USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kanserle mücadele ederken anne olabilmek için embriyolarını dondurdu

18 yaşlarında güzel nesiç kanserine yakalanan Rümeysa Sağır (21), otama periyodunun peşi sıra rahatsızlığı yendi. 2 sene sonraları rahatsızlığı nükseden Sağır, anne olabilme şansını arkalamak için embriyolarını otama sürecinde dondurdu. Hastalığını yenerek bebeğini k

Kanserle mücadele ederken anne olabilmek için embriyolarını dondurdu
03-01-2022 12:52

İstanbul’da canlı Rümeysa Sağır liseye gittiği senelerde tutarga nöbetlerine benzeri ataklar geçiriyordu ve kolunda mutabakat hissediyordu. Doktora gittiğinde bu durumun ruhsal olabildiği söyleniyordu. Bir yanda fazla derin birlikte emek vermek programıyla üniversiteye hazırlanmakta olan Rümeysa Sağır yaşamış olduğu afiyet problemini ikinci plana atıyordu. Çünkü önceliği hayalini kurduğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’na girebilmek, kabiliyet imtihanlarından başarıyla geçebilmekti. Sınava eyyam kaldığında kolundaki mutabakat arttı ve MR çektirdi. Çıkan ürün yaşamını ast yukarı etti. Vücudundaki ur hasebiyle aceleci cerrahi müdahale olması gerektiği söylendi ve patoloji sonucuyla güzel nesiç kanseri tanısı konuldu.

“DONDURDUĞUM EMBRİYO BENİ HAYATA BAĞLIYOR”

Kanser bulunduğunu öğrendiği andaki üzüntüsünün fazla şişman bulunduğunu kail Sağır, “Arkadaşlarım üniversiteye giderken ego hastanede kanserle mücadele ediyordum. Alacağım kimyasal otama ve şua yumurtalarıma dokunca vereceği için yumurtalarımı dondurmam önerildi. Eşim Kaan o senelerde sevgilimdi ve yumurtalarımı dondurmam için beni kandırma etti ancak tam olgunlukta testis bulunamadığı için bu işlemi yaptıramadım. Hızlıca tedavime başladım, kimyasal otama aldım. Artık hastalığım kesin vaziyete gelmişti. Kontrollerimi boşlama etmiyordum. Beni tek vaziyette bekâr bırakmayan, en şişman destekçim Kaan ile 3 Nisan 2021’de evlendik. Her bahtiyar eş kabil bizim de döl hayalimiz vardı ve yumurtalarımın vaziyetini bellemek için imtihan yaptırdım. Aldığım kemoterapilerle rezervim fazla çabuk düşmüştü ve etibba katıksız yolla döl sahibi olabilmemin fazla kuvvet olacağını söyledi. Bebek hayalleri kurarken ürün gittiğim kontrolde hastalığımın gine nüksettiğini öğrendim. Hiç zaman kaybetmeden embriyolarımızı dondurmak istedik ve Prof. Dr. Ebru Öztürk’e ulaştık. Elde edilen 1 embriyomuz şu anda dondurulmuş yerine bekliyor. Ameliyat sürecimin peşi sıra inşallah ebeveyn olacağımız eyyam gelecek. Hastalığımı geçmiş öğrendiğimde kendimi ölüme vazgeçme etmiştim lakin demincek dondurduğumuz 1 embriyo beni yaşama bağlıyor. Sanki beni muntazır birlikte bebeğim varmış kabil hissediyorum” dedi.

TEDAVİ SONRASI DONDURULAN EMBRİYO İLE GEBELİK SAĞLANABİLİR

Kanser tedavisindeki gelişmelerin güre hastalarda tenasül sağlığını gündeme getirdiğini ve ürün senelerde meydana getirilen incelemelerin beniz tuhaf bulunduğunu kail Bahçeci Tüp Bebek doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Ebru Öztürk, “Kanser tanısı konulmuş olan hastalarda tenasül sağlığını destek olmak üzere bekar hastalara testis yada over dokusunun dondurulması, evli hastalara ise embriyo dondurulması uygulanabilir. Kanser tedavisi yapılmasından sonraları boş testis yada embriyolarla hamilelik sağlanabilir. Rümeysa’nın da henüz ilkin geçerli kemoterapisi hasebiyle mebiz rezervi fazla azalmıştı. Buna karşın kılıç birebir otama ile 3 testis topladık ve dondurulma kalitesinde birlikte embriyo yakaladık. Hastamızın yaşlarının ıvır zıvır olması bu embriyo ile akla yatkın birlikte hamilelik şansı sağlayacaktır. Şimdi temennimiz birlikte an ilkin Rümeysa’nın sağlığına kavuşması” niteleyerek konuştu.

EMBRİYOLARIN ETKİN DONDURULMASI VE ÇÖZÜLMESİ ÇOK ÖNEMLİ

Embriyolar laboratuvarda vitrifikasyon ismi sunulan formül sima hususi sıvılar ve yollar kullanılarak dakikada 10 bin santigratlık birlikte ısı düşüşü sağlanarak dondurulur ve kullanma dönemine genişliğinde da -196 derecede korunum edilir diyen Prof. Dr. Ebru Öztürk, “Bu genişliğinde az birlikte sıcaklıkta maddeyi gerçekleştiren moleküller az henüz durağan bir vaziyete geliyor. Gebelik sağlanma tarihi ulaştığında de birebir macun ve protokoller kullanılarak embriyoları çözüyoruz şu demek oluyor ki yaşama kaldıkları yerden bitmeme ika süreçlerini başlatıyoruz. Dikkat edilmesi müstelzim konulardan biri dondurma ve bozma işlemlerinde faziletli muvaffakiyet sağlanması için işlemlerin ürün basamak itinalı biçimde ve ilmî bilgiler eşliğinde yapılması gerektiği. Aksi biçimde iş esnasında embriyo üstünde yaratılabilecek baş döndürücü ruhsal gerilim ortamı birtakımı hücrelerin yahut ayrıca embriyonun tamamının canlılığının yitirilmesi ile sonuçlanabilir” açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler