USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Karabük'te bilgi kullanmakta olanları otonom kontrollü kalp masajı cihazı geliştirdi

Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Bölümü akademisyenleri Aydın Sinan Apaydın ve Cevat Akıncı'nın fizyoterapist ve mekatronik mühendisinin yardımı ile tasarladığı cihaz, kalp masajını başlatıp durdurabiliyor.

Karabük'te bilgi kullanmakta olanları otonom kontrollü kalp masajı cihazı geliştirdi
23-10-2021 16:28
Karabük

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Bölümü akademisyenleri, domestik kaynaklarla otonom kontrollü kalp masajı (CPR) cihazı tasarladı.

KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Aydın Sinan Apaydın, Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cevat Akıncı, fizyoterapist ve mekatronik mühendisinin yardımı ile henüz müsait ve henüz teknolojik müşterek CPR cihazı niyetlenmek neredeyse emek vermek başlattı.

19 ulusal, müşterek arsıulusal buluş belgesi ve yarayışlı manken başvurusu olup nice bölgede henüz ilkin rütbe meydan ekip, kalp masajını başlatıp durdurabilen cihaz geliştirdi. Test ve icazet süreci başlamış olan cihaz düşüncesince buluş belgesi başvurusu yapıldı.

"6 senedir medikal teknolojileri üstüne icraat yapıyoruz"

Aydın Sinan Apaydın, AA muhabirine, 2015 yılından buyana 2 bellek cerrahı, müşterek mekatronik mühendisi ve müşterek fizyoterapist yerine medikal teknolojileri üstüne emek vermek yaptıklarını söyledi.

Serebral palsili kollar düşüncesince 2016'da tasarladıkları cihazın TÜBİTAK'tan aldıkları destekle önceki prototipini çıkardıklarını özetleyen Apaydın, TEKNOPARK içerisinde çalışmalarına bitmeme ettiklerini belirtti.

Apaydın, türlü bölgelerde tasarladıkları cihazlar ve yürüttükleri çalışmalarla nice müsabakada ödüle bedel bulunduklarını kaydetti.

Son projelerinin otonom kontrollü kalp masajı cihazı bulunduğunu dile getiren Apaydın, şunları belirtti:

"Cihazı, Acil Tıp Uzmanları Derneği çeşidinden planlı Uluslararası Acil Tıp Kongresi'nde aceleci hekimlerine haberleşme fırsatı bulduk. Yerli ve ulusal teknolojiye ehil otonom kontrollü müşterek CPR cihazı. Dünya üstünde CPR'ı özlük başlatıp özlük durdurabilen müşterek uygulayım bilimi yok. Yerli ve ulusal yerine önceki kılıç tasarladık. Cihaz kendisi CPR'a değişmeyen verebilme ve sonlandırabilme kabiliyetine sahip. Ayrıca üstünde olan hudayinabit eksternal defibrilatörle (şok cihazı) hastayı defibrile (şok uygulanması) etmesi gerektiğine kendisi değişmeyen verebilmekte."

Cihazın parasız başı monitöründe EKG, gerilim kabil verilerin takibinin yapabildiğini tamlayan Apaydın, "Cihazımız rastgele hastaya en akla yatkın konumda uygulanabilmektedir. 4 dost yerine önceki günkü heyecanla domestik ve ulusal medikal teknolojiler üstüne çalışmaya bitmeme edeceğiz." dedi.

Cevat Akıncı da "işin mutfağı"ndan geldikleri düşüncesince öbür CPR cihazlarındaki eksikleri görüp henüz müsait ve henüz teknolojik müşterek cihaz niyetlenmek düşüncesiyle yola çıktıklarını söyleyerek, "Cihazımız etkin kalbe basmamakta. Kalp durması gerçekleştiğinde cihaz doğrudan kendini durduruyor. Ayrıca kalbin kendini keşik biçiminde titremesi vakasında cihaz özlük şokunu vererek esasen masaja başlayabilmektedir. Ayrıca nabızdan verileri müşterek yazılımla alarak, 'kalp çalışıyor' niteleyerek algılayıp cihaz kendini durdurabiliyor. Bu özellikleriyle olan cihazlardan ayrılıyor. En iri sevincimiz cihazı domestik ve ulusal yerine yapabilmemiz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler