USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İstanbul'daki hayvan bakımevlerinin kapasitesi 17 bine ulaştı

Türkiye'nin en iri metropolünde, 39 bakımevi-rehabilitasyon merkezi ve 4 klinikte, mecmu 213 veteriner, 53 baytar teknikeri ile 459 araştırma görevlisi personel 14 bin 118 kapik ve 2 bin 572 kediye misyon ediyor.

İstanbul'daki hayvan bakımevlerinin kapasitesi 17 bine ulaştı
12-01-2022 14:53
İstanbul

Yerel yönetimlere, fahri kuruluşlarla teşrikimesai içinde, iyesiz ve güçten sakıt hayvanların korunması düşüncesince hayvan bakımevi kurma, hayvan hastanesi açım olanağı tanıdıkları bulunan 5199 mahdut Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki değişiklik, büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyelere 31 Aralık 2022, başka belediyelere ise 31 Aralık 2024'e derece hayvan bakımevlerini kurmaları düşüncesince müddet tanıdı.

Türkiye'nin en şişman metropolü İstanbul'da gözler, Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki değişiklikle baş başa İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile ilçe belediyelerinin hayvan barınakları, muvakkat hayvan bakımevleri, otama ve iyileştirme merkezlerine çevrildi.

AA muhabiri ne ilçede barınak-bakımevi bulunduğu, fiziki büyüklükleri, bilirkişi personel ve hayvan kapasiteleri ile belediyelerin bu konudaki salname bütçelerine müteallik verileri topladı.

İstanbul'da büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri, 39 bakımevi-rehabilitasyon merkezi ve 4 klinikle çıkmaz hayvanlarına bakım veriyor. İlçe belediyelerinin aktüel rakamlarına gereğince bakımevi-rehabilitasyon merkezleri ile kliniklerde, 14 bin 118 köpek, 2 bin 572 pisik otama görüp muvakkat yahut kalımlı adına barınıyor.

Ayırdıkları bütçe açısından Kadıköy, Şişli, Üsküdar, Ümraniye evvel sırada

Fiziki kapasiteleri ayrımlılık yayınlayan bakımevi-rehabilitasyon merkezleri hizmetlerine en baş döndürücü bütçe ayıran ilçe belediyelerinin başlangıcında sırayla Kadıköy, Şişli, Üsküdar, Ümraniye, Bağcılar, Avcılar ve Pendik geliyor.

Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, aşılanması, çiplenmesi kabilinden asliye işlemlerin yanı esna rahatsızlıklarına müteveccih operasyonel tedavilerin yürütülmüş olduğu bakımevi-rehabilitasyon merkezlerinde hep 213 veteriner, 53 baytar teknikeri ile 459 araştırma görevlisi personel fariza alıyor

İBB'ye ilişik 7 bin 548 hayvan kapasiteli 7 bakımevi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, iyesiz hayvanların alınması, bakımevine sevki, dirimlik muayenesi ve tedavisi, antiparaziter çıkar yol uygulanması, aşılanması, kısırlaştırılması, sayısal kimliklendirilmesi, sahiplendirilmesi yahut alındığı yere arka bırakılması faaliyetlerini yürütüyor.

İBB'ye ilişik Avrupa Yakası'nda 5, Anadolu Yakası'nda da 2 kazanmak üzere, 7 bin 458 hayvan kapasiteli hep 7 iyesiz hayvan bakımevi bulunuyor.

İlçelerden en şişman bakımevi Fatih'te

Avrupa Yakası'nda İBB'nin Fatih'te 1924 senesinde 500 metrekarelik bölgede kurulan Hayvan Aşılama ve Tedavi Ünitesi'nde (HATÜ) dirimlik muayenesi ve tedavi, kısırlaştırma, 6 baytar hekim, 4 baytar teknikeri, 18 araştırma görevlisi personel çeşidinden yapılıyor.

Sultangazi'de 2011'den bu yana 4 bin metrekarelik bölgede bakım sağlayan Cebeci Hayvan Hastanesi ve Bakımevi'nde 9 baytar hekim, 1 baytar teknikeri, 18 araştırma görevlisi personel bakım veriyor.

Sarıyer'de 350 bin metrekarelik bölgede 2015'te kurulan Kısırkaya Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı'nda 10 veteriner, 4 baytar teknikeri ile 49 araştırma görevlisi personel fariza alıyor. Burada dirimlik muayenesi ve tedavi, takim işlemleri meydana gelen çıkmaz hayvanları, enli müşterek bahçede yaşamlarını temdit olanağı buluyor.

Sarıyer'de 350 bin metrekarelik bölgede 2018'de faaliyete güzeşte Gümüşdere Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı'nda 7 veteriner, 2 baytar teknikeri, 35 araştırma görevlisi fariza yürütürken, dirimlik muayenesi ve tedavi, takim işlemlerinin yapıldığı bu tarz de bahçeli dirim sahası adına bakım veriyor.

Eyüpsultan'da dü sene evvela 16 bin metrekarelik meydan üzerinde kurulan Kemerburgaz Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi'nde 15 veteriner, 7 baytar teknikeri, 62 araştırma görevlisi personel çalışıyor, bakımevinde baytar komuta, enfeksiyöz hastalıklar, mızrap ameliyatı hizmetleri 7/24 veriliyor.

Anadolu Yakası'nda ise 2018 senesinde 202 bin metrekarelik bölgede bakım vermeye süregelen Pendik'te 6. Tepeören Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı'nda dirimlik muayenesi ve tedavi, kısırlaştırma, mızrap ameliyatları yapılıyor. Bahçeli dirim sahası adına bakım sağlayan bakımevinde, 22 veteriner, 10 baytar teknikeri ve 68 araştırma görevlisi personel çalışıyor.

Tuzla'da 10 senedir 15 bin metrekarelik bölgede 4 personelle buğulu hayvanlara bakım maruz Orhanlı Sahipsiz Hayvan Bahçeli Yaşam Alanı'nda, baytar takımlar günce kontrollerini gerçekleştiriyor.

Çeşitli travmalara maruz eksik iyesiz hayvanlara ortopedik operasyonların yapıldığı, pin, plak ve platin takılarak sağlıklarına kavuşturulduğu Ostesentez Ünitesi, Kemerburgaz ve Tepeören Bakımevlerinde bakım verirken, Kemerburgaz, Kısırkaya ve Tepeören Bakımevlerinde iyesiz hayvanlara müteveccih dudak ve diş sağlığı hizmeti sunuluyor.

Tedavi, aşılama, takim ve defin işlemleri yapılıyor

İBB'ye ilişik merkezlerde iyileştirme hizmetleri kapsamında 2021'in 11 ayında 162 bin 768 hayvan dirimlik muayenesi ve otama edildi, 77 bin 379 hayvan aşılandı, 35 bin 361 hayvan kısırlaştırıldı, 53 bin 565 hayvana mikroçip uygulandı, 495 hayvan sahiplendirildi, 2 bin 641 hayvana mızrap ameliyatı yapıldı, 16 bin 65 hayvan da defnedildi.

Eyüpsultan, Arnavutköy, Sarıyer, Tuzla, Pendik, Sultanbeyli, Kartal ilkin kazanmak az daha İstanbul genelinde sağlam baş döndürücü değişik hizmetçi noktasında İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğüne müteallik araştırma görevlisi personel ve hayvan aktarım aracıyla hizmetçi noktalarına pisik ve köpekler düşüncesince besleyen kıymeti faziletli mobilyasız mamalar ulaştırılıyor.

Sokak hayvanlarının bakımı ve ameliyatı dudak ağıza İBB'nin zat kaynaklarıyla yürütülüyor.

İBB'nin arkası esna İstanbul'un ilçelerindeki hayvan barınakları, muvakkat bakımevleri ve otama merkezleriyle bağlanmış hizmetler alfabetik sıraya gereğince şöyle:

1 - Adalar

Adalar Belediyesi Hayvan Barınağı, 2008'de, orman sahasında kestirmece 500 metrekarelik alana kuruldu.

114 köpeğin daima barındığı ve tagaddi ihtiyaçlarının gönüllülerin bağışları ile karşılandığı barınakta hastalanan köpekler belediye baytar işleri görevlilerince barınakta arsa meydan keyif kabininde icabında kliniğe irsal edilerek otama ediliyor.

Adalar Belediye Başkanlığı Veteriner İşleri Birimi; Fen İşleri Müdürlüğü içerisinde 3 baytar hekim, müşterek araştırma görevlisi personel, müşterek hayvan yakalayıcı fariza yapıyor. Veteriner hekimler iş yoğunluğuna ve maraz özelliğine gereğince barınağı görüşme ediyor.

Barınakta daima artan köpeklerin topu topu rehabilite edilmiş (kısırlaştırılmış) hayvanlardan oluşuyor. İlçe genelindeki iyesiz hayvanların bakımları düşüncesince 180 bin teklik bütçe ödeneği bulunuyor.

2 - Arnavutköy

Yüzölçümü adına İstanbul'un dördüncü şişman ilçesi Arnavutköy'de 50 dönüm meydan üzerine, zarfında korunma ve tagaddi odaları ile terbiye ve etkinlik alanlarının arsa almış olduğu çağdaş müşterek hayvan bakımevi ve dirim sahası kurulması planlanıyor.

3 - Ataşehir

Ataşehir'de 2010 senesinde kurulan Sokak Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Kadıköy Belediyesi'ne ilişik bölgede bakım veriyor. 50 kapik ve 70 kedinin barınabildiği, tedavilerinin yapılabildiği merkezde 5 baytar hekim, 5 baytar teknikeri ve 24 araştırma görevlisi personel çalışıyor.

Kısırlaştırma ve okşayıcı nesiç operasyonlarının yapıldığı merkezde, otama ve bakımın yanı esna abla gereksinimi belediye bütçesinden karşılanıyor. Merkez düşüncesince belediye çeşidinden 1 milyon 500 bin teklik bütçe sağlanıyor.

4 - Avcılar

Avcılar'da 2003'te 750 metrekare meydan üzerinde kurulan iyileştirme merkezinin 70 köpek, 48 pisik kapasitesi bulunuyor. 3 veteriner, 3 baytar teknikerinin fariza almış olduğu iyileştirme merkezinde encam inceleme gerektirmeyen kısırlaştırma, ampütasyon ameliyatları yapılıyor.

Tüm gereksinimlerin belediye bütçesinden karşılandığı merkezin bütçesi, 4 milyon 705 bin lira.

5 - Bağcılar

Bağcılar'da 2007'de kurulan Hayvan Barınma ve Müşahede Merkezi, 520 metrekarelik otama merkezi, 720 metrekarelik kapik barınağı, 320 metrekarelik tarla koridor sahası kazanmak az daha hep 1560 metrekarelik bölgede bakım veriyor.

200'e andıran kedi, 100-120 ortada köpeğin barınabildiği merkezde, 3 baytar hekim, 2 baytar teknikeri kazanmak az daha 27 personel fariza yapıyor.

Ameliyat, fay operasyonu, diş tedavisi, dip bakım, takim kabilinden işlemlerin yapıldığı merkezde, muayene, görüntüleme, dip bakım ve postoperatif odaları, ameliyathane, 3 medikal oda, medikal gereç ve abla depoları bulunuyor.

Bağcılar Belediyesi, güzeşte sene hayvanların tedavi, bakım, beslemesi ile ek bakım binasının yapımı düşüncesince 4 milyon 838 bin 659 teklik masraf yaptı.

Merkezde 2021'de 8 bin 293 çıkmaz hayvanı dirimlik muayenesi edilirken, 556'sının aşıları yapılmış oldu ve bunlardan 1057'si sahiplendirildi.

6 - Bahçelievler

Bahçelievler'de 1999'dan buyana 1780 metrekarelik bölgede bakım sağlayan Hayvan Tedavi, Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, 79 köpek, 40 pisik barınabiliyor.

Hasta hayvanların otama ve bakımlarının yanı esna kısırlaştırma, aşılama, mikroçip müstear işlemi ve icabında cerrahi müdahalelerin yapılabildiği merkezin büro adına dü ayrı adresteki hizmetleri, 5'i baytar hekim, 9'u araştırma görevlisi personel çeşidinden sürdürülüyor.

Rehabilitasyon merkezinde yapılamayan otama ve müdahaleler, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi ile imzalanan protokolle karşılanıyor. Belediyenin sokakta canlı hayvanat düşüncesince güzeşte sene ayırdığı bütçe, 3 milyon 447 bin lira.

7 - Bakırköy

Bakırköy'de 2012'de 12 dönüm arsa üzerinde kurulan 250 kapik kapasiteli Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, 154 kapik kafesi, 8 kuma dirim alanı, 6 başıboş deveran bahçesi, müşterek muayenehane, müşterek ameliyathane, 4 oda, 80 yatar pestil pisik birimi bulunuyor.

Merkezde 2 baytar hekim, 2 baytar teknikeri, 5 hayvan falcı ve doğruluk personeli, 2 hayvan soruşturma mensubu ve müşterek güdücü ile bakım sağlanıyor.

Sokak hayvanlarının, baytar keyif hizmetleri; kuduzla uğraş kapsamında aşılama, kimliklendirme ve takim operasyonları kabilinden koruyan doktorculuk uygulamaları, şirürjikal müdahaleleri karşılanırken, diagnostik tanılama ve kişileştirme mucip ahval düşüncesince de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü ile teşrikimesai yapılıyor.

Belediyenin çıkmaz hayvanları ve başka masraflar düşüncesince ayırdığı bütçe 550 bin lira.

8 - Başakşehir

Başakşehir'de 5 bin 300 metrekare meydan üzerinde 2010'da nesir edilen, 680 metrekare mestur sahası mevcut Hayvan Hastanesi ve Geçici Bakımevi'nde 2 ameliyathane, muayenehane, laboratuvar, eczane, görüntüleme üniteleri ile pre dizi eylem ve makam dizi eylem üniteleri arsa alıyor.

Acil servis ve hayvan ambulansı ile aceleci adına vasıflandırılan sarsıntı olaylarına engelleme edilebilen hastanede, başkaca dip bakım servisi, kudurmuş görme padokları ve bahçeli dirim alanları da bulunuyor.

Bakımevinde 120 kapik ve 60 kedinin barınmasına olanak sağlanıyor. 4 baytar hekimin yanı esna 20 araştırma görevlisi personel ve 4 halkla ilgiler mensubu ile kişileştirme ve tedavi, kısırlaştırma, dölleme ve koruyan hekimlik, sahiplendirme, tagaddi ve korunma hizmetleri veriliyor.

Hastanede, dölleme ve koruyan doktorculuk hizmetleri kapsamında, kist hidatik, kudurmuş kabilinden zoonoz rahatsızlıkların önlenmesi amacıyla çıkmaz hayvanlarının dönemsel adına kudurmuş aşılaması, iç aut asalak tedavisi ve hızma yenilemesi yapılıyor, kayıtlar daima güncelleniyor.

Teşhis düşüncesince gerekseme duyulması biçiminde biyokimya yahut hematolojik testlerin yanı esna görüntüleme, kontrolsüz üremelerini karşılamak amacıyla takim ameliyatları da yapılıyor.

9 - Bayrampaşa

Bayrampaşa'da Sahipsiz Hayvanlar Geçici Bakımevi, 1994 senesinde 800 metrekarelik bölgede kuruldu. 50 kapik kapasiteli bakımevinde 2 baytar doktor çeşidinden operasyonel işlemler yapılıyor.

Hayvanların mama, bakım kabilinden gereksinimleri dudak ağıza belediye çeşidinden karşılanırken, barınağa güzeşte sene ayrılan bütçe 1 milyon 250 bin lira.

10 - Beykoz

Beykoz'daki Hayvan Rehabilitasyon Merkezi, güzeşte sene mayıs ayında meydana gelen enli şümullü restorasyon emek harcaması daha sonra şimdi enli imkanlar ve çağdaş haliyle iyesiz hayvanat düşüncesince bakım vermeye başladı.

Beykoz'da, 11 bin 45 metrekarelik meydan üzerinde kurulan 200 kapik kapasiteli merkezde, zeminden ısıtmalı 75 kapik korunma ünitesi, 4 pisik bakım odası, paslanmaz temiz 200 pisik kapasiteli 100 pisik korunma birimi arsa alıyor.

Merkezde 4 veteriner, 2 baytar teknikeri çalışıyor. Ameliyat kabilinden operasyonel işlemlerin gerçekleştirildiği merkezde, dip bakım üniteleri de bakım veriyor.

Geçen sene bakımından 7 bin 420 iyesiz hayvanın otama edilmiş olduğu merkezde, takim emek harcamaları derneşik yapılıyor. Merkezde bu kapsamda güzeşte sene 1885 çıkmaz hayvanı kısırlaştırıldı.

Sokakta canlı hayvanat aç kalmasın diye ilçe genelinde 45 hizmetçi noktası oluşturuldu. Bu kapsamda güzeşte sene 16 bin 740 kilo abla dağıtıldı.

11 - Beylikdüzü

Beylikdüzü'nde 2009'da kurulan Hayvan Bakimevi'ne 2015'te 3 ameliyathane, laboratuvar ve röntgen ünitesi, pisik ve kapik otama üniteleri, hayvanların beslenmesine bakım fail aşındırmak istihzar birimi eklendi.

Toplamda 14 dönüm meydan üzerinde müesses 1000 köpek, 150 pisik kapasiteli tesiste şu an 650 köpek, 90 pisik halihazırda konuk ediliyor.

7 baytar hekim, 3 baytar uygulayımcı ve 35 personel ile bakım maruz bakımevinde, takim operasyonları ilkin kazanmak az daha okşayıcı nesiç operasyonları, ortopedi operasyonları (extremite fay ameliyatları, ayaklık luksasyonu, ayaklık fay operasyonları gibi) yapılıyor.

Ayrıca pisik ve köpeklerde enfeksiyon rahatsızlıkları ile bağlanmış incelemeler ve tedavilerin de uygulanmış olduğu bakımevinde, çıkmaz hayvanlarının beslenmesi düşüncesince değme devir 2,5-3 titrem aşındırmak pişiriliyor.

Yemekler hayvani verim etkin firmalardan tahsil edilen körpe atıklar ve bölgedeki fırınlardan birleşen haset geçmiş ekmekler ile hazırlanıyor.

12 - Beyoğlu

Beyoğlu'nda Sütlüce Mahallesi'nde 2006'da 1200 metrekarelik alana kurulan, zarfında 3 ameliyathane, 2 muayenehane, 2 dip bakım birimi ve müşterek röntgen makinesinin arsa almış olduğu Sokak Hayvanları Bakım ve Barınma Merkezi'nde köpekler düşüncesince 26 sayı 4 metrekarelik mestur barınak, 12 pisik korunma sahası bulunuyor.

60 kapik ve 30 kedinin kalabildiği merkezde, hayvanların şen ve dosdoğru halde barınması düşüncesince mutasavver değme kulübenin önünde, 4 metrekarelik lif örme ile çevrelenmiş üstü açıkça koridor sahası mevcut.

Zemini çim ile ciltli 250 metrekarelik enli koridor sektörünün da arsa almış olduğu merkezde 5 baytar doktor ve 2 baytar teknikeri bakım veriyor.

İlçedeki 150 gönüllüye çıkmaz hayvanları düşüncesince derneşik adına değme ay abla desteği sağlayıcı belediye, hayvanseverlerle koordineli halde çıkmaz hayvanlarının otama ve takim işlemlerini gerçekleştiriyor.

Beyoğlu Belediyesinin hayvan barınağına ayırdığı salname bütçe 1 milyon 100 bin lira.

13 - Büyükçekmece

Büyükçekmece'de 1997'de 10 bin 800 metrekarelik alana kurulan Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde müşterek ameliyathane, pisik dizi eylem sonrası bakım ünitesi, pisik enfeksiyon rahatsızlıkları ünitesi, kapik dizi eylem sonrası bakım ünitesi, kapik enfeksiyon rahatsızlıkları ünitesi, kapik karantina ünitesi, kapik deri rahatsızlıkları ünitesi, süt kuzusu kapik bakım birimi arsa alıyor.

750 çıkmaz hayvanının arsa almış olduğu merkezde, 3 baytar hekim, 7 baytar teknikeri çalışıyor. Merkezde ilkin takim kazanmak az daha mızrap ve cezaevi operasyonu kabilinden değişik dizi eylem türleri de yapılıyor.

Bütün abla ve bakım ihtiyaçlarının belediye çeşidinden açıkça tenkis usulü ile karşılandığı merkezin salname bütçesi, 3 milyon 422 bin 567 lira.

14 - Çatalca

Çatalca Belediyesinin kliniğinde baytar doktor poliklinik hizmeti veriyor. Postoperatif bakım gerektirmeyen otama ve operasyonlar ve pisik takim operasyonu yapılıyor.

Kliniğin gezmen ekibi, ırak mahallelerde durumunda tedavi, dölleme ve hizmetçi faaliyetleri yürütüyor.

Ayrıca hayvanseverler ve derneklerle bağlantı biçiminde adına otama ve hizmetçi dair eş güdüm sağlanıyor.

15 - Çekmeköy

Çekmeköy Ömerli'de 1999'da 600 metrekarelik alana kurulan Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve Geçici Bakımevi'nde, 100 metrekare mestur barınak arsa alıyor. 15 kedi, 35 kapik kapasiteli merkezde, 5 baytar fariza yapıyor.

Kısırlaştırma ve bazısı asliye operasyonların gerçekleştirildiği, personel ve anahtar giderleri dışarı yılda 600 bin teklik masraf meydana getirilen merkezin bütçesi, belediye, firmalar ve hayvanseverlerden elde edilmiş gelirle sağlanıyor.

16 - Esenler

Esenler Hayvan Müşahede ve Rehabilitasyon Merkezi, 2 bin 430 metrekarelik acemi binasında 2020'de bakım vermeye başladı.

Dört baytar hekimin fariza icra ettiği merkezde, 25 pisik ve 30 köpek, iyileştirme işlemleri zarfında kalabiliyor.

Basit cerrahi müdahaleler ve takim operasyonlarının yapıldığı merkezin bütçesi belediye çeşidinden karşılanıyor.

17 - Esenyurt

Esenyurt'ta 2012'de 10 dönüm arsa üzerinde kurulan Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin 450 köpek, 150 pisik kapasitesi bulunuyor.

Dört veterinerin fariza almış olduğu merkezde, kısırlaştırma, ampütasyon, osteosentez, okşayıcı nesiç ameliyatları yapılıyor. Belediyenin çıkmaz hayvanları düşüncesince ayırdığı bütçe 4 milyon lira.

18 - Eyüpsultan

Eyüpsultan Belediyesi Sokak Hayvanları Kliniği'nde 300 hayvan muvakkat barınabiliyor. Dört veterinerin fariza icra ettiği klinikte, çıkmaz hayvanlarının rehabilitasyonunun yanı esna muayene, tedavi, cankurtaran hizmeti veriliyor.

Sokak köpekleri kısırlaştırılıp numaralandırıldıktan sonradan aşıları yapılarak alındıkları yere bırakılıyor. Isırma olayı bulunan çirkin hayvanat merkezde görme dibine alınıyor.

19 - Fatih

Fatih Belediyesi Yedikule Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, 8 bin metrekare meydan üzerinde kuruldu. 500 metrekare peyzaj ve gidiş sahası mevcut merkezde, güzeşte sene 9 bin 855 kedi, 2 bin 598 kapik otama edildi, iyileştirme uygulamaları kapsamında ise antiparaziter uygulama, kudurmuş aşısı, mikroçip uygulaması ve küpeleme ile işaretlemeye yayıncı tutulan hayvan sayısı 4 bin 759'u buldu.

1500 kapik ve 90 pisik kapasitesine cemaat tarz bünyesinde, güzeşte sene 4 Ekim'de 112 metrekarelik otama merkezi hizmete alındı. Ayrıca 60 metrekarelik ek bakım ünitesine cemaat bulunan merkezde; dizi eylem odası, dizi eylem sonrası bakım odası, bakteriyel enfeksiyon odası, viral enfeksiyon odası ve dip bakım birimi arsa alıyor.

Dişi ve koca takim operasyonu, amputasyon, cezaevi expirtasyonu, tümoral expirtasyon ve muhtelif cerrahi müdahalelerin yapıldığı merkezde açıldığı günden itibaren 4 bin kedi, 470 kapik otama edildi.

Barınakta 9 kişi, otama merkezinde 4 baytar hekim, 2 tekniker, müşterek eşya personeli, 3 araştırma görevlisi personel fariza alıyor.

Merkezin bütün bakım, onarımlarının yanı esna hayvanların bakımı, tedavisi, medikal malzemeler, mobilyasız mama, temiz koşulların sağlanması ve başka işlemler Fatih Belediyesi çeşidinden karşılanıyor.

Yedikule Hayvan Dostları Derneği ve fahri hayvanseverler iş birliğiyle çalışmaların yürütülmüş olduğu merkezde, Yerel Hayvan Koruma Görevlileri projesi kapsamında güzeşte sene 98 hayvansever terbiye aldı.

20 - Gaziosmanpaşa

Gaziosmanpaşa'da 2016 senesinde hizmete giren Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, 1,5 dönüm arazide bakım veriyor.

250 hayvan kapasiteli merkezde, 3 baytar fariza yapıyor, kısırlaştırma, amputasyon, cezaevi ekstirpasyonu kabilinden operasyonlar gerçekleştiriliyor.

Tüm gereksinimlerin belediye bütçesinden karşılandığı merkezin salname bütçesi 3 milyon lira.

21 - Güngören

Güngören'de 2010'da kurulan 2018'de de acemi namına taşınan Hayvan Toplama ve Kısırlaştırma Merkezi, 1500 metrekarelik bölgede bakım veriyor.

İki veterinerin fariza icra ettiği merkez, 150 kedi-köpek kapasitesine sahip. Ameliyat ve bölümsel operasyonların yapıldığı merkezde başkaca dü dip bakım birimi arsa alıyor.

Türkiye'de evvel sefer "mama taksi" ile arzu fail vatandaşlara ve hizmetçi noktalarına değme devir abla dağıtımı karşılayıcı merkezin bütçesi, müşterek milyon 500 bin lira.

22 - Kadıköy

Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi, 1998 senesinde 5 bin metrekare açık, 4 bin 500 metrekare kapalı-yarı mestur meydan üzerinde kuruldu.

400 köpek, 120 pisik kapasiteli bakımevinin yanı esna üç ameliyathane, iptidai dirimlik muayenesi odası, dört önemsiz hayvan dip bakım kabini, ultrason ve laboratuvar odası, 40 hayvan kapasiteli yatar pestil birimi ile 800 metrekare mestur alana cemaat Merdivenköy Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi 2019 senesinde hizmete girdi.

Dörder veterinerin fariza almış olduğu merkezde takim ameliyatları, kaymakamlık ve gaileli olaylara cerrahi müdahaleler yapılabiliyor.

Tüm hizmetlerin belediye olanaklarıyla karşılandığı merkeze, kısmi oranda hayvanseverlerce de abla bağışı yapılıyor.

Veteriner İşleri Müdürlüğünün 2022 yılı düşüncesince 20 milyon 91 bin TL bulunan bütçesinin yüzdelik 80'i, iyesiz hayvanların iyileştirme faaliyetlerinde kullanılacak.

23 - Kağıthane

Kağıthane Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri içerisinde arsa meydan bin metrekarelik Sokak Hayvanları Bakım, Tedavi ve Geçici Barınma Merkezi'nde 4 veteriner, 15 personel fariza yapıyor.

Bakım ve otama merkezinde 60 kedi, 60 kapik düşüncesince mestur birim ile tedavi, dümdüz müdahale, dölleme ve bilhassa takim işlemleri uygulanıyor.

Kağıthane'de mukayyet 1800 çıkmaz köpeği, 9 bin yöresinde çıkmaz kedisi bulunuyor. İlçede çıkmaz hayvanları düşüncesince güzeşte yıl, 4 milyon lirayı aşan bütçe ile 1245 sayı takim (245 köpek, 970 kedi), maaş averaj 400 tedavi, 1050 kulübe, 250'den müşterek tomar tagaddi noktasında 70 titrem yöresinde abla desteği sağlandı.

Belediye başkaca sokakta canlı sahipsiz, pestil hayvanları rehabilite buyurmak az daha 5 bin 200 metrekare hep alanda, 1200 metrekaresi mestur alan, 3 bin 800 metrekaresi açıkça ve yeşil meydan olacak halde nesir edilen Can Dostlar Ofisi'nin baz noktasını güzeşte teşrinievvel ayında attı.

Merkezde dirimlik muayenesi ve kişileştirme bölümleri, ameliyathaneler, pisik ve köpekler düşüncesince değişik kazanmak az daha otama ve bakım bölümleri, aşevi, depo, fen göz ve büro bölümleri arsa alacak. Ofiste 170 kedi, 75 de önemsiz ve şişman soy köpekler düşüncesince tedavi, bakım ve muvakkat korunma alanları olacak. Bu sene mayıs ayında hizmete alınacak ofisle baş başa baytarlık kapasitesi 5 kıvrım artacak.

24 - Kartal

Kartal Belediyesinin barınak hizmeti olmamakla bu arada gerekseme dahilinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile baş başa çalışıyor.

Öte taraftan belediyenin Veteriner İşleri Müdürlüğü çıkmaz hayvanlarının rutin dölleme ve mikroçip müstear işlemlerini gerçekleştiriyor.

Müdürlüğün kliniğinde, iyesiz kedilerin takim ameliyatları yapılarak, alındıkları ortama bırakılıyor.

25 - Küçükçekmece

Küçükçekmece'de 2020'de faaliyete güzeşte Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Tedavi Merkezi, 2 bin m. mestur alan, 6 bin m. açıkça bölgede bakım veriyor.

İki operasyon, dü dirimlik muayenesi odası, görüntüleme odası, laboratuvar, eczane, 250 kapasiteli pisik bakım ünitesi, 100 kapasiteli kapik dirim alanı, 60 kapasiteli sakat pisik dirim sahası ve 30 kanatlı dirim sahasından oluşuyor.

Merkez içerisinde 7 veteriner, müşterek baytar teknikeri çalışıyor. Merkezde, çıkmaz hayvanlarının kısırlaştırılması ve mikroçip takılması, aşılama, tedavi, fay operasyonları ve başka operatif müdahaleler, sahiplendirme yapılıyor.

Hayvanların mama, bakım, kısırlaştırma, otama kabilinden gereksinimleri büsbütün Küçükçekmece Belediyesi çeşidinden karşılanıyor. Belediyenin tarz düşüncesince ayırdığı bütçe salname 2 milyon 790 bin lira.

26 - Pendik

Pendik Belediyesi, 2020'de Neşeli Patiler Köpek Eğitim Parkı ve Neşeli Patiler Kliniği'ni hizmete açtı. 4 bin 550 metrekare meydan üzerinde kurulan parkta kapik asliye terbiye alanı, konkur ve anne terbiye parkuru, gidiş yolu, köpekler düşüncesince başıboş dubara sahası arsa alıyor.

Neşeli Patiler Kliniği'nde çıkmaz hayvanlarının otama ve dölleme işlemleri gerçekleştiriliyor. Sahipli yerli hayvanlara ise parasız kudurmuş aşısı yapılıyor. Alanda bire müşterek sürede hayvan sahiplerinin danışabileceği parasız kapik eğitmeni de bulunuyor.

Sokak hayvanlarının refahı düşüncesince meydana getirilen hizmetler dahilinde, 7 bin 046 aktarım işlemi, 975 pisik ve köpeğin kısırlaştırılması,14 bin 736 klinik otama ve bulaşan hastalıklara huzur 1405 dölleme işlemi gerçekleştirildi.

Geçen yıl, 40 bin kilo mobilyasız mamanın yanı esna 147 noktadan birleşen 110 bin 500 kilo haset geçmiş atlatmak ve muhtelif kurumlardan birleşen 45 bin 350 kilo bundan sonradan yemekle hayvanat ekiplerce beslendi.

27 - Sancaktepe

Sancaktepe'de, 2014'te 1200 metrekarelik bölgede bakım vermeye süregelen Geçici Bakım Merkezi'nde bakım ve tedavisi sonlanmış bulunan hayvanat yine alındıkları alana salınıyor.

16 kedi, 64 kapik kapasiteli merkezde, 4 baytar doktor fariza yapıyor. Geçen sene 1332 kısırlaştırma, 4 bin 212 otama işlemi meydana gelen merkezin bütün gereksinimleri belediye çeşidinden karşılanıyor.

28 - Sarıyer

Sarıyer'de 2007'de kurulan, 2017'de yenilenen 10 bin metrekarelik alana cemaat Safiye Kaya Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi'nde haram ırklar hariç, 90 kapik ve 289 pisik otama ediliyor.

Yerden sıtma sisteminin de bulunmuş olduğu merkezde, dem sayım, röntgen, sterilizatörler, dip bakım üniteleri, serum infizyon cihazlar bulunuyor.

Bakımevinde 6 baytar bakım veriyor. Sadece pisik ve köpeklere bakılmayan merkezde martılar, kanatlı kuşlar ve kumruların da tedavisi yapılıyor. Hayvanların abla gereksinimi ise belediye kaynakları ve gönüllülerin bağışlarıyla sağlanıyor.

Bakımevinde günde 40'a andıran pisik ve köpeğe takim işlemi yapılıyor. Operasyon daha sonra patililer bakım sahasına alınıyor ve antibiyotik tedavisine başlanıyor. 5-7 devir ortada bakım işlemi devam ediyor ve dikişler alındıktan sonradan aşıları yapılıp tahsil edilen yerlere teyit ediliyor.

29 - Silivri

Silivri'de 2000'de 10 bin metrekarelik meydan üzerinde nesir edilen Küçük Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'nde 225 kapik ve 55 pisik barınabiliyor.

Üç baytar ile baş başa 45 personelin fariza almış olduğu merkezde, iyesiz hayvanlarla bağlanmış yakalama, görme etme, kısırlaştırma, anıştırma (kulak küpesi ve mikroçiple), dölleme işlemlerinden sonradan sahiplendirme, sahiplendirilemeyen hayvanların alındığı yere arka bırakılması ve sahipli hayvanlarla bağlanmış ise eşya edilmesine müteveccih icraat yapılıyor.

Beslemeye ergonomik gıda maddeleri hastane, aşındırmak fabrikası, ekol ve üretimlik kabilinden yerlerden gerçekleştirme ediliyor. Bunların yetmediği hallerde belediye bütçesinden mobilyasız abla ve konserve ile tahkim ediliyor.

Aynı halde otama harcamaları da belediye bütçesinden karşılanıyor. Silivri Belediyesinin Veteriner İşleri Müdürlüğünün salname bütçesi averaj 3 milyon lira.

30 - Sultanbeyli

Sultanbeyli'de Sevimli Patiler Kliniği, güzeşte senenin başlangıcında dü bükülmüş binada bakım vermeye başladı.

Yoğun bakım ünitesi, diş çekimi, mevlit ve sezaryen operasyonu, dölleme kabilinden hizmetlerin verildiği klinikte, 2 veteriner, müşterek baytar uygulayımcı fariza yapıyor.

20 yataklı vagon vagon klinikte lüzumlu durumlarda, otama süreci uzayan hayvanların yatışı da yapılıyor. Günlük averaj 50 çıkmaz hayvanına bakım sağlayan kliniğin bu yılki bütçesi, 680 bin lira.

31 - Sultangazi

Sultangazi Belediyesi bünyesindeki Veteriner İşleri Şefliği Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, 2011 senesinde 3 bin metrekarelik bölgede kuruldu.

Tedavisi bitmeme fail 25 kapik ve 30 kediyi bire müşterek anda ağırlayabilen merkezde, müşterek yılda averaj 5 bin hayvanın tedavisi ve bakımı gerçekleştirildi.

Hafta içi iş saatlerinde iki, hafta sonu iş saatleri içindeyse müşterek baytar hekimin fariza icra ettiği merkezde, bütün okşayıcı nesiç operasyonları gerçekleştirilebiliyor.

Merkeze mevrut hayvanların bakım, otama ve tagaddi harcamaları belediye bütçesinden karşılanıyor. Merkezin 2022 yılı bütçesi 1 milyon 67 bin teklik adına belirlendi.

32 - Şişli

Veteriner hizmetlerine 1987'de süregelen Şişli Belediyesi, 2010'a derece Okmeydanı'ndaki poliklinikte iyesiz hayvanlara aşılama, tedavi, takim hizmeti verdi.

Piyalepaşa Bulvarı'nda, 606 metrekarelik bölgede 2010 senesinde oluşturulan Veteriner İşleri Müdürlüğü Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde çıkmaz hayvanlarına müteveccih aşılama, kısırlaştırma, otama hizmetlerinin indinde ilaçlama hizmetleri de verilmeye başlandı.

18 köpek, 153 pisik kapasitesiyle bakım sağlayan merkezin fiziki kapasitesinin çıtırbom olması zımnında güzeşte sene 606 metrekarelik alanın 256 metrekarelik kısmı yıkılarak, namına 900 metrekarelik acemi bakım binası inşasına başlandı.

İnşaat çalışmalarının bitmeme ederken, İBB ile meydana getirilen tören düzeni kapsamında, yatar pestil hayvanların müşterek kısmının tedavisine Kemerburgaz Geçici Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'nde bitmeme ediliyor.

Tamamlandığında 300 yatan pestil kapasitesine cemaat olacak bu tarz içerisinde barınağın yanı esna dip bakım ünitesi, ameliyathaneler, enfeksiyon üniteleri ve sahiplendirme birimi arsa alacak.

10 veteriner, 2 baytar teknikerinin fariza icra ettiği merkezde başkaca aceleci olaylara engelleme olanağı sağlayıcı müşterek taşınabilir kol de bulunuyor.

Merkezde takim ilkin kazanmak az daha başka okşayıcı nesiç cerrahi ameliyatları ve kaba nesiç ameliyatları yapılıyor.

Şişli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünün 8 milyon 700 bin teklik bütçesinden çıkmaz hayvanlarının kısırlaştırılması, tedavi, korunma ve tagaddi kabilinden gereksinimleri karşılanıyor.

33 - Şile

Şile Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Geçici Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ile ilçedeki çıkmaz hayvanlarına 2015'ten buyana 1000 metrekare kapalı, 1500 metrekare açıkça bölgede bakım veriyor.

Merkez, 40 kapik kapasiteli kapik iyileştirme kısmı ve 60 pisik kapasiteli pisik iyileştirme bölümünden oluşuyor.

Rehabilitasyon bölümlerinde katıksız gazlı alttan sıtma sistemi ve ısı yalıtımı bulunuyor. 4 veterinerin fariza icra ettiği merkezde, takim operasyonu, okşayıcı nesiç operasyonları, ampütasyon, cezaevi ekstirpasyonu, ur operasyonu kabilinden operasyonlar yapılıyor.

İlçe genelindeki çıkmaz hayvanlarının mama, bakım, kısırlaştırma, otama kabilinden gereksinimleri belediyenin tahsis etmiş olduğu bütçeden karşılanıyor. Belediyenin Veteriner İşleri Müdürlüğüne 2022 yılı düşüncesince ayırdığı bütçe, 3 milyon lira.

34 - Tuzla

Tuzla Belediyesi, zat öz kaynaklarıyla çıkmaz hayvanlarının abla ve su ihtiyacını karşılıyor.

Belediye ekipleri, 17 mahalledeki abla ve su kaplarını haftanın değme haset doldurarak, çıkmaz hayvanlarının abla bulmada zorlanmasının önüne geçiyor. Özellikle ilçenin ormanlık alanlara andıran kesimlerinde abla ve su emek harcamaları dip halde sürüyor.

Belediye ekipleri başkaca 7 devir 24 zaman zarfında deniz boyu hatlarındaki pisik konutlarını gezerek abla ve su gereksinimlerini karşılıyor.

35 - Ümraniye

Ümraniye Belediyesi Hekimbaşı Sahipsiz Hayvan Bakımevi, 7 dönüm meydan üzerinde 2000'de kuruldu.

200'ü kedi, 160'ı kapik kazanmak az daha 360 iyesiz hayvan korunma kapasitesi mevcut bakımevinde 7 veteriner, 3 baytar teknisyeni ile iyesiz hayvanlara müteveccih bakım veriliyor.

Muayene, otama işlemlerinin yanı esna takim operasyonları dışında okşayıcı nesiç ve ortopedik operasyonlar da bakımevinde yapılıyor.

Bakımevinde ortopedik cerrahi setleri, otoklav, real-time mikroskop, tabii taş yağı lambası lambası duyum yitimi cihazı, sayısal röntgen, hemogram, doppler kabilinden encam düzem tıbbi cihazları da kullanılıyor.

Veteriner İşleri Müdürlüğünün 4 milyon 500 bin teklik bulunan bütçesinden iyesiz hayvan hizmetlerine tam finansal eşme aktarılıyor.

36 - Üsküdar

Üsküdar Belediyesi, çıkmaz hayvanlarının bakım, iyileştirme ve otama işlemleri düşüncesince 1999'da bakımevi, 2016'da klinik, 2019'da da cerrahi merkezi hizmete aldı.

200 köpek, 150 kedi, 100 kanatlı hayvan kapasiteli barınakta, 3 veteriner, 3 baytar tekniker, 5 bakım personeli, ortopedi ve umumi cerrahi doktoru fariza yapıyor. Sokak hayvanlarıyla bağlanmış bütün ameliyatların yapılabildiği merkezde, röntgen, biyokimya, dem sayımı, ultrason kabilinden işlemler gerçekleştiriliyor. Veteriner İşleri Müdürlüğünün bütçesi 6 milyon lira.

37 - Zeytinburnu

Zeytinburnu Belediyesi Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi, 2021'de yenilenerek 3 güçlü kapasiteye ulaştı.

Yaklaşık 600 metrekarelik meydan üzerinde kurulan bakımevinde çıkmaz hayvanlarına 4 baytar hekim, 2 ameliyathane, müşterek yavrulu oda, 3 bakım odası, müşterek dirimlik muayenesi odası, 2 dip bakım birimi ile bakım veriliyor.

Ayrıca hemogram ve röntgen cihazları da çıkmaz hayvanlarının akla yatkın ve kusursuz müşterek otama süreci geçirmesi düşüncesince kullanılıyor.

Bakımevinde fay operasyonları, dem tetkikleri, süt kuzusu köpek, kedilerin iç ve aut asalak tedavisi, kâmil köpek, kedilerin iç ve aut asalak tedavisi, kâmil köpek, kedilerin kısırlaştırılması ve küpelendirilmesi, sahiplendirme, bakımevinde kalmış olduğu müddet zarfında otama ve bakım işlemleri yapılıyor.

Zeytinburnu Belediyesinin çıkmaz hayvanları düşüncesince ayırdığı bütçe 2 milyon 732 bin lira.

Maltepe ve Beşiktaş belediyeleri ise bu mevzuda data paylaşmadı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler