USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Karagöz ve Hacivat'la tanıştığı müzede 'en canlı hayali' unvanıyla oyunlarını sahneliy

Bursa'da Karagöz sanatçılığı eden ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanını düzlük 21 yaşındaki Hasan Mert Karakaş, çocukken Karagöz ve Hacivat'la tanıştığı müzede oyunlarını sahneliyor.

Karagöz ve Hacivat'la tanıştığı müzede 'en canlı hayali' unvanıyla oyunlarını sahneliy
19-02-2022 16:20
Bursa

Aldığı eğitimlerin arkası sıra Karagöz sanatçısı olmaya adalet ele geçiren 21 yaşındaki Hasan Mert Karakaş, bire birlikte zamanda UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanını da elde etti. Kentteki Karagöz Müzesinde fariza özne Karakaş, haftanın 3 haset oyunlarını seyirciyle buluşturuyor.

Karakaş, AA muhabirine, röfle oyunlarıyla 9 yaşlarındayken geldiği Karagöz Müzesinde tanıştığını anlattı.

Sonrasında müzeye daim geldiğini ve ustalarla tanıştığını dile getiren Karakaş, "Buradaki ustalardan dersler almaya başladım. Daha sonraları Bursa Büyükşehir Belediyesinin açmış olduğu betim imal ve oynatım kurslarına katıldım. Bu kurslardan hayali adına çıkan biricik can benim ve bu sanatı bitmeme ettiriyorum." dedi.

Katıldığı kursların sona ermesinin arkası sıra yeniden Karagöz sanatçısı ustalarından öğüt almaya başladığını Karakaş, şöyleki konuştu:

"Oyun sermek ve düzen oynatmak, şimdi baş döndürücü profesyonelliğe intikal aşamasıydı benim için. Ustalarım Tayfun Özeren ve Osman Ezgi'den, Karagöz betim yapımı, oynatımı ve düzen yemeni derslerimizi aldım. Bunun haricinde müzisyenliğe yöneldim zira esasta bu zanaat nice dalı ortamında bulunduruyor. Bunun ortamında tiyatro, müzik, dramatik üzere dayanıklı baş döndürücü sanatı ortamında bulundurduğundan ötürü birlikte Karagözcü bire birlikte sürede müzisyendir, bire birlikte sürede yazardır, yönetmendir zira halis muhlis oyunda herhangi birlikte şeyi biricik can yapar. Karagöz sanatı haricinde müzikçilik ve yazarlık, yaptığım şeyler arasında."

"Sadece gençlere, ufaklıklara değil, yetişkinlere müteveccih de mesajlar veriyoruz"

Karakaş, Karagöz Müzesinde çalıştığını ve oyunlarını sergilediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Oyunların mevzuları esasta ağız ağıza hayal. Zaten bizim unvanımız 'hayali', Karagöz sanatçılarına hayali derler. 'Hayal eden' demektir. Oyun ağız ağıza hayal ürünüdür. Bir Karagöz sanatçısı yazdığı oyunu öncesi hayal eder, bunu birlikte metne döker. Daha ondan sonra perdeye uyarlar. Kurgusunu yapar, ışıklarını bulur, müziğini uyarlar ve oyunu çıkarır. Oyunumuzda nice ileti veriyoruz. Sadece gençlere, ufaklıklara değil, yetişkinlere müteveccih de mesajlar veriyoruz. Çocuklar burada iri birlikte öğüt almaktadır ve Karagöz oyununu izleyen çocuklar, hayatlarının birlikte noktasına gerçekli değindiğimiz düşüncesince hayatlarına şimdi dobra birlikte insanoğlu yahut öğüt almış birlikte biçimde bitmeme ediyorlar."

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanını 2021 senesinde aldığını anımsatan Karakaş, "Şu anda kendime 'hayali' diyebiliyorum. Daha öncesi gine meraklı bitmeme ediyordum ancak büyüklük çeşidinden maruz birlikte tescilim yoktu. Artık bu tescili de aldım ve yoluma şimdi profesyonel, hesabına koyarak bitmeme ediyorum." sanarak konuştu.

Türkiye'nin en gailesiz Karagöz sanatçısı bulunduğunu dile getiren Karakaş, "Benim yaşımda bu unvanı düzlük artist yok, doğrusu benim yaşımda Karagöz sanatçısı yok. Genelde 30 gözyaşı ve beden ustalarımız var. Karagöz ve Hacivat'ı baş döndürücü seviyorum. Bu baş döndürücü taraflı birlikte sanat. Beni esasta çekici tarafı buydu. Ben içeride birlikte temaşa oyunu sergilemiyorum. Hem temaşa oyunu sergiliyorum hem direktörlük hem muharrirlik hem müzikçilik yapıyorum. Tek nefis birlikte dev ekip mevcut esasta arkada. Bir de emektar tabirde 'koluna kelepçe taktın' derler. Ben bu bilekliği koluma taktığıma inanıyorum ve ego istesem de o beni bırakmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Şu an burada oyunluk kabul etmek benim düşüncesince baş döndürücü alım çalım ve itibar donör birlikte şey"

Oyununda kullandığı tamamı tasvirleri de kendisinin ürettiğine yer veren Karakaş, Karagöz Müzesinde düzen sergilemenin en iri hayali bulunduğunu belirterek, "Ustalarımı herhangi birlikte daim burada izledim, daim burada dersler aldım ve şu an burada oyunluk kabul etmek benim düşüncesince baş döndürücü alım çalım ve itibar donör birlikte şey. Bir ustanın eli uz olabilmesi düşüncesince şakirt yetiştirmesi lazım. Çırağının onu geçmesi geçişsiz ki eli uz olsun. Ben şu an baş döndürücü gencim. Çıraklar yetiştireceğim ve çıraklarım beni geçtikten sonraları ego o devir eli uz olacağım." laflarına arazi verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler