USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İstanbul'un merkezindeki natürel felah kaynağı: Tıbbi bitki bilimi bahçesi

"Türkiye'nin önceki ve en iri tıbbi bitki bahçesi" adına 2005'te açılan, 14 dönümlük bölgede 700'ü fazla adalet ev sahipliği eden Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, kentin merkezindeki konumuyla kişilerin natürel şifaya ulaşmasına olanak sağlıyor.

İstanbul'un merkezindeki natürel felah kaynağı: Tıbbi bitki bilimi bahçesi
11-06-2022 13:02
İstanbul

Doğal koşullara akla yatkın yetiştirilen ekinezya, ıtır, pisik otu, lavanta ve sulu zırtlak otu kabil yüzlerce bitki türünün üretilmesi, araştırılması, tanıtılması ve çeşitliliğinin korunması amacıyla fariza sağlayan bahçede yaz aylarının gelmesiyle nitelik cümbüşü yaşanıyor.

Pembe, beyaz, kırmızı, soluk ve mor çiçeklerle renklenen şifalı bitkilerin bulunmuş olduğu bahçe, ziyaretçilerin ekosistemin farkına intikal etmeleri düşüncesince vesile sunarken, şifanın doğada bulunduğunu da gösteriyor.

Adacıklardan oluşan ve her kısımda ayrımlı türlerin yetiştirilmesine akla yatkın koşulların oluşturulduğu bahçede, ısıdam ve mutedil hava bitkilerinin arsa almış olduğu serada, taşınmazlar içi ve taşınmazlar dışından getirilen 90'ı fazla çeşit bulunuyor.

Ziyaretçiler, etiketler ve bazılarında mevcut QR harf aracılığıyla bitki karşı serbest ve ünlü bilim alabiliyor.

Kurutulan bitki örnekleri herbaryumda incelenebiliyor

Bahçede, tıbbi bitkilerin hasat edildikten sonradan işlendiği ve kullanılmak kıl payı dönüştürüldüğü laboratuvar, herbaryum, tohum bankası ve kurutma odası da bulunuyor.

Türüne layıkıyla belli başlı hasat zamanlarında birleşen bitkiler, kurutma odasında mevzun şartlarda kurutuluyor. Bitkilerin tohumları sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla paketlenerek tohum bankasında korunuyor.

Kurutulan bitki örneklerinin ortak bölümü herbaryumda saklanıyor. Herbaryum, ziyaretçilerin mevsime değgin kalmadan istedikleri bitkileri görmesine ve incelemesine olanak sağlıyor.

Uygulamalı eğitimlerin ve atölyelerin düzenlenmiş olduğu laboratuvarda ise yetişmen öğrencilere ve kursiyerlere tıbbi bitkilerden krem, merhem, sabun, kolonya, parfüm, uçman yağ ve harbilik ürünü inşası öğretiliyor.

Bitki atıklarının tabii kemre kendisine değerlendirildiği bahçede, bireşimli kemre ve ilaçlara başvurulmazken, sulama düşüncesince damlama ve yağmurlama şekilleri kullanılıyor.

Bitkiler bitki bilimi kendisine kişileştirme edilip sınıflandırılıyor

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Merve Zengin Tınmaz, 14 bin metrekarelik bölgeye kurulan bahçede, serada yetişen subtropik ve tropik bitki çeşitlerinin arsa almış olduğu 700'ü fazla tıbbi bitkinin bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin her yerinden ve taşınmazlar dışından mevrut nebatat düşüncesince değişik bakım ve yetiştiricilik uyguladıklarını dile getiren Tınmaz, bitki bilimi kendisine kişileştirme edilen bitkilerin akilane çeşit olup olmadığına bakılıp sınıflandırıldığını anlattı.

Geleneksel ve çağdaş tıpta monografili denilen bitkilerin sınıflandırılmasına ilkin ehemmiyet verdiklerini tamlayan Tınmaz, "Eğer akilane ortak türse henüz sonradan alanımıza alıyoruz. Tabii maraz ve zararlıdan duru olması gerekiyor. Daha sonradan üretimine geçiyoruz. Tohumla üretilen, diken şekli ve etraflıca salname nebatat ile dikme türlerimiz var. Bunları, akla yatkın yetiştirme alternatifini belirliyor ve tohumlarının devamını iletmek düşüncesince derneşik kendisine tohum bankamızda saklıyoruz." ifadelerini kullandı.

Tınmaz, bitkilerin çiçekli kısımlarının her fasıl ziyaretçiler çeşidinden görülebilmesi amacıyla herbaryum koleksiyonu oluşturduklarını anlattı.

Bitkilerin tedavide geçer kısımlarından "drog" örnekleri saklanıyor

Bahçede mevcut laboratuvar, bitki kurutma alanı, herbaryum ve tohum bankasının daima fonksiyonel ve ortak kısır fasit daire biçiminde bulunduğunu özetleyen Tınmaz, tohumu ekilerek yetiştirilen bitkiden tedavide kullanılması düşüncesince drog denilen örneklerin alındığını, kuruttuktan sonradan paketlenen örneklerin ortak sene depolarda saklandığını aktardı.

Bitkilerin pH değerlerinin ayrımlı bulunduğunu tamlayan Tınmaz, "Bazıları kumsal toprakta yetişiyor, birileri killi, birileri ağırbaşlı arazi istiyor. Onun düşüncesince pH düşürücü birtakım önlemler alıyoruz. Çünkü İstanbul'da bu çeşit bitkinin erişmesi hakkıyla tekaüt oluyor. Adaptasyon denemesinde de ilkin ısıdam semt bitkilerini aut bölgeye uyarlanmış ederken pişkinleştirme dediğimiz yöntemi izleyerek, ortak dışarı, ortak hapis taşıyarak adaptasyonunu sağlıyoruz." sanarak konuştu.

Serada mutedil ve ısıdam hava bitkileri yetiştiriliyor

Bahçenin sera kısmında mutedil ve ısıdam iklimde yetişen kestirmece 93 bitki şekli bulunduğunu, bunların ortak kısmının dikme bulunduğunu tamlayan Tınmaz, burada yetişen bitkilere kalıp vererek, laboratuvarda da bahçede yetiştirilen türlerden gösteri gayeli birtakım mahsulat yaptıklarını aktardı.

Tınmaz, başkaca sene süresince yetişim gerçekleştirmek düşüncesince mevrut öğrencilere krem ve sade maserasyon yapımını, hisrosol ve uçman yağ üretmeyi gösterdiklerini, gene akilane hasat tekniklerine değgin bilim verdiklerini kaydetti. Bitkilerin tanıtılması amacıyla bahçede eğitim, ağırşak ve muhtelif çalıştaylar düzenlediklerini dile getiren Tınmaz, bahçenin haftanın 7 haset görüşme edilebileceğini söyledi.

Tıbbi bitkilerin Türkiye'de anadan görme kendisine aşırı kullanıldığını dile getiren Tınmaz, gene keyif ve kozmetikte de tıbbi bitkilerden yararlanıldığını aktardı. Tınmaz, kalıp verdiği gül, burcu kabil bitkilerin ilkin kozmetik dalında aşırı kullanıldığını, seradaki tropikal meyveler ile yenilebilir otların da besin kendisine tüketildiğini anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler