USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kadın muhtar 'Muhtarınız cebinizde' sloganıyla işleri taşınabilir uygulamaya taşıdı

Kadıköy'e ilişkin Sahrayıcedit Mahallesi'nin çift efdal lisans diplomalı muhtarı Seval Özkan'ın hizmete soktuğu web tabanlı taşınabilir infaz yardımıyla mahalle sakinleri, gelişigüzel ayrışık muhtarlık işlerini devir içi hallediyor.

Kadın muhtar 'Muhtarınız cebinizde' sloganıyla işleri taşınabilir uygulamaya taşıdı
08-12-2021 12:39
İstanbul

Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden 1988'de izinli bulunan Özkan, bire ortak üniversitenin Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünde Uluslararası Bankacılık branşında ve ABD'nin New York kentindeki Dawling College'da İşletme Bilgi Sistemleri Yöneticiliği (MBA-MIS) dalında efdal lisans yaptı.

Uzun seneler bankacılık sektöründe çalıştıktan sonraları 2011'de, 27 salname mahalle muhtarının ölüm etmesi ilişkin muhtarlığa sözlü bulunan Özkan, 24 ferdin yarıştığı seçimlerde namına en DOĞRU rakibine 3 kıvrım ayırt atarak 44 yaşlarında Sahrayıcedit Mahallesi'nin önceki eş muhtarı oldu.

Türkiye'de 2012'de önceki yol mahalle meclislerini kuran, bu meclislerin işleyişi ve çalışmalarıyla ait kimi üniversitelerde öğrencilere sunumlar özne Özkan, 2019'daki seçme vaadi bulunan ve vatandaşların muhtarlığa gelmeden işlerini yapabilmesini öngören "Muhtarınız cebinizde" sloganlı web tabanlı taşınabilir uygulamayı mahallesinde yaşayanların hizmetine sundu.

"Türkiye'nin çift master sahibi önceki muhtarıyım"

Sahrayıcedit Mahalle Muhtarlığında 10. yılını dolduran 54 yaşındaki Seval Özkan, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, lisans eğitiminin peşi sıra muhtelif bankaların hazne ve bilim prosedür departmanında fevk dozaj idarecilik yaptığını söyledi.

Üniversite yıllarından bu yana derneklerde fahri şekilde çalıştığını dile getiren Özkan, 2011'de mahalle muhtarının vefatı zımnında ne adayın destekleneceğini araştırdıklarında, derneklerle etkin ortak sözlü bulamadıklarını anlattı.

Özkan, bunun ilişkin ortak topluluk başkanının namına "Sen bu derece ilgileniyorsun, mahallede icraat yapıyorsun, illet sözlü olmuyorsun?" söylediğini dile getirerek, dü ay süresince seçime girerek mahallelinin desteği ile muhtar bulunduğunu anlatım etti.

Muhtarlığın gerçekte tek aklında olmadığını kaydeden Özkan, seçildikten sonraları eş muhtarların sayısının artmasının ne derece ehemmiyetli bulunduğunu gördüğünü söyledi.

Seval Özkan, 2004'te ABD'den döndükten sonraları muhtar seçilene derece 7 sene bankacılık ve medikal sektöründe çalıştığını belirterek, "Türkiye'nin çift master sahibi önceki muhtarı oldum. Masterın bir tanesi Türkiye'de, başkası ABD'de. Aslında bu ilkler bitmeme etti." dedi.

Seçime baş döndürücü şişman vaatlerle girdiğini, sokaklarda dolaşırken "Gelin beraberce yönetelim", "Sokak temsilcileri seçeceğiz", "Mahalle meclisi oluşturacağız" üzere anonslar yaptıklarını özetleyen Özkan, şahısların bu vaatleri önceki başlangıçta görüntü şekilde gördüğünü belirtti.

Özkan, "Bir görüntü kurmuştuk, onun takiben gittik ve gerçekleştirdik. Bundan baş döndürücü şişman alım çalım duyuyorum. Sahrayıcedit sakinleri hayalimin takiben geldi ve bana dayanak noktası oldu." niteleyerek konuştu.

Seçildiği önceki sene mahalleli ile 6 güruh yaptıklarını, halis muhlis temsilcileri seçtiklerini aktaran Özkan, mahalle meclisinin açılışını da şehremaneti divan salonunda yaptıklarını anlatım etti.

Başarılı planlar mahalle haricinde da ahenk getirdi

Muhtar Özkan, mahallede olmadığı düşüncesince muhtarlıkta katalog oluşturduklarını, vatandaşların canlı biçimde katılımıyla buranın büyüyerek genişlediğini belirterek, işaret değiştirmek projesiyle kıraat günleri yaptıklarını, gerekseme dahası kitapları dağıttıklarını söyledi.

Seçimi kazanmasının peşi sıra başlatmış bulunduğu ikinci el elbise projesinden bahseden Özkan, "Kardeş Muhtarlık Projesi'yle ikinci el giyim kuşam içerisinden düzgün, kullanılabilir olanları sınıflama yazar gerekseme sahibi ailelere, mekân muhtarlıklara ve il dışına gönderdik." biçiminde konuştu.

Özkan, ortak mahalle sakininin çocuğunun oyuncağını muhtarlığa getirdiğini belirterek, "Bize getirilenler arasından ortak oyuncak bebeği ortak mahalle sakinimizin çocuğuna armağan ettim. 'Anne bu çocuk benim mi? Benim mi oldu?' niteleyerek sordu. O anki atmosferi anlatamam. Bunlar sağlık veriyor." ifadelerini kullandı.

Kullanılmayan tahminî 40 bisikleti onarım ettirerek gerekseme sahibi ailelere dağıttıklarını dile getiren Özkan, mahalle meclisinden sonraları komisyonlar kurduklarını ve mahalle halkıyla bahis konusu projeleri yürütmeye başladıklarını anlattı.

Özkan, icra ettikleri güzel planların dikkati çekmesi ilişkin üniversitelerin domestik hile bölümlerinden "Mahallenizde yapmış olduğunuz örnekleri bizimle de paylaşır mısınız?" biçiminde arzu geldiğini kaydederek, derslerde öğrencilerle ortak araya geldiklerini ve deneyimlerini paylaştıklarını, kimi büyüklenme ve derneklere de bu tecrübelerini anlattıklarını söyledi.

"Mahalleli kâffesi işlemlerini taşınabilir infaz üstünden muhtarlığa uğramadan halledebiliyor"

Seval Özkan, İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkanvekilliği vazifesini de yürüttüğünü belirterek, federasyon çalışmalarında muhtarlar ve STK'lerle icra ettikleri toplantılarda projelerinden bahsettiğini aktardı.

Sonraki seçimlerde kimi muhtar adaylarının da mahalle meclisi ihdas vaadini sık sık söyleyiş etmeye başladığını dile getiren Özkan, bunu Sahrayıcedit sakinleri, azalar ve mahalle divan üyeleriyle başardıklarını bildirdi.

Son domestik seçimlerde "Muhtarınız Her An Yanınızda" ve "Muhtarınız Cebinizde" sloganıyla yola bitmeme ettiklerini aktaran Özkan, hizmete sundukları taşınabilir infaz karşı şunları söyledi:

"Türkiye'de ortak önceki olan, Sahrayıcedit Mahalle Muhtarlığına hususi taşınabilir infaz kurduk. Uygulamanın adı, Seval Özkan. Bunu değme mahalle sakinimiz kurnaz telefonuna indirerek, halis muhlis muhtarlık işlemlerini, iletişimini buradan sağlayabiliyor. Uygulamada tebligatlar kısmında etiket numarasını yazarak özlük hesabına bildirim gelip gelmediğini muhtarlığa uğramadan görebiliyor. Bu, bizim mahalleye hususi yapılmış oldu ve tek. Web tabanlı ortak infaz bulunduğu düşüncesince kıyamet veya ulaşılamayan hallerde buradan enformasyon de kurulabiliyor. 2019'dan bu yana taşınabilir uygulamayı kullanıyoruz. Vatandaşların talepleri doğrultusunda şimdi da yükseltmek istiyoruz."

Özkan, mahallede "Anadolu lisesi istiyoruz" kampanyası başlatılması ilişkin ortak ortaokulun Anadolu lisesine dönüştürülmesinde muhtarlığın etkisinden bahsederek, öğrencilere burs ve akçe ihtiyacının sağlanması benzeri "Kardeş Aile Projesi"nin doğduğunu anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler