USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kooperatifle güçlerini birleştiren kadınlar karı maddi durumuna ulama sağlıyor

Erzurum'da kurmuş oldukları kooperatifte kente katışıksız mahsulat satarak fasile ekonomik durumuna ulama sağlayıcı 20 kadın, el emeği dantel ürünlerinin satışıyla kentteki ev kadınlarının da mülk kazanmasına ara bulucu oluyor.

Kooperatifle güçlerini birleştiren kadınlar karı maddi durumuna ulama sağlıyor
01-03-2022 15:25
Erzurum

Eczacı Canan Uçar'ın girişimiyle bir araya mevrut kadınlar, yöresel ve natürel ürünleri Türkiye'ye tanıtmak, üreten kadın istihdamını tasarruf etmek şartıyla kooperatif kurdu.

Adını, Erzurum bindallısı üstündeki nakıştan meydan kadın el birliği kooperatifi Kadama, Kovid-19 salgınına karşın bayanların ürettiği döl ve aş damı ürünlerinin, ehram, çadır ve aksesuar kabilinden hediyelik eşyaların genel ağ üstünden satışını sağladı.

Ortaklarla oluşturulan kafe ve yapımevi marifetiyle su böreği, kesin aşı, lor dolması, kete, çörek, pekmez kabilinden kente katışıksız ürünleri tüketiciye ulaştıran kooperatif, bir müddet ilkin gezinsel Üç Kümbetler mevkisinde görev vermeye süregelen konakta ürünlerini sergiliyor.

Kadama Yönetim Kurulu Başkanı Canan Uçar, AA muhabirine, tahminî 2 sene ilkin 20 kadınla dünya istihdamında hanıma toprak özgülemek şartıyla kooperatif oluşturmayı kararlaştırdıklarını söyledi.

Kadama'yı yaşama geçirdikten yedi gün sonraları Kovid-19 salgınının başladığını özetleyen Uçar, "Kovid-19 salgınına karşın bizimle idman talip ve kategorize ettiğimiz hanımlara iğne, iplik, güpür ve materyal desteği verdik, onun karşılığında mamullerini aldık, ücretlerini ödedik. Böylelikle bayanların pandeminin en sıkkın sürecinde servet kazanarak fasile ekonomik durumuna katkıda bulunmasını sağladık." dedi.

Devlet desteklerinden de faydalanıyorlar

Uçar, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansından (KUDAKA) ehram ve karnavas bezine müteveccih bitirdikleri plan ve icraat kapsamında dayanak noktası aldıklarını, bir müddet ilkin de Ticaret Bakanlığının KOOP-DES programı kapsamında kâr göveri kurutma ve paketleme tesisini yaşama geçirdiklerini kaydetti.

Sürdürülebilir tutum ve kalkınma modeli namına Kadama'nın istihdam yönünde ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Uçar, şu şekilde bitmeme etti:

"Kadınların bilmiş olduğu en elleme işten başlayarak üretime, istihdama ulama sunmayı amaçladık ve hanımlara bildikleri en elleme işten başlayarak meydan açtık. E-ticaretten ve han ile kafemizden sergileme alanlarımızdan adanmış yapıyoruz. Erzurum'a katışıksız börek, kete, kesin telkih kabilinden akla doğacak topu topu yemekleri konakta vatandaşın zevkine sunuyoruz. Amacımız bayanların üretime iltihak isteğini yaşama geçirip düşlerini geçekleştirmek."

Erzurum'da asırlardır beğenilen ehram kumaşını keçeyle buluşturduklarını kail Uçar, "Ehram baş döndürücü dobra güpür ve yüzyıllardır kullanılıyor, bunu keçeyle buluşturunca ortaya dobra şeyler çıktı. Erzurum'un ehramını doğacak nesillere aktarmak, veriş hatırlamak ve ihtimal dış satım gerçekleştirmek düşüncesince biçim bulduk." sanarak konuştu.

- "Her kadın maharet bölgesine gereğince istihsal yapıyor"

Kadınların istihsal ve istihdama katkıda bulunup müteşebbis olmalarını haber mektubu fail Uçar, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Kadınlar kabadayı olmalı, evlerinden çıkmadan da işleme kabilinden işlerle servet kazanabileceğini bilmeli. Ülkenin geleceği üretime bağlı. Hedefimiz Türkiye'nin en şişman kadın kooperatifi olup Erzurum'dan dış satım yapmak. Bu yolda baş başa büyüyerek ve yayan dünya istihdamına katkıda bulunacağız. Kadınların yaşamına değinmek muhteşem. Bir hanımımıza üretiminin karşılığında kazanılmış olduğu parayı verince baş döndürücü bahtiyar oldu, hayatında geçmiş defa kişi kazanılmış olduğu parayla çocuklarına alım satım yapacağını söyledi."

Üretim tesisinde etkin Kadama ortaklarından 3 döl anası Ebru Tanyeri de mantı, su böreği, cenah yaprağından lor dolması, tatar böreği, kesin telkih ve erişte kabilinden natürel ve yöresel mahsulat yaptıklarını anlatarak, "Burada herhangi bir kadın maharet bölgesine gereğince istihsal yapıyor. Aile bütçeme ulama sağlıyor, bire bir sürede burayı sağaltım kabilinden görüyorum, etraflı stresimi atıyorum. Eşime dayanak noktası oluyor, çocuklarımın meslek harçlıklarını çıkarıyorum. En güzeli de eşimden bundan böyle servet istemiyorum, kişi kazancımla ayaklarımın üstünde duruyorum. Her hanıma müteşebbis olmayı haber mektubu ederim." sanarak konuştu.

Doğal tereyağıyla ulama maddesiz meydana getirilen yöresel yemeklerin yanı esna ehram, keçe, kaşkol ve çeyiz kabilinden yüzlerce hediyelik eşya, kooperatifin "https://www.kadama.com.tr" genel ağ sitesi ve Instagram üstünden siparişle Türkiye'nin herhangi bir adına ulaştırılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler