USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Karagöz ve Hacivat ile küçüklere değerler eğitimi verilecek

Bursa'da hazırlanmakta olan gölge oyunu senaryolarıyla perdeye çıkma Karagöz ile Hacivat ve grup arkadaşları, beşinci sınıf düzeyindeki küçüklere değerler eğitimi verecek.

Karagöz ve Hacivat ile küçüklere değerler eğitimi verilecek
31-12-2021 11:49
Bursa

Karagöz ve Kukla Oyunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARAKUM) çeşidinden hazırlanmakta olan plan kapsamında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde arazi düzlük Karagöz, bu el değerler eğitimi düşüncesince perdeye çıkacak.

Bu çerçevede pedagogun da arazi almış olduğu ortak senaryo kadrosu çeşidinden Karagöz'ün ve Hacivat'ın dilinden mizahla değerler eğitiminin anlatıldığı ortak cenah film film oyun hazırlanıyor.

Yakında perdeye taşınması planlanan ve Anadolu masalları ile La Fontaine'in fabllarından ilham alınarak kaleme tahsil edilen oyunların, sayısal ortamda da yayınlanması hedefleniyor.

"Ramazan kocaoğlan ile hudutlu kalmasın"

KARAKUM Müdürü ve Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dramatik Yazarlık Bölümü Ana Sanat Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Öztahtalı, AA muhabirine, tiyatronun eğitim gayesi haiz aşırı ehemmiyetli ortak misyona cemaat bulunduğunu söyledi.

Hazırladıkları projeyle ufaklıklara değerler eğitimini Karagöz ve kadro dostlarıyla gerelti önünden vermeyi planladıklarını tamlayan Öztahtalı, şu detayları paylaştı:

"Çocukların zihninde aşırı ağırbaşlı ortak arazi edineceğini düşündüğümüz plan kapsamında değerler eğitiminin ufaklıklara beşinci sınıf 1. sınıftan 4. sınıfa denli Karagöz, Hacivat ve gayrı tiplerle anlatılmasını istiyoruz. Karagöz, evlatların zihninde aşırı ağırbaşlı arazi ediniyor. Üstelik aşırı yüzü sıcak ortak tip. Karagöz ve Hacivat'ın çabucak müşterilerini eğlendirmek şartıyla ramazan kocaoğlan çerçevesine sınırlandırılmasını ortak tarafa koyup bebek eğitiminin aşırı ehemmiyetli ortak uzlaştırıcı kendisine kullanılmasını istek ediyoruz. Bunun düşüncesince de füru düşüncesince değerler eğitimini bundan sonra Karagöz ve kadro arkadaşları, perdeden verecek."

Öztahtalı, saygı, sevgi, müsamaha kabil insanı insanoğlu eden aşırı ehemmiyetli değerler bulunduğunu vurguladı.

Bunların sahn boyu zihinlerden tek çıkmaması icap ettiğini özetleyen Öztahtalı, şöyleki bitmeme etti:

"Bu değerlerin beşinci sınıf evlatlarının zihinlerine birer harf kendisine yerleştirilmesi, başta perdede Karagöz'ün, Hacivat'ın ve gayrı tiplerin kalıp birer cibilliyet olarak, türlü oyunlarla bu kavramları ufaklıklara anlatması aşırı önemli. Bu sebepten dolayı değerler eğitimiyle ilgilendiren ortak cenah film film oyun hazırlıyoruz. Bu oyunların ortak doldurulma kadrosu var. Ekibin ortamında ortak eğitimci da var. Dolayısıyla evlatların düzeylerine uygun, akılda kalabilecek, bu değerleri evlatların kodlarına yerleştirebilecek ortak senaryo kadrosu var. Bu senaryo ekibi, hoşgörüyü, saygıyı, sevgiyi ve gayrı kavramları evlatların anlayabileceği halde işin içerisine gülmece da katarak belletmeyi hedefliyor."

Dr. Öğr. Üyesi Öztahtalı, adalet, alçakgönüllülük, özgüven, çalışkanlık, dostluk, dobra ahlak, dürüstlük, iyilik, sabır, sevgi, sorumluluk, hürmet değerlerinin işleneceği oyunların projenin ortak ahir evresinde bambaşka dillere de çevrilebileceğini belirtti.

Sabırlı olmayı ortak ağacın yetiştirilmesi kurgusuyla aktaracaklar

Senaryo doldurulma ekibinde arazi düzlük düşsel ve betim imal ustası Nevzat Çiftçi ise dayanak karşı ortak oyun üstünde çalıştıklarını, amut yetiştirme senaryosuyla bu mevzuyu işlemeyi planladıklarını aktardı.

Her dünkü senaryoda oyuna ayrımlı karakterlerin engelleme olduğuna yer veren Çiftçi, "Olayın geçmiş olduğu yere ilişkin kendisine oradan ortak tipleme koyuyoruz. Bizde tanıdık ortak aşevi karakteri vardır. Bunun yanına kasap, gezmen vandöz kabil tiplemeler koyuyoruz." dedi.

Çocukların beğenisini başta Karagöz karakterinin çektiğini dile getiren Çiftçi, şöyleki konuştu:

"Çocukların Karagöz ile özdeşleşme vaziyeti var. Öğretmendir Hacivat, sokaktaki arkadaşındır Karagöz. Çocuk, Karagöz ile eşleştiğinden onu hâlâ aşırı bildirme etmeye, Karagöz'ün söylediklerini dikkate almaya, Karagöz'ün söyledikleriyle akıntı etmeye başlıyor. Bu da o çocuğun aşırı çetin öğreneceği, rahatlıkla çözemeyeceği ortak şeyi Karagöz ile çözmesi demek. Bu sebepten dolayı hâlâ aşırı hikayeyi Karagöz'ün hesabına yüklüyoruz. Bazen Karagöz'ün halleri, yetişkinlere negatif kabil gözükse de esasen füru çeşidinden aşırı saf görünüyor."

Gölge oyununda aşırı da metne ilişkin kalmadan, ufaklıklara yazdırım etmeden, çocuklarla oynayarak, oyunu geliştirmenin önemine yer veren Çiftçi, oyunun oynadıkça geliştiğini, izleyiciyle yazıldığını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler