USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kırsal mahallenin kadın muhtarı müteşebbis ev kadınlarıyla kalkınmanın öncüsü oluyor

Konya'nın kadın muhtarlarından Özlem Çelik, Emirgazi kazasının rustik mahallesindeki hanımları içtimai ve kazançlı yaşama karışma geçirmek düşüncesince kurduğu kooperatifle bahçelerdeki üzümden ürettikleri 3 titrem pekmezi tüketicilere sürüyor.

Kırsal mahallenin kadın muhtarı müteşebbis ev kadınlarıyla kalkınmanın öncüsü oluyor
17-10-2021 12:48
Konya

Konya'nın Emirgazi ilçesine değgin Öbektaş mahallesinin muhtarı Özlem Çelik, yöre mahallelerdeki bayanların içtimai ve iktisadi yaşama katılmaları düşüncesince kurduğu kooperatifle ürettikleri yöresel lezzetleri, tüketiciyle buluşturuyor.

Konya'nın Karapınar, Ereğli ve Emirgazi ilçelerinin kesiştiği Karacadağ eteklerinde müesses ve Büyükşehir Belediyesi Yasası'ndan önceki karye statüsündeki mahallelerde canlı bayanların hayatı, Özlem Çelik'in muhtar seçilmesiyle değişmeye başladı.

İki bebek ve indinde torun sahibi 46 yaşındaki Çelik, 100 sözü geçen Öbektaş Mahallesi'nde 2019'daki seçimde muhtar oldu.

Önceki fasıl yavuklu bulunan eşinin 1 oyla kaybetmiş olduğu muhtarlık yarışını 11 oyla ele geçiren Özlem Çelik, bayanlardan görmüş olduğu destekle kolları sıvadı.

Girişimci maraba kadınlar, kooperatifle ürünlerini eklenmiş değere dönüştürüyor

Karacadağ'ın "Özlem muhtarı", ev işleriyle ilgilenen, ekincilik ve hayvancılıkla uğraşan bayanların iktisadi yaşama müdahale olmaları düşüncesince birleşke kurmaya değişmeyen verdi.

Köylerdeki 42 hanımla yola çıkan muhtar Özlem Çelik, gıda, yapı ve el sanatlarıyla istihsal yaparak, bölük halkında iktisadi kalkınmayı hedefliyor.

Kadınların adım ruhu rustik mahallede ekonomiye çelim veriyor

Bölgede istihlak düşüncesince yetiştirilen üzümü ekonomiye kazandırmayı hedefleyen kadınlar, ürettikleri 3 titrem pekmezi "Köyözü" markasıyla tüketiciyle buluşturmaya hazırlanıyor.

Kadın girişimciler, kısaca 1 maaş koyu çalışmanın peşi sıra üretilen, aroması ve tadıyla da beğenilir katıksız pekmezden, kısaca 200 bin liralık dirimsel elde etmeyi bekliyor.

"Kadınlar ne denli güçlü, talimli ve şuurlu olursa maşer o denli çelimli ve bahtiyar olur"

Muhtar Özlem Çelik, AA muhabirine, tarzı kazanmasıyla mahallede hizmetlere aceleci başladığını söyledi.

Mahallede enfrastrüktür emekleri ve iktisadi dirimsel getirici planlara yoğunlaştıklarını özetleyen Çelik, "Koyun yetiştiriciliği ve bal üretimine değgin planlar yaşama geçirildi. Şu anda köyde hacısı hocası bal üretiyor, 'ballı köy' olalım diyorlar. Geçen sene FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) kabilinden köyde 10 insana tertemiz verildi. Biz de bu çalışmalara bitmeme ediyoruz." sanarak konuştu.

Çelik, Karacadağ eteğindeki rustik mahallelerden Öbektaş, Ekizli, Karaören ve Gölören'de faaliyetine süregelen Emirgazi Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi'ni kurduklarını belirterek, şöyleki konuştu:

"Kadınlar aşırı aktif ve ekonomiye yardım getirmek istiyor. Evde ürettiklerini pazarlayamıyorlar. Emeklerini değerlendiremiyorlar, daima boşa gidiyor. Bu kooperatifle o denli heyecanlandılar ki geceli gündüzlü çalışıyorlar. Evde imal edilen rastgele şeyin giderek satışını planlıyoruz. Şimdi pekmez sezonundayız, üretimi satışa hazırlayacağız. 'Kadınlar ne denli güçlü, talimli ve şuurlu olursa maşer o denli çelimli ve bahtiyar olur.' sanarak düşünüyorum. Kadın donanması gerekiyordu. Bu hanımlar o denli eski ki rastgele muhtelif kavi işi yapıyor. Buna el alaşağı etmek düşüncesince bu kooperatifi kurduk. İnşallah başaracağız da, iyi dönüşler var. Onlardaki coşku beni hâlâ da bahtiyar ediyor."

42 hanımla başladılar, hedefte bakliyat üretimi var

Kooperatifin kuruluşunda ve mamüllerin ruhsatlandırılmasında evcil yönetimlerden dayanak aldıklarına ayraç fail Çelik, "Bu katıksız pekmezi cıncık şişelerde marketlerde satışa sunmayı planlıyoruz. Üye sayımız 42 fakat eklenmek talip hanımlarımızı da bekliyoruz. Bakliyat üretimini de önümüzdeki sene planlayacağız. Ekimini alanda yapacağımız uzvi bakliyatı da satışa sunmayı hedefliyoruz." sanarak konuştu.

Çelik, muhtar seçilmesiyle alanda bayanların yaşamın rastgele durumunda olmaya başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kadınların içtimai yaşama atılmasını istiyoruz. Kırsal mahalle ve iktisadi anlamda emekli indinde bölge. Burada bayanların alım satım merkezine gitme üzere olanakları yok. Bu kooperatifle sosyalleşmelerini de getirmek istiyoruz. Kadını rastgele yerde kullanmak istiyoruz. Kooperatifimiz bayanların eğitimini, içtimai yaşantısı ve iktisadi özgürlüğünü amaçlıyor. Muhtarlığımla baş başa aşırı indinde tomar bilinçlilik gündeme geldi. Bunun da ehemmiyetli görevi var. Önümüzdeki seçimde mahallelerimizde kadın muhtar adaylarımız bol olacak."

Eğitimci Büşra da müteşebbis hanımlar arasında

Kooperatifin reis yardımcısı bulunan hesap öğretmeni Büşra Erdem ise kadın girişimini desteklediği düşüncesince kooperatifte arazi aldığını belirterek, "Bu civarda bayanların geride kaldığını ve bu kooperatifle ilerleyebileceğini düşündüğüm düşüncesince katıldım. Eğitimciyim, bilgilerimi onlarla paylaşmaya hazırım. Başkan hatun olmadığında hanımlarla ilgileniyorum." sanarak konuştu.

Bahçelerden topladıkları üzümleri indinde kol işlemden nâkil bayanlardan Güllü Erdem ise "Ayaklarımızın üstünde duracağız. Evimize iktisadi yardım sağlayacağız. Çok seviniyoruz. Diğer köylerdeki hanımlara da bunu öğretiyoruz. Onlar da indinde araya gelsin, bu işi yapsınlar." değerlendirmesinde bulundu.

Cemile Alan da 1 aydır pekmez üretimini sürdürdüklerini kaydederek, "Eşlerimize, 'Kendi ayaklarımızın üstünde durmaya çalışıyoruz.' diyoruz. Ürünlerimiz satılınca mülk gelecek, devletimizden beklemeyeceğiz. Kendimiz çalışıp kendimiz yiyeceğiz. Bizim de yalan hakkımız olacak." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler