USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Konsepti mütebeddil nikah şekerlerinin yerini pandemide kolonya aldı

Nikahlarda ağızları tatlandıran nikah şekerleri, yerini akıbet zamanlarda aksesuar gayeli makbul önemsiz hediyeliklere bırakırken evlenecek çiftler, pandemi zamanında en aşırı kolonya ve dezenfektan üzere konseptlere yöneldi.

Konsepti mütebeddil nikah şekerlerinin yerini pandemide kolonya aldı
01-12-2021 11:38
İstanbul

Dünyaevine giren çiftlerin, nikahlarına tanıklık fail misafirlerine o günün anısına paha etmiş bulunduğu tüle sarılı alışılmış badem şekerleri, geçmişten mevrut kültürünü akıbet senelerde hediyeliklere bıraktı.

Süs şekerlerin hesabına paha adına zevklerine yahut tercihlerine mucibince hazırlattıkları dizayn ürünlerini yeğleme fail çiftler, güzeşte devir ve gelişen teknolojiyle alternatifini ve niteliğini muhavvil "nikah şekeri" ile nikah merasimlerinin DOĞRU geleneğini sürdürüyor.

Çiftlerin talepleri doğrultusunda hazırlanmakta bulunan hediyelikler ortada bazısı devir ortak içimlik kahve, çeşni çikolata yahut latilokum bulunurken, ara esna de buzdolabına yapıştırılan magnet, aksesuar adına geçer not bilinçlilik yahut cam, kütük demir ve bahir kabuğu kabilinden malzemelerden meydana getirilen işlevsel dizaynlar arazi alıyor.

Yeni sima koronavinüs (Kovid-19) salgını çağında çiftlerin en baş döndürücü yeğleme etmiş bulunduğu hediyeliklerin başlangıcında kolonya ve dezenfektan bulunuyor.

Nikah şekeri satan esnaf, isteğe mucibince değme muhtelif dizayn ve paketin hazırlanabildiğini belirtirken, Kur'an-ı Kerim, tespih, çerağ yağı, sabun, mum, lavanta, kütük, gözgü ve tohumun beraberinde fleksi ve epoksi mamüllerin de en baş döndürücü yeğleme edilen hediyelikler ortada olduğuna aksan yaptı.

20 senedir nikah şekeri satan esnaf Mehmet Sezer, eskiden alışılmış badem şekerleri olduğunu, akıbet 15 yılda hediyelik nikah şekeri alanının değiş gösterdiğini söyledi.

Daha geçmiş diyar dışından ithal edilen mamüllerin bundan sonra domestik imkanlarla üretildiğini tamlayan Sezer, "Şu anda yüzdelik 80-90 domestik istihsal yapıyoruz, kendimiz üretiyoruz. Magnetler, tepsiler, döküm mamüllerin bütünü özlük imalatımız." dedi.

Klasikleşen nikah şekerlerinin içinde bundan sonra bir çok aşırı devir şeker bulunmadığını dile getiren Sezer, "Konsepti değişti, şu anda hediyelik tarza döndü. İsmi 'nikah şekeri' sanarak geçiyor ama emektar nikah şekerleri yok. Eskiden yalnızca bademdi, tülün içine sarıyorlardı, nikahlarda misafirlere veriyorlardı. Şu anda anca ortak madde yok, şu anda kırcı hediyelik tarza dönüştü. Bu mahsulat elan kullanışlı, şem kullanılıyor, magnetler kullanılıyor. Eski nikah şekerleri yenildiğinde bitiyor, fakat bunlar kalıcı." ifadesini kullandı.

Çiftler pandemi çağında misafirlere en baş döndürücü kolonya paha etti

Esnaf Hasan Çimen, pandemi kapsamında geçerli hacir kararlarının kaldırılmasının arkası esna işlerin hareketlendiğini, nikah şekeri ve hediyeliklere diyar içi ve diyar dışından dip istem olduğunu, havaların soğumasıyla hareketliliğin az buçuk azaldığını söyledi.

Hediyelik kolonyaların müstevli çağında en baş döndürücü yeğleme edilen mamüllerin başlangıcında geldiğine yer veren Çimen, bunun beraberinde aksesuar adına geçer not mamüllerin yeğleme edildiğini dile getirdi.

Kişinin beğenisine ve tercihine mucibince dizaynlar hazırladıklarına aksan önleyen Çimen, "İnsanların seçeneği ve alternatifler çoğaldıkça dünya özlük konseptine göre, karakterine DOĞRU armağanları seçmeye başladı. Kimisi ayet-dua, kimisi çiçek, kimisi nostaljik badem içimli ürünleri seçiyor. Bu ağız ağıza gelin ve damadın seçeneğine artmış ortak şey." sanarak konuştu.

Magnet fiyatlarının 2 ile 10 lira, kutu ve şişe modellerinin fiyatlarının ise 4 ile 15 teklik ortada değiştiğini kaydeden Çimen, internetten de ısmarlama aldıklarını fakat baş döndürücü sayıda verim yaptıran insanların elan baş döndürücü durumunda görerek ısmarlama vermeyi yeğleme ettiğini vurguladı.

Almanya ve Fransa ile Arap coğrafyasından baş döndürücü sayıda alıcıya görev verdiklerinin altını çizen Çimen, "Özellikle Almanya'daki gurbetçilerimiz doğrudan bütünü Türkiye'den alıyor. Almalarının ortak numara nedeni burada seçenek adına cins çok, ikinci nedeni de paha adına diyar dışına kıyasla kılıç baş döndürücü ehven satıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Esnaf Veysel Bakırkalay, nikah şekeri kültürünün geçmişe kıyasla değiştiğini, misafirlere şeker hesabına kalıcılığı elan ortak tomar bulunan ve tercihe mucibince tasarlanabilen değişik objelerin sunulduğunu tabir etti.

Klasik nikah şekerlerine bulunan alakanın azalmasında Orta Asya ve Avrupa kültürünün de sansasyonel bulunduğunu özetleyen Bakırkalay, "Özellikle Arap vatanlarında az buçuk elan yaygın. Onlar az buçuk elan şatafatı sevilmiş bulunduğu düşüncesince kılıç de az buçuk onların kültürlerini almaya başladık. Tabii bunda Araplarla bulunan münasebetimiz ile Suriyelilerin burada olmasının da baş döndürücü iri tesiri oldu." sanarak konuştu.

İkramlık nikah şekeri kültürünün değiş gösterse de sürdüğünü aktaran Bakırkalay, "Nikah salonundan çıkarken sunma edilen o emektar badem şekerlerinden sağlam kalmadı. Daha baş döndürücü kolonyalar, jeller (dezenfektan) kullanılmaya başlanıldı. Pandemi sürecini atlattık, şu anda adım adım onlar da azalmaya başladı." dedi.

Yurt dışından da istem gördüklerini özetleyen Bakırkalay, şöyleki bitmeme etti:

"Fransa, Almanya, İsviçre, Hollanda... Özellikle Almanya'da gurbetçilerimiz var, oralara gönderiyoruz. Bizde cins elan çok, bizde seçenek adına ortak tomar cins bulunduğu düşüncesince elan baş döndürücü Türkiye'yi yeğleme ediyorlar. İnanın Eminönü'nde Türklerden baş döndürücü başkaları var, yabancılara elan baş döndürücü görev veriyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler