USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İzmir'de elektrikli vesait düşüncesince 'hızlı şarj olanağı sağlayıcı batarya sistemi' gelişti

İzmir'de elektrikli vesait düşüncesince 'hızlı şarj olanağı sağlayıcı batarya sistemi' gelişti
13-12-2021 13:44
İzmir

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde (İYTE) elektrikli vasıtaların aceleci şarj sırasında bataryalarının ısınması ve ömürlerinin kısalması sorununu halletmek neredeyse yola çıkan bilgi insanları, ısıyı dengeleyen ve emniyetli halde aceleci şarj ihtimalî batarya sisteminin prototipini üretti.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Çetkin öncülüğündeki grup sabık yıl, TÜBİTAK'ın desteği ile Teknopark İzmir içerisinde "VBS Enerji" firmasını kurdu.

Yeni döl elektrikli vasıtalar düşüncesince lazım termik dümen sistemleri içeren batarya paketleri hesabına AR-GE faaliyetleri yürütmeye başlamış bulunan bilgi insanları, bu kapsamda elektrikli vasıtalar düşüncesince batarya sistemi geliştirdi.

Patent başvurusu meydana getirilen batarya sistemi, rastgele koşulda aceleci şarja imkân sağlayarak muştu kaygısını ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Çetkin ve kadrosunun geliştirdiği ürün, İstanbul Teknik Üniversitesinin düzenlemiş olduğu "İTÜ Çekirdek Big Bang Start Up Challange 2021" yarışmasında rütbe kazandı.

Doç. Dr. Erdal Çetkin, AA muhabirine, grup kendisine faziletli şarj süreleri, bataryaların kullanılabilir kapasitelerinin giderek azalması ve düzlem koşullarına uyarınca sürüş mesafelerinin ayrımlılık göstermesi problemlerini çözmeye odaklandıklarını söyledi.

Hızlı şarj yerinde batarya hücrelerinin baş döndürücü derecede ısınmasının engellemesi düşüncesince araç üstündeki soğutma sisteminin düzentileme enerjisini artı icraat hesabına şarj istasyonlarından soğutmanın sağlanmasına müteveccih tasarımsal yenilikler getirdiklerini dile getiren Çetkin, sonunda erke tüketiminin azaltılmasını sağladıklarını bildirdi.

"Araç 6-7 vakit hesabına 30 dakikada şarj edilebilecek"

Elektrikli vasıtaların gün günden müstehase yakıtlı vasıtaların önüne geçtiğine dikkati çekici ve tasarladıkları batarya paketinin önemine ayraç fail Erdal Çetkin, şunları kaydetti:

"Elektrikli vasıtaların en şişman sorunlarından birlikte tanesi termik yönetimle ilgilendiren sorunlar, batarya yangınları ve ya batarya ömürlerinin ve sürüş mesafelerinin çelimsiz olması. Güncel halde araç bataryaları şarj olurken ısınır, bataryanın dayanabileceği azami sıcaklığın aşılması yerinde aceleci şarj kabil olmamaktadır. Bataryaların sıcaklığının çoğalması hem batarya ömrünü kısaltır hem de yanma ve patlama vakalarına kez açabilir. Bizim geliştirdiğimiz termik dümen sistemiyle şarj sırasında elde edilmiş ısı hepsi bataryaya denk halde dağıtılıyor ve sıcaklığın çoğalması engelleniyor. Böylece araçlara hem aceleci şarj ayrıcalığı kazandırmakta hem de araç tasarruf sırasında bataryanın faziletli sıcaklığa geçmesi engellenerek en ehemmiyetli maliyet kalemlerinden bulunan bataryaların ömrü uzatılmaktadır."

Ürünün, elektrikli vasıtaların sürüş mesafesini arttırdığını ve asayiş açısından riskleri ortadan kaldırdığını aktaran Çetkin, şu halde bitmeme etti:

"Önümüzdeki süreçte de bunu muhtelif segmentlerdeki elektrikli araçlarda tecrübe ederek aceleci şarja akla yatkın elektrikli araç bataryaları üretmeyi planlıyoruz. Yani elektrikli otomobilin 6-7 vakit hesabına 30 dakikada şarj edilmesine imkân sağlayacak ve bire birlikte sürede da batarya ömrünün kabil oldukça etraflıca bulunmasına müteveccih birlikte düzentileme gerçekleştirdik."

Çetkin, buluş belgesi döneminin arkası sıra disiplin üretime geçmeyi hedeflediklerini ve ticarileşme dair iş donanmasına belirgin olduklarını vurgulayarak laflarını şu halde tamamladı:

"Geliştirdiğimiz uygulayım bilimi esasta sektördeki nice şirkete uyarınca de muhtelif yenilikler içeriyor. Birçok şirket aceleci şarj yerinde termik yönetimi yeteri derece güzel yapamadıklarından çevre batarya ömürlerinde birlikte kısalma oluyor. Dünyada aşina en şişman elektrikli araç firmaları da anlaşılan müddet aceleci şarjdan sonraları esasta yazılım kendisine size aceleci şarj imkanı sağlamıyor. Çünkü batarya ömründen yemeye başlıyor. Bizim geliştirdiğimiz teknoloji, batarya kısmında hem elektrikli vasıtaların tasarruf ömrünü arttıracak hem de rastgele koşulda aceleci şarj yapabilmeye imkân sağlayarak, muştu kaygısını ortadan kaldıracak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler