USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İzmir depreminin kahramanları AFAD kadrosu yaşadıkları o anları unutamıyor

İzmir'de 30 Ekim'de meydana mevrut 6,6 büyüklüğündeki depremde çökme altından 107 kişiyi esen yerine çıkaran AFAD ekipleri, depremin yıl dönümünde yaşadıkları o günleri anlattı.

İzmir depreminin kahramanları AFAD kadrosu yaşadıkları o anları unutamıyor
27-10-2021 12:19
İzmir

Seferihisar açıklarında meydana mevrut hareket ilkin Bayraklı ilçesinde kimi binaların yıkılmasına bozukluk oldu. Sarsıntının peşi esna hızlıca yıkılan binaların bulunmuş olduğu alana vasıl AFAD İzmir ekipleri, başka kurtarma ekipleri kabilinden cansiparane çalıştı.

AFAD görevlileri, nice ilden kente tahkim gayeli mevrut arama kurtarma ekipleriyle çöküntü altından 107 yurttaşı katışıksız yerine çıkardı.

AFAD İl Müdürü Kartal Muhcı, AA muhabirine, İzmir AFAD arama kurtarma ekiplerinin Türkiye'nin sert aşırı ilinde meydana mevrut afetlere katıldığını ve ehemmiyetli işlere imza attığını belirtti.

Gelişmiş teknolojik aletlerle donatıldıklarını ve derneşik yerine eğitimler yaparak 24 bugün göreve müheyya beklediklerini vurgulayan Muhcı, arama kurtarma faaliyetlerinin birlikte vatandaşlara, amme büyüklenme ve yapılış çalışanlarına ve okullarda afetlere mücehhez olabilmeleri düşüncesince "Afet Farkındalık" eğitimleri vererek tatbikatlar yaptıklarını söyledi.

30 Ekim depreminde önceki andan itibaren çöküntü altında vatandaşları enerjik yerine çıkarmaya başladıklarını özetleyen Muhcı, AFAD ekiplerinin depremde çöküntü altında artan 107 yurttaşı katışıksız yerine kurtardığını anımsattı.

Muhcı, sahadaki dostlarını "kahraman" yerine gördüğünü dile getirerek şöyleki konuştu:

"Bizler çöküntü altından çıkardığımız gelişigüzel canlıda hakkıyla aşırı iri mutluluklar duyduk. Enkazdan çabucak kullanmakta olanları değil yerel hayvanları da çıkardık. İlk andan itibaren AFAD ekiplerimiz canla başla, insanoğlu üstü birlikte gayretle, eksiksiz varlıklarını ortaya koyarak biricik elan biricik elan enerjik sürüm talebiyle on paralık muttasıl çalıştılar. Arkadaşlarımız o güneş dinlenmeden çöküntü başlangıcında saatlerce kaldı. Dinlenmeye göndermekte bile külfet çektik. Bize 'Biraz elan kalayım, ihtimal çöküntü altından birlikte eş elan çıkarabiliriz' niteleyerek idman istediler. İyi ki arkadaşlarımız varlar. Bu kabilinden afetlerde sakıncasız olun yaşama oluşturulan bap onların elleri."

"Ayda'yı sedyeye koyarken dizlerim titredi"

İzmir'de 91 bugün sonraları kurtarılan Ayda Gezgin'e uzanan "ilk eller"den bir tanesi olmanın mutluluğunu neşeli Arama Kurtarma Birim Amiri Atıl Hepçorman, takım yerine Rızabey Apartmanı'nda fariza aldıklarını anlatım etti.

İzmir depremini aşırı güçlü birlikte proses yerine değerlendiren Hepçorman, "48 bugün on paralık uyumadan çalıştım. 91'inci saatte Ayda'nın sesini önceki duyduğumda 'Buradayım' demesi ve onu oradan arkadaşlarımla, ekiplerimizle bu arada çıkarıp kucaklayıp sedyeye koyduğumda o dizlerimdeki titremeyi banko unutamıyorum. Onun o gülen yüzü, cana yakın tavırları eksiksiz kadrosu romanesk anlara boğdu." niteleyerek konuştu.

Arama kurtarma teknisyeni Doğan Begit ise depremde zat ailelerinin de etkilendiğini fakat onlardan dobra salık alınca çöküntü sahasına koştuklarını söyledi.

Enkazın içerisine girdiklerinde gelişigüzel şeyi unuttuklarını tamlayan Begit, "O saatten sonraları 3, 4, 5 bugün geçiyor ne susadığınızı anlıyorsunuz ne de acıktığınızı. Özellikle önemsiz birlikte bebek sesi geliyorsa doğrudan zat çocuğunuz geliyor aklınıza ve duysal olmaktadır ortam. Ama profesyonelliğin gereği yapmamız gerekenin en iyisini hazırlamaya çalışıyoruz. Yani ego düşünüyorum ki enkazın içinden çıkıp birlikte gerekseme gidermeye, aşındırmak yemeye gitsem ama döndüğümde o sesi duyamazsam çekincesi gelişigüzel devir içerimizde birlikte enerji, emek vermek hırsını doğuruyor. Ama emin olun göz kamaştırıcı birlikte enerjiyle, hırsla, inançla çalışıyoruz enkazın içerisinde." niteleyerek konuştu.

"Hazine bulsanız o denli sevinmezsiniz"

Arama kurtarma teknisyeni Emrah Atıcı da depremin peşi esna enkazda on paralık çıkmadan 13 bugün çalıştığını anlattı.

Her enkazın ayrı birlikte bilinmeyen bulunduğunu özetleyen Atıcı, şöyleki konuştu:

"Biz enkazın altında ucu bâtın boşlukta ilerlerken haliyle yukarıdakiler bizim ne ve ne koşullarda çalıştığımızı görmüyor, haliyle bunlar ne yapıyor niteleyerek düşünüyorlardır. Biz orada noktayı geliyor enjeksiyon ile kuyu kazıyor ve neva aldığımızda ve aramızdaki aralık yakınlaştığında eksiksiz yorgunluğumuz gidiyor. Daha da özlem çalışıyoruz. Yukarıdan haykırıyorlar 'yorulduysan değiştirelim', ego değişmeyeceğim, ego bu neva aldığım insana ulaşacağım diyorsunuz. İlk teması sağladığımız devir da o bizi görür görmez aşırı bahtiyar oluyor, kendini güvende hissediyor. Biz de onu birlikte an ilkin oradan çıkarmayı düşünüyoruz. Yani o kalp anlatılmaz yaşanır. Hazine bulsanız o denli sevinmezsiniz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler