USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İstanbul'un dereleri el atılmasını bekliyor

İstanbul'da temizlenmeyen ve reform edilmeyen dereler, keriz ve atılmış suların akmasıyla oluşan pislik ve biçimsiz içki zımnında ahali sağlığını yıldırma ediyor.

İstanbul'un dereleri el atılmasını bekliyor
22-04-2022 19:07
İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) yazık sahası içre toprak meydan yerleşme yerlerinden ve uran bölgelerinden başlayarak denize cari kimi dereler, çevreye necaset ve çirkin içki yayıyor.

Lağım ve atılmış sular dolayısıyla sivrisinek ile başka dokuncalı haşerelerin çoğalmasına bozukluk bulunan dereler, bulaşan rahatsızlıkların deposu durumuna geliyor.

Söz konusu derelerin çevresinde dinç yurttaşlar senelerdir yaşadıkları bu soruna yetkililerin hal bulmasını arzu ediyor.

Menekşe Deresi'nin suyunun rengi değişti

Küçükçekmece kazasından Marmara Denizi'ne dökülen Menekşe Deresi'nin suyunun kahverengine döndüğü ve kimi yerlerde yosunlaşmaların oluştuğu görülüyor.

Çok sayıda dolaşma ve balıkçı teknesinin otopark noktası bulunan dereden çevreye kimi vakitler çirkin kokuları yayılıyor.

Mimar Sinan Köprüsü civarında, derenin renginin hâlâ koyulaşarak kızıla yaklaştığı gözlemlendi.

Dereye benzeyen tevakkuf fail Şehmuz Tekin, çevredeki fabrikaların suyunun nehre dağılmış olabileceğini belirterek, "İleride kükremek yer aldığı düşüncesince necaset art geliyor. Temizlik oluyor, anladığım kadarıyla uğraşıyorlar ama nite olacak bilmiyorum. İnşallah dereyi temizlerler." dedi.

Tarabya Deresi'nde necaset sürüyor

Sarıyer Tarabya Mahallesi'nin iç kesimlerinden başlayarak İstanbul Boğazı'na dökülen Tarabya Deresi'nde de necaset ve nitelik değişim yapmak gözlemlendi.

Yakınlarında hayli sayıda habbe bulunmuş yer aldığı derenin debisinin ceninisakıt yer aldığı ve kimi kısımlarının kurumuş yer aldığı görüldü. Uzun seneler Tarabya Deresi'nin beraberinde tevakkuf fail Mehmet Ekinci, dereden iğrendirici su aktığını söyledi.

Ekinci, nehre cari su yolunun ortak bölümüne büz döşendiğini belirterek, "Geri kalanı ağaçlık diyerek bırakmışlar. Biz deriz ki büz döşensin, izlek biçim yapılsın." dedi.

Dere dair İSKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin mesuliyeti birbirine yada Sarıyer Belediyesinin dair attığını özetleyen Ekinci, "Bize 'Projeye aldık.' diyorlar ama özü yok, birçok dönemdir böyle." diyerek konuştu.

Ekinci derenin çirkin koktuğunu dile getirerek, "Daha ilk merhum babalık buradaki suyla abdest alırmış. Temiz su akarmış buradan, içerlermiş, demin balçık akıyor." ifadesini kullandı.

"Binaların halis muhlis geriz döşemi atıkları nehre bağlandı"

Maltepe kazasından Marmara Denizi'ne dökülen Dragos Deresi'nde de devir kurnaz yaşanmış bulunan necaset ve çirkin içki semt sakinlerini erinçsiz ediyor.

Dragos Deresi'nin yakınında tevakkuf fail Costa Halamidis, poyraz yer aldığı devir deredeki halis muhlis pisliklerin denize aktığını söyledi.

Bir müddet öncesine denli derede sandalların bulunduğunu fakat necaset dolayısıyla bunların kaldırıldığını dile getiren Halamidis, şunları anlattı:

"Binaların halis muhlis geriz döşemi atıkları nehre bağlandı. Bu dere kanalizasyonu denize boşaltıyor. Burada gezemezsin, duramazsın. Bazen hayli iğrendirici kokuyor. Şu an dere yoğun gri, hayli çirkin renk, halis muhlis müzahrefat var. Deniz, koli basili, bakteri doluyor. Denizde deli dolu balık bulamazsın, ölüyorlar. Buradan denize girmek, kendini ölüme atmaktır, imkansız."

Kolağası Deresi'ne bölgedeki evlerin keriz suları karışıyor

Sarıyer Rumeli Feneri Mahallesi'nin içerisinden geçerek Karadeniz'e dökülen Kolağası Deresi'ndeki necaset de yakınlarda dinç esnaf ve vatandaşların tepkisine bozukluk oluyor.

Bölgedeki evlerin keriz sularının akmış yer aldığı ve çöplerin bulunmuş yer aldığı derede, suyun renginin de griye döndüğü görülüyor.

Kirlilikten ve çirkin kokudan ötürü sivrisineklere ve hastalıklara etken bulunan dereden, mahalle sakinleri şikayetçi.

Rumeli Feneri Mahallesi Muhtarı Serkan Gerçek, mahalledeki derede keriz suyu, çirkin içki ve sivrisinek derece sağlığı etkileyen sorunların bulunduğunu belirtti.

Rumeli Feneri'nin gezinsel ortak toprak bulunduğunu özetleyen Gerçek, Rumeli Feneri Kalesi'nin elden beraberinde hakeza ortak derenin bulunmasının gezinsel ortak alana yakışmadığını kaydetti.

Haramidere Deresi'ne uran fabrikası atıkları karışıyor

Esenyurt Haramidere Deresi'nin, Selahaddin Eyyubi ile misal mahallelerinin kesiştiği kesimden cari bölümünde, bölgedeki kanallardan cari mülevves su, dere suyunun köpürmesine bozukluk oluyor.

Boya ve plastik derece ciddi uran fabrikaları ile Esenyurt Belediyesi kurban kesimhanesinin önünden güzeşte dereden de çevreye devir kurnaz çirkin kokular yayılıyor.

Bölgede levent boylu zamandır esnaflık önleyen Cem Kuyumcuoğlu, çevredeki üretimevi atıklarının nehre karıştığını söyledi.

Dereye cari sıvının kimyevi bulunduğunu tamlayan Kuyumcuoğlu, "Akşama denli tür yazar elvan akıyor, kırmızı, mavi, sarı. Bütün fabrikaların atıkları burada. Yazın sivrisinek oluyor, laşe derece kokuyor, burada durulmuyor. Fabrika atıkları buraya verilmesin yada ayıklama konulsun. Bu dere iri ihtimalle Marmara Denizi'ne akıyor. 1975'ten buyana buradayım. Eskiden denize girerdik, demin giremiyoruz. Bu necaset yer aldığı sürece de girilmez, çocuklarımıza yazık." ifadelerini kullandı.

Ayamama Deresi'ne müdahil atılmış sular, çirkin içki ve kirliliğe bozukluk oluyor

Bakırköy'de İSKİ Ataköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'yle fabrikalar ve yerleşme yerlerinin yanından güzeşte Ayamama Deresi'ne kanallardan atılmış su karışıyor.

Marmara Denizi'ne dökülen derenin kimi kısımları atılmış suların da etkisiyle köpürüp yosunlaşıyor. Dereden çevreye çirkin kokular yayılırken, kimi kısımlarında ise suyun renginde değiş yaşanıyor.

Mahalle sakinleri de içki ve necaset dolayısıyla şikayetçi oldukları nehre yetkililerin hal bulmasını istiyor.

Kokudan yorgunluk duyan vatandaşlardan Atılay Öznur, derede ortak çalışmanın gerçekleştiğini söyledi.

Öznur, nehre revan kanalların yoğun pıtrak açıldığını dile getirerek, "(Deredeki) Bütün atıklar laşe derece kokmaya başlıyor. Biz ortak dü kez şikayetçi olduk. Şikayetçi olunca kapatıyorlar ama hâlâ sonraları yeniden açılıyor. Son dü haftadır daim açık. Tüm kent sakinleri adına şikayetçiyiz." dedi.

Çengelköy Bekar Deresi, mülevves suları ile Boğaz'ı kirletiyor

Üsküdar Bosna Bulvarı'ndan Çengelköy Sahili'ne denli uzanan Bekar Deresi'nin Boğaz'a döküldüğü yerdeki necaset ve çirkin koku, mevki halkını ve esnafı erinçsiz ediyor.

Yurt içi ile diyar dışından Çengelköy'e ziyarete gelen, esnaftan alım satım yapmış olup sahilde devir buyurmak talip yerel ve ecnebi turistler de kirlilikle çirkin kokudan şikayetçi.

Bölgedeki esnaf ise alıcı kaybetmemek ve çirkin kokunun içeriye girmesini engel olmak düşüncesince iş yerlerinin aut cephesine güzeşte yıl koyduğu vantilatörleri, probleminin çözülmemesi dolayısıyla hala kaldırmadı.

Çengelköy'de sahilde gezen Onurcan Bacak, çevreyi görmek, gözlemek ve Boğaz'ın güzelliği düşüncesince burada bulunduğunu anlatım ederek, şunları aktardı:

"Fakat ulaşınca az buçuk hâlâ çevreye baktığımızda az buçuk necaset var. Bu gidiş da kılıç İstanbullular adına insanoğlunun içini az buçuk acıtıyor. Biraz da şu tarafa (dereye) baktığımızda az buçuk keriz ve sınai necaset var. Bunu görür görmez bakıyoruz, İstanbul tarihi, kadim ortak kent. Buranın biyoçeşitliliğine, güzelliğine hakeza yakışmıyor. Biraz hâlâ düzenlense, az buçuk hâlâ temizlense İstanbul'a yerinde ortak halde biz düşüncesince de hâlâ elleme olabilir, hâlâ bahtiyar olabiliriz. Temizlik bizim düşüncesince önemli. Çevre bilincinin oluşması lazım."

Alibeyköy Barajı'na cari derenin taşımış yer aldığı mülevves su çevreyi yıldırma ediyor

Sultangazi’de İSKİ'nin Atıksu Terfi Merkezi'nin tarafındaki dereden cari mülevves su, çevreye çirkin kokular yayıyor.

Alibeyköy Barajı'na uzanan deredeki su, devir kurnaz mavi, yeşil ve yağız renkte akıyor. Sudaki nitelik değişiminin çevredeki fabrikaların atıklarından kaynaklandığı belirtiliyor.

Dere çevresinde biriktiği tanıdık çöpler, mevki sakinlerinin sağlığını da yıldırma ediyor. Mahalle sakinleri, çöplerin toplanması ve derenin ıslahı düşüncesince yetkililerin düzentileme başlatmasını istiyor.

Ayazağa Deresi'ne cari keriz suyu şikayetlere bozukluk oluyor

Sarıyer'deki kimi sitelerin keriz suyunun 3 yılı fazla süredir akmış yer aldığı Ayazağa Deresi'ndeki çirkin içki ve görüntüden şikayetçi bulunan semt sakinleri, yetkililerden hal bekliyor.

Ayazağa Mahallesi Muhtarı Mustafa Karaman, 3 senedir keriz suyunun mahallenin deresine aktığını, vatandaşların şikayetçi bulunduğunu ve ortak hal beklediklerini söyledi.

Ayazağa Deresi'nin Haliç'e aktığını tamlayan Karaman, İSKİ'nin ortak an ilk harekete geçmesini isteyerek, şu halde bitmeme etti:

"Bahçeköy'de ormanın içerisindeki villaların keriz suları yer aldığı derece bizim mahallenin içerisine akıyor. Normalde İSKİ'nin elleme ortak ıslahat emek vermesi yaparak burayı arama dibine alması gerekirken keriz suyu doğrudan Ayazağa Deresi'ne akıyor. Özelikle gökçe gökçe gökçe yazın burada pislikten, kokudan, sinekten duramıyoruz. Vatandaşımız hayli erinçsiz oluyor. Sürekli telefon açıp yakınma ediyorlar, toplumsal medyaya yazıyorlar. İSKİ'ye defaatle istida yazdık. Gelen yanıtta 'Yatırım planına aldık, yapacağız.' deniliyor. Başka denen ortak bilinçlilik yok. Ama 3 yıldan buyana hala ortak düzentileme yapılmadı. Bir an ilk dere yatağındaki kâffesi bu iğrendirici atılmış sular temizlenmeli."

İstinye Deresi'nin yaymış yer aldığı çirkin içki çevreye yorgunluk veriyor

Sarıyer'de İstinye Deresi'nin yaymış yer aldığı çirkin koku, vatandaşları ve esnafı erinçsiz ediyor. İstinye Mahallesi'nde Sarıyer Caddesi'nden başlayarak sahile denli bitmeme fail İstinye Deresi'nin yaymış yer aldığı içki ile dere yatağı ve koyda biriken atıklar, yakınlarda yorgunluk oluşturuyor.

Mahalle sakinleri ve esnaf, dere temizlenmediği düşüncesince yağışların gelmesiyle de kokunun ortak elleme artmasından şikayetçi.

Derenin bulunmuş yer aldığı caddede iş noktayı bulunan esnaf Necmi Yegen, derenin çabucak temizlenmesi icap ettiğini söyledi.

Deredeki necaset dolayısıyla sivrisineklerin de arttığını tamlayan Yegen, "İstinye Deresi'nden yayılan kokudan ve sivrisinekten durulmuyor. Dere temizlenmiyor. Gelen halis muhlis rahmet suları, kanaldaki kir içre kalıyor. Bu da kokuya bozukluk oluyor. Normalde temizlenmesi lazımdı, hem içki yapmaması düşüncesince bununla birlikte sivrisineklerin çoğalmaması için. Evde sivrisinekten uyuyamıyoruz. Pencereleri açamıyoruz." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler