar. Bu da müşterek aktif fiil durumuna geldi. Aşı üretimi arttıkça, kaba madde, flacon denilen şişe, aşıların bileşenine giren maddelerde de başağrısı yaşanmaya başladı. Bunları fevk üstüne üstlük eklediğimizde maatteessüf dava gitgide büyüdü” sanarak konuştu.

ÜLKELER KARLILIK PAYINA GÖRE AŞI PAZARLIYOR

Stok krizinde devletlerin marketing stratejisinin de çarpıcı bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Arslan, “Ülkeler ne alanlarda şimdi müşterek tomar karlılık görürlerse aşılarını orada pazarlamayla ait müşterek yola gidiyorlar. Ülkemiz bu mevzudan da etkilendi. Türkiye’deki dış alımcı firmalar, dış alım ve bunun planlanması dair ön görülerini yapamadılar yahut öğrenci yetişemediler” dedi.

GÜVENLİK STOĞU DA TÜKENDİ; ARALIK AYINA KADAR SORUN DEVAM EDECEK

Firmaların asayiş stoğu kalemi bulunduğunu ve stokta muhtemelen oranda gelişigüzel devir verim tutulduğunu kail Prof. Dr. Arslan, “Bunlar da bitmiş durumda. Bütün bu sürece baktığımızda müşterek müddet şimdi aşı dair başağrısı yaşayacağız. Biz firmalarla görüştüğümüzde açıklık kocaoğlan ve sonrasına derece bu sıkıntıların süreceği düşünülüyor. Özellikle aktif fiil ve başka malzemeler dair muhtemelen müşterek defa gücenmiş durumda” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Arslan, aşılarının tümünün ithal edildiğini, Türkiye’de de aşı istihsal merkezlerinin çalışmalarının desteklenmesi icap ettiğini tabir etti.

ÇOK FAZLA HASTA KAYBEDİYORUZ

Klinisyen Veteriner Hekim Dr. Öğr. Üyesi Levent Bayraktar, kedilerde viral hastalıklardan sığınmak düşüncesince salname muhtemelen periyotlarda meydana getirilen aşıların bulunduğunu ve bu aşıların da koruyan bulunduğunu tabir etti.

Karma aşının ayrımlı rahatsızlıkları içeren kombinlerden oluştuğunu tamlayan Bayraktar, “Bu aşılardaki dulda amaçları rahatsızlıkların vücutta oluşturdukları viral etkilerin, immun sistemin baskılanmasının, dudak diş hitit denli yerlerde yaraların açılmasının ve baş döndürücü bulaşan müşterek ekip rahatsızlıkların oluşmasına illet sağlayan emraz bunlar. Bu aşıları sıfır hastalarda bu rahatsızlıkları görüyoruz. Sonucunda da baş döndürücü müşterek tomar hastalanmış kaybedebiliyoruz. Aşıların derneşik kendisine yapılması immun sistemin erdemli tutulmasını ve bu rahatsızlıkların zat hastalarımıza bulaşmasını engellemek. Tamamen koruyan gayeli yapıyoruz” sanarak konuştu.

HAYVANLAR İKİNCİ PLANDA KALDI

Dr. Öğr. Üyesi Bayraktar, “İnsan aşısı beslemek düşüncesince aşıların konulduğu şişeleri üreten şirketlerin çoğu, müşterek an geçmiş şahıslara ulaştırılsın sanarak güneş tacı aşısı flakonu üretmeye başladı. Bu çağda hayvanat ikinci planda kaldı. Bu şişelerin birçoğunun üretimi koronavirüs aşılarına gittiği düşüncesince devletimizde de pisik karma aşılarında müşterek fıkdan yaşadık” dedi.

HAYVAN SAHİPLERİNE ÖNERİLER

Karma aşıdaki istif krizinin müşterek müddet şimdi bitmeme edeceğini hatırlatan Bayraktar, hayvan sahiplerine şu önerilerde bulundu:

“Dışarıdaki hayvanlarla teması olan, sokaktaki hayvanları dost ve besleyici kişilerin bilhassa bu süreçte dek yaptıktan sonraları hastanın dışkısı, idrarı, kanı, salyası yahut sümüğü, vücuduna, tenine, elbisesine bulaştıktan sonraları mümkünse eve gittikten sonraları alışılagelen hıfzıssıhha şartlarına ilgi etmeli. El sabunlamak, giysi değiştirmek, duş kabul etmek denli önlemler almakta kâr var. Bu süreçte evimize extra müşterek hayvan kabul etmek istiyorsak, behemehâl müşterek baytar hekimden düşünüm alıp, evindeki hayvanımız düşüncesince riziko oluşturup oluşturmayacağını arama ettirmelerini kaynak ederim.”

BAKANLIK: AŞILARIN TEDARİK SÜRECİ TAKVİME UYGUN

Tarım ve Orman Bakanlığı mevzuya bağlı DHA'ya açıklamada bulundu. Yapılan yazılmış açıklamada, "Ülkemizde pisik ve köpeklerin sağlığını destek edinmek amacıyla Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış tam sayıda pisik ve kapik aşısı mevcuttur. Piyasa ihtiyacının karşılanamadığı hallerde gerekseme mahsus aşıların dış alım kanalıyla karşılanması dolayısıyla gidilmektedir. Pandemi şartları sebebi ile topu topu dünyada bulunduğu denli devletimizde de sahiplenilen domestik hayvan sayısındaki artım aşı ihtiyacını da artırmıştır. Ülkemizde karma aşılar bilhassa edinmek az daha gerekseme mahsus pisik ve kapik aşılarının tedbir süreci belirlenen takvime makul kendisine bitmeme etmektedir" denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler