USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Jandarmadan tır şoförlüğüne kadınlar rastgele bölgede başarıyla çalışıyor

Jandarma gidiş geliş tim komutanından itfaiye aracı aracı çalışanına, tayyare ihtimam teknisyeninden tır şoförlüğüne nice bölgede etkin kadınlar, mesleklerini başarıyla yapıyor.

Jandarmadan tır şoförlüğüne kadınlar rastgele bölgede başarıyla çalışıyor
08-03-2022 11:50
İstanbul

Çoğunlukla adamların arazi almış bulunduğu sektörlerde cansiparane fariza önleyen kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel, AA muhabirine konuştu.

Tır şoförü Leyla Ağaçkoparan, babasının 35 senedir cansiparane bitmeme ettirdiği mesleğini yapıyor.

Defalarca ayrımcılığa verilen kalmasına karşın işini istekle yaptığını dile getiren Ağaçkoparan, babasını kalıp aldığını söyledi.

Ağaçkoparan, çevresinin kendisindeki sürücülük emarelerini bebeklikte gördüğünü anlatım ederek, "Büyüdüm ve bu mesleği seçtim. Mesleğe başladığımda dünya haricinde örnekler vardı fakat Türkiye’de on paralık kadın tır şoförü yoktu. Gözümü kararttım ve yola çıktım. 'Kadın bölümü bu işten ne anlar, otur evinde dantelini ör' demelerine rağmen, 'Hayır, geri iş de bu işin parçası’ niteleyerek bu işi istekle hazırlamaya başladım." dedi.

"Küçükken tayyareci iktisap etmek istiyordum"

Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş'de etkin Büşra Aleyna Onar, tayyare bakım teknisyeni namına mekanik biriminde fariza yapıyor.

Üç senedir mesleğini istekle yaptığını özetleyen Onar, "Birçok bebek kabilinden ego de küçükken tayyareci iktisap etmek istiyordum. Çocukluktan bu yana uçaklara ilgim vardı. Büyüyünce havacılıkla ait tetkikat yaptım. Üniversiteyi de tayyare cazibe ve elektronik bölümünde okudum. Çoğunluğu eş bulunan müşterek sektörde, hemcinslerimle beraberce bu işi bayanların da yapabildiğini gösteriyoruz." sanarak konuştu.

Onar, teknisyenlik denildiği devir eş işi namına algılandığına dikkati çekerek, "Çevreme bahsedince, 'Koca uçağın bakımını siz mi yapıyorsunuz?' deyip şaşıranlar oluyor. Hassas müşterek iş yapıyoruz. Bir kadın isterse rastgele işi yapabilir." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık müşterek senedir İstanbul İtfaiyesi’nde etkin Tuğba Kaya ise çevresinden kalın sık, "Kadın yangıncı iktisap etmek emekli olmuyor mu?" sorularıyla karşılaştığını fakat eşey ayrımcılığı olmaksızın mesleğini istekle yaptığını anlatım etti.

Annesinin kendisinden insanlığa yararlı olmasını sağlayacak müşterek meslek seçmesini istediğini aktaran Kaya, şöyleki bitmeme etti:

"İyi ki yangıncı olmuşum diyorum. Önceden itfaiyeciliği gördüğüm kadarıyla elden 'Yangına gidiyorlar, söndürüp geliyorlar' sanarak biliyordum. Halbuki şimdi detaylıymış. Yangına gidiyoruz, kullanmakta olanları kurtarıyoruz, hayvanları kurtarıyoruz. Sadece servet kazanacağımız müşterek meslek düşüncesince değil, etraflı adamlık düşüncesince çalışıyoruz. Kadın işi, eş işi sanarak müşterek bilinçlilik bundan sonradan yok. Herkes hayalindeki mesleği yapabilir."

"Kasap dükkanında beni önceki görenler şaşırıyorlar"

Yaklaşık 20 senedir zalimlik önleyen Sevda Eraslan da haftanın 7 haset fiilen hasılatıyla 3 çocuğunu okutuyor.

Eraslan, senelerdir bu aha beğeniyle çalıştığını dile getirerek, "Kasap dükkanında beni önceki görenler şaşırıyorlar. Ama alışınca da hitit bizlerden almaya geliyorlar. Mesleğin ciddi yönleri de mevcut fakat leziz müşterek iş. Ben işimi severek, beğeniyle yapıyorum." dedi.

Üstçavuş Emine Durcan ise Eyüpsultan İlçe Jandarma Komutanlığı'nda 2. Jandarma Trafik Tim Komutanı namına iş veriyor.

Jandarma teşkilatında 9 senedir etkin Durcan, duygularını şöyleki dile getirdi:

"Türkiye’nin en ücra köşelerinde jandarma kadın müdavim namına fariza yaptım. Çocukluk hayalim bulunan mesleğimi yaptığım düşüncesince kendimle alım çalım duyuyorum. Jandarma mesleğini ödeme ederken halkla iç içe fariza yapıyor olmanın verdiği tinsel gönül tokluğu duygusunu yaşıyorum. Kadınların rastgele bölgede değerli bulunduğu kabilinden güçlü şerait haiz itimat ve güvenlik dalında da değerli olabileceğini gösterdiğime inanıyorum."

Şile’nin Karamandere köyünde canlı Sevim Katırcı, 42 senedir odunculukla uğraşıyor.

Ağaçları budayıp doğranan parçalardan çıkan odunları değerlendirdiklerini anlatım fail Katırcı, Ağva’da doğduğunu, küçükken babasıyla ormanda korluk kömürü yaptıklarını anlattı.

Katırcı, 14 yaşlarında bu mesleğe başladığını belirterek, "Evlendikten sonradan da eşimle beraberce Şile’deki ormanlara gidip ağaçları budamaya başladık. Odun parçalarını traktörlerle getiriyoruz, şimdi sonradan makinelerle terbiyeli enikonu kıyıyoruz. Orman kötü yalçın bulunduğu düşüncesince iletmek emekli oluyor. Odunları traktöre yükleyip indiriyorum. Tüm zorluklarına karşın mesleğimi istekle yapıyorum. Kadınlar rastgele mesleğin altından ferah ferah kalkabilir." sanarak konuştu.

"Bir kadın isterse rastgele şeyi başarır"

Medine Sever de 10 senedir Fatih ilçesindeki pabuç atölyesinde çalışıyor.

Bir bebek anası bulunduğunu dile getiren Sever, "Suni deriden ayrışık pabuç modelleri üretiyoruz. Aslında eş işi kabilinden gözüküyor, emekli tarafları da var. Ancak müşterek kadın isterse rastgele şeyi başarır." dedi.

Şile’de Avcıkoru Mahallesi’nin 18 salname muhtarı tan Karakeskin ise babasının ve kardeşinin de bire müşterek mesleği yaptığını kaydetti.

Karakeskin, akrabalarından değişik insanların de kocabaşı bulunduğunu vurgulayarak, "Emekli olduktan sonradan bu mesleği yapmama bağlı müşterek ümit oluştu. 2004 yılından bu yana muhtarlığı istekle yapıyorum." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler