USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Karagöz'ü ölen Hacivat'ın hazin yalnızlığı

"Bursa'nın Karagözü" meddah Hüseyin Bağlar'ın geçirdiği his krizi kararı vefatının üzüntüsünü canlı "Hacivat" karakterini canlandıran Bülent Akay, 15 sene aşırı sayıda gösteride baş başa fariza almış olduğu arkadaşının peşi sıra sahnesinde bekâr kaldı.

Karagöz'ü ölen Hacivat'ın hazin yalnızlığı
21-10-2021 16:08
Bursa

Bülent Akay'ın (62), çocukluğunda radyodan dinlediği temsillerle tanımış olduğu Hacivat ve Karagöz'e merakı hâlâ sonraları iri nezdinde tutkuya dönüştü. Dinlediği oyunları ezberleyen, mahallelerde gerelti kurarak arkadaşlarına hayalet oyunu sunan Akay, arkası sıra Hacivat ve Karagöz'ün tasvirlerini de yaparak bu ahacık kendisini geliştirdi.

Hazırladığı tasvirleri Bursa'ya satmaya mevrut Akay, şehirde tanıştığı hayali ustası Tayfun Özeren ile Hacivat ve Karagöz'ü canlandırarak türlü etkinliklerde oyunluk aldı.

Özeren'in hayali kendisine bitmeme ika sonucunda alması dair yolu, Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan zor namı öbür "Bursa'nın Karagözü" Hüseyin Bağlar ile kesişen Akay, kestirmece 15 sene süresince Hacivat ve Karagöz'ü beraberce canlandırdı.

Hacivat ve Karagöz'ü emlak ortamında ve haricinde nice organizasyonda anabolizma fail ikili, kentteki nice etkinlikte icra ettikleri atışmalarla halkın sevgisini kazandı.

"Bursa'nın Karagözü" Bağlar'ın, güzeşte ay geçirdiği his krizi sonucunda yaşamını kaybetmesi sonucunda bekâr küsurat "Hacivat" Bülent Akay, sahnesine de dünkü nezdinde Karagöz yetiştirinceye ve arkadaşının acısı hafifleyinceye derece ara ödeme sonucunda aldı.

Arkadaşından yadigar küsurat Karagöz kostümüne sarılarak ona bulunan özlemini özetleyen Akay, kesif pıtrak Bağlar'ın mezarına tedricen afsun ediyor.

"Küçükken Hacivat ve Karagöz oynatmaya çalışıyordum"

Bülent Akay, AA muhabirine, küçüklüğünde TRT İstanbul Radyosu'nda piyasaya çıkan Karagöz temsillerini tek kaçırmadığını söyledi.

TRT Radyosu'nda izlence karşıcı "Hayali Küçük Ali" kendisine tanıdık Muhittin Sevilen'i cankulağı dinlediğini ve onu imitasyon etmeye çalıştığını anlatım fail Akay, "Hatta mahallede ufaklıklara Hacivat ve Karagöz oynatmaya çalışıyordum. Çocukluk ve deneyimsizlik yıllarında Hacivat ve Karagöz tasvirleri yapıyordum." dedi.

Bağlar'la 2006'da Bursa'nın Orhaneli ilçesinde planlı Karagöz Festivali'nde Hacivat ve Karagöz'ü canlandırmaya başladıklarını aktaran Akay, "Festivalde bizi baş döndürücü beğendiler ondan sonraları kestirmece 15 sene Hüseyin Bağlar ile Hacivat ve Karagöz'ü canlandırdık." niteleyerek konuştu.

Bursa Valiliğinin kendilerine eş çıktığını ve resmi programlara götürdüğünü aktaran Akay, kestirmece 15 defa emlak dışına çıktıklarını, Çin, Dubai, Bahreyn, Almanya, Fransa ve Avusturya'da türlü şenlik ve fuarlarda Hacivat-Karagöz'ü canlandırarak Bursa'yı anabolizma ettiklerini dile getirdi.

"Kalp krizi denen iğbirar Karagözümü bizlerden ayırdı"

Çok sevilmiş olduğu altın dostu "Bursa'nın Karagözü'nü kestirmece 40 devir geçmiş toprağa verdiklerini anımsatan Akay, şu şekilde konuştu:

"Ölmeden nezdinde devir geçmiş Gemlik Zeytin Festivali'nde demonstrasyon yapmıştık. Çok elleme anılarımız olmuştu festivalde. Hiç beklemiyorduk. Ani ölümü bizleri hakkıyla üzüntüye saldı. Kalp krizi denen iğbirar maatteessüf Karagözümü de buldu ve onu bizlerden ayırdı. Üzgünüz lakin biz yaşamda olduğumuz sürece kadim arkadaşım Karagöz Hüseyin Bağlar'ı çocuklara, büyüklere söylemeye bitmeme edeceğiz. O bizim kalbimizde daim yaşayacak. Fani dünya.

Karagözüm yaşasaydı bu hayattaki eğlencelerin, ufaklıklara verilecek elleme mesajların devamını isterdi. Bundan baş döndürücü eminim. Üzülmekle bu arada Karagözümün bıraktığı yerden dünkü Karagözlerle, Hacivat ve Karagözü yaşatmaya, anabolizma etmeye bitmeme edeceğiz. Onu baş döndürücü özlüyorum. Hala öldüğüne inanamıyorum. Zaman devir 'Beni niçin aramadı?' niteleyerek kendime soruyorum. Sonra Karagözümün terk-i dünya eylediğini hatırlıyorum ve baş döndürücü üzülüyorum. Yerini tüplemek hakkıyla hazırlop değil. Ömrümün sonuna derece onun hatıraları benimle bu arada yaşayacak. Ona nezdinde namus borcu bildiğim gösterilerin bitmeme etmesi düşüncesince de elimden mevrut çabayı gider edeceğim."

Bağlar'ın duruşu, mimikleri, ahenk tonu ve karakteriyle Karagöz'ü baş döndürücü elleme anabolizma ettiğine dikkati çekici Akay, "Hüseyin Bağlar'ın en iri pozitif yanları tipinin, karakterinin ve yüzünün Karagöz'e baş döndürücü benzemesiydi. Saçlarının olmaması da uyanıklık çekiciydi. Karagöz'ü baş döndürücü elleme anlatım fail nezdinde beniz yapısı vardı. Allah yağmur eylesin." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler