USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İstilacı aslan balığı Kuzey Ege'de de görüldü

Hint Okyanusu, Büyük Okyanus'un günindi kısımları ile Kızıldeniz'de yaşayan, Süveyş Kanalı üstünden Akdeniz'e 1990'lı zamanlarda antre eden aslan balığı, sonuç kendisine Edremit Körfezi'ne ulaştı.

İstilacı aslan balığı Kuzey Ege'de de görüldü
11-11-2021 12:48
İzmir

Denizlerdeki istilacı türlerle alakadar icraat tay tay arabası Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Aydın, bitmeme fail projesi kapsamında, global istinas ve hava değişikliğiyle bu arada Akdeniz'de derin kendisine tanıdık aslan balığını Ayvalık açıklarında yük dibine alarak arsıulusal ortak yazı yayımladı.

Aydın, AA muhabirine, dirim bilimsel istilanın bu zamanın en ehemmiyetli problemlerinden biri bulunduğunu belirterek, yerli sıfır türlerin dünkü ekosistemlere girmesinin biyoçeşitliliği ve ekosistem bileşenlerini yıldırma fail ortak eleman ayrıcalığı taşıdığını söyledi.

Biyolojik istilaların elden ekolojik değil, kazançlı ve toprak arsa keyif problemlerine da dokunca verdiğini tabir fail Aydın, ilkin Süveyş Kanalı ve Cebelitarık Boğazı peyda etmek üzere, rastgele güzeşte devir kalan insanoğlu etkilerinin Akdeniz'e antre karşılayıcı yerli sıfır istilacı türlerin sayısını arttırdığını söyledi.

Bu devirde Akdeniz Havzası'nda yerli sıfır türlerin sayısının 1100'ü aştığını dile getiren Aydın, "Ülkemiz sularına da dağılma fail bu türler rastgele güzeşte devir güncellenmektedir. Orta ve Kuzey Ege Denizi balıkçılığı üstünde bitmeme etmekte bulunan araştırmalarımız kapsamında ister istilacı gerekse henüz önceleri belirleme edilmemiş nice adalet ilişik dünkü bilgiler bilgi hayatına kazandırılmıştır. Bunlar içinde bilhassa palavra balıkları ve aslan balığı üzere bulundukları ekosistemin dinamiklerine ehemmiyetli etkisinde bırakır yapabilen türler de bulunmaktadır." dedi.

Kayalıklarda egemenlik kuruyor

İstilacı türlerden aslan balığının mutedil sularda dinç ortak enerjik olduğunu, kendisinden önemsiz balıkları yediğini, bilhassa kayalıklarda egemenlik kurarak apayrı türlere taayyüş şansı vermediğini özetleyen Aydın, bu türün ağılı olması dolayısıyla hem ekosistemi bununla birlikte plonjon turizmi alanlarını yıldırma ettiğini tabir etti.

Bu türün avcısı bulunan orfoz ve lagos üzere türlerin azalması dolayısıyla de aslan balığının çabucak yayılmasının önüne geçilemediğini aktaran Aydın, şunları söyledi:

"Aslan balığı gayrı istilacı türlerden ayrımlı kendisine baş döndürücü ortak tomar sem içermekte gücün bunun yanında ticari ortak kıymeti de bulunduğu gözükmekte, tüketilebilmekte. Gitgide Süveyş Kanalı'ndan geçtikten sonraları Akdeniz'de yayılarak ülkemizin sularına girmeye başladı. Aslan balığına bağlı Antalya ve Muğla'nın arkası esna henüz kuzeyde Seferihisar, Kuşadası, Karaburun üzere alanlarda de kayıtları verildi. Biz de gerçekleştirdiğimiz tetkikat sırasında en önce Dikili Körfezi henüz sonraları da Edremit Körfezi'nde aslan balığını yük dibine aldık. Burada da önemsiz ölçekli balıkçılarla araştırmalarımız kapsamında buna rastladık. Önümüzdeki senelerde orada da Akdeniz'de bulunduğu denli çoğalır mı bilmiyoruz fakat artma ihtimali baş döndürücü erdemli görünüyor. Uyum mizan gücü baş döndürücü erdemli ortak tür, hain ortak tür. O bölgedeki balıkçılığı ve ekonomiyi kesinlikle etkisinde bırakır gelecek günlerde göreceğiz."

Aslan balığının kıyıda oyun ile avlanabildiği düşüncesince uyanıklık edilmesi gerektiğine ayraç fail Aydın, bu istilacı türün çöpe atılmasını istemediklerini belirtti.

"Ticaretinin yapılması uğraş düşüncesince ehemmiyetli ortak araç"

Aslan balığı ve bunun üzere ortak baş döndürücü istilacı türün Akdeniz'e girmesinin en ehemmiyetli sebebinin suların ısınması bulunduğunu tabir fail Aydın, şunları belirtti:

"Özellikle Akdeniz'in bağlı ortak bölge oluşu suların henüz ortak tomar ısınmasına illet olmakta. Bu da mutedil sularda bulunan türlerin rastgele ortak vasıta ile dünkü besinler bulmak benzeri huruç etmesine illet oluyor. Aslan balığı da bunlardan ortak tanesi. Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde aslan balıklarının dikenleri kesildikten sonraları etinin tüketilebildiğini öğrendik. Balık pazarlarında da arıtılmış ıssız kilosu 30-35 teklik yöresinde alıcı bulabilmektedir. Bu istilacı türlerle uğraş düşüncesince ehemmiyetli ortak anahtar zira rastgele ortak türün ticari oluşu balıkçının onu avladığında yarar sağlayabilmesi anlamına gelmektedir. Bu manada aslan balığı ha kazalı ve ağılı fakat ekonomiye kazandırılabilecek ortak tür. Bu günahsız bulunduğunun ortak işareti değildir. Ama uğraş düşüncesince ortak birim numara tomar kozumuzun bulunduğunu söyleyebiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler