USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Kadavra üzerinden yeterli eğitim veremiyoruz'

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tekdemir, kadavra bağışı yeterli bulunmadığı düşüncesince yeteri derece öğrenciye kadavra üzerinden eğitim veremediklerini söyledi. Tekdemir, kadavraları iklim dışından iletmek durumun

'Kadavra üzerinden yeterli eğitim veremiyoruz'
25-12-2021 12:07
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tekdemir, kadavra bağışı yeterli bulunmadığı düşüncesince yeteri derece öğrenciye kadavra üzerinden eğitim veremediklerini söyledi. Tekdemir, kadavraları dünya dışından sağlamak durumunda kaldıklarını ve bunun hazırlop ortak defa olmadığını belirterek, "Bizim düşüncesince en uygulanan defa kadavra teminini kişi iç dünyamızdan, doğrusu halkımızdan hediye yerine almamız" dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tekdemir, tababet fakültelerinde açımlama eğitiminin baş döndürücü ehemmiyetli olduğunu, bunun da kadavralar üzerinde yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Tekdemir, yeterli kadavra bağışı olmadığını belirterek, "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu mevzuda fetvalarına karşın genel anlamda vatandaşımızın bu konudaki hevesleri baş döndürücü yunak olmuyor. Bağışları istediğimiz üzere alamıyoruz. Aktif ortak devir olmuyor. Zaman içre ilkin bu mevzular anlatıldıkça, duyarlılığın da artmasıyla devre çağ kadavra bağışını kişi içimizden baş döndürücü azıcık da olsa halledebiliyoruz. Ancak bir çok çok devir ihtiyacımız bunun baş döndürücü ötesinde bulunduğu düşüncesince kadavramız yeterli olmuyor. Böyle olunca yeteri derece öğrenciye kadavra üzerinden eğitim veremiyoruz. Bunu bir çok çok devir dünya dışından sağlamak durumunda kalıyoruz. O da bizim baş döndürücü hazırlop becerebildiğimiz ortak defa değil; zira hem işin ortak finansman boyutu mevcut hem taşımalık boyutu var, zımnında bunları buyurmakyürümek az buçuk devir istiyor. Bizim düşüncesince en uygulanan defa kadavra teminini kişi iç dünyamızdan, doğrusu halkınızdan kadavra bağışı yerine almamız" niteleyerek konuştu.

'ÖNCEKİ YILLARDAN KADAVRALARI KULLANIYORUZ'

Prof. Dr. Tekdemir, açımlama eğitiminin baş döndürücü lüzumlu bulunduğunu vurgulayarak, "Ancak tığ dilek ettiğimiz kalitede kadavralarla eğitim yapamıyoruz. Önümüzdeki devre kadavra teminindeki zorlukları cezaevi önüne alarak henüz baş döndürücü korunum ettiğimiz kadavraları arz etmek istiyoruz. Kadavraların körpe ve şimdiki olması henüz sansasyonel olabilecek. Kadavra eğitimini veriyoruz; lakin henüz evvelsi zamanlarda tercih ettiğimiz kadavralardan pınar yerine kullanıyoruz. Amacımız henüz körpe ve henüz baş döndürücü kadavrayı öğrencilerimizin önüne serebilmek ve koyabilmek. Sadece tababet fakültesi talebesi değil, yetkilendirilmiş olduktan sonraları da baş döndürücü ehemmiyetli ortak etap bu. Uzmanlık ve eksperlik sonrası eğitimlerde de acemi değişen teknolojinin uyarlanması ve kullanılması baş döndürücü önemli. Bence tıbba yardımı açısından lisans tahsilden henüz baş döndürücü destur sonrası eğitimlerde kadavraya baş döndürücü henüz ortak tomar gerekseme duyuyoruz" ifadesini kullandı.

'KADAVRA İLE ORGAN BAĞIŞI KARIŞTIRILIYOR'

Prof. Dr. İbrahim Tekdemir, kadavra bağışıyla aza bağışının karıştırıldığını tabir ederek, "Organ bağışında hastamızın güre olması ve ortak akıl ölümünün gerçekleşmesi gerekiyor. Bu organın kullanılması fakat bu devir mümkün. Kadavra bağışı hakeza ortak özellik değil. Kadavra bağışı ne koşullarda olursa olsun, ortak ahiret yolculuğu şeklinde ölümünden ne derece devir geçerse geçsin bunun ortak gövde yerine ilmî incelemelerde kullanılması. İkisi ortada ehemmiyetli ortak ayırt var. Dolayısıyla halkımıza bunu anlatmamız gerekiyor. Kadavra bağışını değme devir yapabilirsiniz. Kadavra bağışı gerçekleştirmek gerçekte ortak bünyenin öldükten sonraları da bilime ayrıca ülkemize misyon etmesi anlamına geliyor" dedi.

'HERHANGİ BİR TIP FAKÜLTESİNE GİDEBİLİRLER'

Kadavra bağışı gerçekleştirmek isteyenlerin rastgele ortak tababet fakültesine başvurma etmeleri icap ettiğini tamlayan Prof. Dr. Tekdemir, "Bulundukları ilde rastgele ortak tababet fakültesine başvurma edebilirler. Bizim açımlama derneğinizin web sayfasından müracaatlarını yapabilirler. Bizlere başvurma etmeleri şeklinde telefonla güçlü tığ onların bağışlarını alabiliriz. Bizzat kendilerine tedricen izahat yapabiliriz. Tereddütleri mevcut ise ortadan kaldırabiliriz" niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler