USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kaymaklı Yer Altı Şehri turistleri esrarengiz seyahate çıkarıyor

Kapadokya sahasını görüşme fail turistler, Nevşehir'e 20 kilometre mesafedeki Kaymaklı Yer Altı Şehri'nde değişik müşterek birikim yaşayıp, binlerce salname tünellerde adeta devir yolculuğuna çıkıyor.

Kaymaklı Yer Altı Şehri turistleri esrarengiz seyahate çıkarıyor
07-11-2021 12:28
Nevşehir

Tarihi, kültürel ve saf zenginlikleri ile maruf Kapadokya'da yerel ve ecnebi konuklar, ortada dolaşma bitirdikleri peribacalarını ısıdam iklim balonları ile kuş bakışı izleyebildikleri kadar yer altı yerleşme merkezlerine de dikkat gösteriyor.

Bölgedeki ziyarete açıkça 9 yer altı şehrinden en baş döndürücü dikkat gören Kaymaklı Yer Altı Şehri, bu senenin 10 maaş zamanında 266 binden müşterek tomar turisti ağırladı.

Kaymaklı Yer Altı Şehri'ni dolanmak talip turistler, Hititler zamanında tüf kayaların oyulması ile meydana getirilen tünellerden geçiyor.

İnsan boyundan adi tünellerden aşağılara inildikçe erişilen katlardaki erzak depoları, su mahzenleri ve odalar, ziyaretçileri adeta büyülüyor.

Turist rehberi Levent Yüce, AA muhabirine, yer dibine akilane değişik büyüklüklerdeki 8 kattan oluşan yerleşme sektörünün 5 katının ziyarete açıkça bulunduğunu söyledi.

Kaymaklı beldesinde yer üzerinde hayatın sürdüğünü dile getiren Yüce, yer altındaysa binlerce sene önceki kişilerin el yordamıyla kayaları kazarak ortaya çıkardıkları, tünellerle birbirine ilişkin müşterek yerleşme yerinin bulunmasının misafirler açısından cazibeli bulunduğunu vurguladı.

Sonbahar zamanında hâlâ baş döndürücü Rus ve Ukraynalı turistlerin bölgeye geldiğini kaydeden Yüce, şu şekilde konuştu:

"Hititler döneminde, harp zamanlarında barınak adına kullanılmış, er devre Hristiyanları çeşidinden da ahir süreçlerde gizlenilmek üzere gayrı alt bölümler yapılmış. O devre dü değişik evren var. Barış halindeyken yer üzerindeki evlerinde yaşıyorlar lakin harp zamanında yer altı şehirlerine sığınıyorlar. Roma döneminden sonraları yer altı şehirleri, çakılı müşterek sıcaklıkta olmasından çevre civar halkı çeşidinden erzak depoları kadar kullanılmış. 1961 senesinde meydana getirilen harbilik çalışmalarının peşi sıra 1964'te ziyarete açıldı. Burada, erzak alanları mevcut, su kuyuları ve havalandırma alanları var. İçeride eş müşterek önemli düzlük sürmüş. Alanın topu topu ziyarete açılsa dolanmak sağlıksız haset alır. Burası yer dibine düz yazı edilmiş değişik müşterek dünya, örenlik yerlerinden ayrı müşterek yapısı bulunduğu düşüncesince ziyaretçilerin takdirini çekiyor. Özellikle hafta sonları günce 4-5 bin isim geliyor."

Turistler fanatik kaldı

Bolivyalı gezgin Shaldo Alicia ise hâlâ önceki fotoğraflarını görmüş bulunduğu yer altı yerleşme bölgesini baş döndürücü alçalma etmiş bulunduğu düşüncesince beldeye geldiğini belirterek, "Geçmiş dönemdeki kişilerin kayaları oyup burayı bayındırlık etmiş bulunduğunu düşündüğümde baş döndürücü dikkat çeken buluyorum. Burayı her insanın kesinlikle gelip görmesi gerekir. Ülkeme döndüğümde başta arkadaşlarıma bu doğru dürüst yapıyı anlatacağım." diyerek konuştu.

Eskişehir'den eşiyle mevrut ve yer altı şehrini gezen Adem Eski de görüntü ettiğinden değişik müşterek görünüş ile karşılaştığını tabir ederek, eskiden yer altında kişilerin yaşamış bulunduğu bölgede dolaşıyor olmanın enteresan müşterek ihtisas uyandırdığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler